Potujmo virtualno – potopis Vzhodna Turčija

Tokrat se odpravljamo na vzhod velike Turčije. Gremo v kraje, polne zgodovine, z zanimivo kulturo in za kuliso nam bodo divji hribi, visoki ognjeniki, velika jezera, dolge reke. Vzhodna Turčija je zelo drugačna od turškega zahoda. Je precej bolj tradicionalna, pristna in skoraj ni obiskana. Ljudje so prijazni, hrana je dobra, veliko je za videti in doživeti! Najprej se v Vzhodno Turčijo odpravimo virtualno, morda že kmalu tudi zares.

Potovanje Vzhodna Turčija – avgust 2020

Jugovzhodna Turčija, od Gaziantepa do Mardina

Začnemo v Gaziantepu, ki je prestolnica pistacij in pistacijinih baklav. Moderno mesto ima tudi zanimivo utrdbo. Že nadaljujemo do gore Nemrut, kjer so znameniti veliki doprsni kipi, stari preko 2000 let. Od tam mimo velikega, umetnega Atatürkovega jezera v Harran, ki je skoraj ob Siriji in še v Šanliurfo, ki je povezana z Abrahamom. Iz Šanliurfe nas pot vodi v prelepi Mardin, ki je pravzaprav mesto muzej, izjemno starodavno in še vedno zelo tradicionalno, polno starih mošej in islamskih šol.

Gorati predeli od jezera Van do Erzuruma

Ob Tigrisu potujemo navzgor proti jezeru Van. Ob in na jezeru Van je veliko impresivnega za videti, med drugim zanimivo pokopališče iz pomembne bitke med Turki in Bizantinci v Ahlatu. Na jezeru je najlepše na otočku Akdamar, kjer je tudi stara armenska cerkev. Nadaljujemo mimo lavinih polj in zanimivih pisanih hribčkov pod veliki Ararat, na mejo z Iranom. Od tam v Kars in staro armensko mesto Ani ter še v mesto Erzurum, ki je eno najvišje ležečih v Turčiji in znano po nekaj starih stavbah.

Za zaključek obala Črnega morja in samostan Sumela

Na koncu prispemo do obale Črnega morja, kjer so nasadi čaja, saj Turki ves svoj čaj sami pridelajo in nasadi lešnikov, saj so turški lešniki izvrstni. Iz mesta Trabzon se odpravimo malce v notranjost, v Mačko in od tam do samostana Sumela. Več kot 1500 let star samostan je zares spektakularno vpet v strmo steno in je grški ortodoksni.

Vzhodna Turčija nikogar ne razočara. Veliko je prostrane narave, ni množic, ne manjka zanimivosti in znamenitosti.

 

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.