Vzhodna Turčija

Stičišče mnogih narodov, slikovita pokrajina, gostoljubni domačini

Vzhodna Turčija je popolno nasprotje zahodne in prepriča čisto vsakogar, ki jo obišče. Tukaj se prepleta zgodovina mnogih narodov in verstev, ki so pustili vsak svoje sledi. Obiskali bomo goro Nemrut, polno slikovitih kipov, Harran – mestece kot iz pravljice, velikansko Ataturkovo umetno jezero, se sprehodili po dišeči tržnici Šanliurfe in raziskali mesto muzej Mardin. Zapluli bomo po jezeru Van, občudovali čudovito palačo Izaka Paše, spoznali zgodovino v armenskem Aniju in preverili, če je Črno morje res črno. Za konec obiščemo še spektakularni, v gladko steno vpeti samostan Sumela. Vse to s kuliso mogočnih gora, zelenih dolin, višinskih pustinj in v družbi prijaznih Turkov in Kurdov.

ČAS POTOVANJA24.6.2020 - 3.7.2020
TRAJANJE POTOVANJA10 dni
VELIKOST SKUPINE10 - 30 oseb
CENAod 1.340 € (najmanj 30 potnikov)
PRIJAVEZbiramo prijave

PROGRAM POTOVANJA

1. dan Ljubljana–Istanbul–Gaziantep

Zbor na ljubljanskem letališču, od koder preko Istanbula popoldan poletimo v Gaziantep, »prestolnico pistacij«. Vožnja do hotela in nočitev.

2. dan Gaziantep–Nemrut–Adiyaman

Vozimo se še bolj na vzhod, ustavimo se pri utrdbi Kahta ter zanimivem rimskem mostu Cendere. Nadaljujemo proti gori Nemrut in se zapeljemo skoraj do vrha (od parkirišča do vrha je še pol ure hoje). Gora Nemrut je visoka 2134 metrov, znana pa najbolj po velikih kipih, ki so postavljeni okrog »grobnice-tumula«, ki naj bi jo dal postaviti kralj Antioh I. v 1. stoletju p.n.št. Po vrnitvi v dolino se zapeljemo v Adiyaman, kjer imamo večerjo in prenočimo.

3. dan Adiyaman–Ataturkov jez–Harran–Šanliurfa

Vozimo se do Ataturkovega jeza, enega največjih na svetu, ki zajezuje reko Evfrat in tako ustvarja tretje največje umetno jezero v Turčiji. Foto postanek in že nadaljujemo v Harran. Na poti si ogledamo še eno najstarejših svetišč na svetu z monolitnimi skulpturami, Göbekli Tepe. V Harranu, od koder je Abraham krenil v obljubljeno deželo, obiščemo lokacijo prve univerze na svetu ter si pogledamo hiške, ki spominjajo na čebelji panj. Popoldan se vozimo v Šanliurfo, eno najbolj svetih mest v Turčiji, vzpnemo se na Nimrodovo citadelo, od koder se odpre lep razgled na mesto. Večerja in nočitev.

4. dan Šanliurfa–Mardin

Zjutraj se sprehodimo po tržnici Šanliurfe. Sprehodimo se do svetega kompleksa z bazeni. Zatem nadaljujemo z vožnjo v Mardin po neskončni ravnini. Mardin velja za enega najlepših mest v Turčiji, pravzaprav je celotno mesto kot muzej. Obiščemo samostan Deyrul Zafarran in zatem še medreso Zinciriye s tipično arabsko arhitekturo ter prelepim pogledom na mezopotamsko nižino. Popoldan se sprehajamo po mestu, ki se ga je nemogoče naveličati. Večerja in nočitev.

5. dan Mardin–Hassankeyf–Bitlis–Ahlat–Tatvan

Zapustimo Mardin in se zapeljemo v Hassankeyf ob reki Tigris, kjer raziskujemo to staro karavanarsko mesto. Pogledamo si zanimivo turško grobnico, starti hamam, ostanke starega mostu iz 12. stoletja. Mesto je prijetno in lepo je opazovati tudi vsakodnevni utrip življenja. Nadaljujemo z vožnjo v Bitlis po eni od starih karavanarskih poti. V Bitlisu imamo postanek, mesto pa je znano po slikoviti utrdbi. Nadaljujemo z vožnjo v Ahlat, kjer si ogledamo staro seldžuško pokopališče iz pomembne bitke, ki so jo Seldžuki bili z Bizantincina vzhodu Turčije. Še krajša vožnja v Tatvan. Namestitev, večerja in nočitev.

6. dan Tatvan–otok Akdamar–jezero Van–Van

Zjutraj se vozimo ob jezeru Van vse do mini pristanišča, od koder z ladjico zaplujemo po največjem jezeru v Turčiji (3755 km2 površine) vse do otočka Akdamar, kjer si ogledamo tamkajšnjo armensko cerkvico iz 11. stoletja. Možen je tudi skok v to nenavadno, jezero. Popoldan se vrnemo na obalo, zapeljemo v mesto Van, tam obiščemo še Urartsko trdnjavo in muzej ter spoznamo to zanimivo kulturo. Ustavimo se še v tkalnici vzhodnoturških preprog. Namestitev v mestu. Večerja in nočitev.

7. dan Van–Ararat–palača Izaka Paše–Dogubeyazit–Kars

Vožnja skozi slikovito pokrajino, polno strjene lave vse do vznožja bibličnega Ararata, ugaslega vulkana z višino 5137 metrov. Mesto Dogubeyazit je izhodišče za obisk fantastične palače Izaka Paše na strateški lokaciji. Ogledamo si palačo, zazremo se v Ararat, kjer naj bi med drugim pristal sam Noe po vesoljnem potopu. Sprehodimo se po mestu in skoraj se lahko dotaknemo Irana, saj smo tik ob meji. Popoldan se vozimo v Kars. Po prihodu namestitev. Večerja in nočitev.

8. dan Kars–Ani–Erzurum

Dopoldan namenimo ogledu nekdanje armenske prestolnice Ani. Izvemo vse o zgodovini Armencev, sprehajamo se skozi ostanke mesta mnogih cerkva in navduši nas položaj mesta. Po obisku Anija nadaljujemo z vožnjo v Erzurum, ki ima nadmorsko višino skoraj 2000 metrov in velja za eno bolj hladnih turških mest. Tu si ogledamo medreso z dvojnim minaretom, trdnjavo ter perzijsko zaprto medreso Yakutije. Mesto je znano po črnem kamnu, ki mu rečejo oltutaš. Namestitev v mestu, večerja in nočitev.

9. dan Erzurum–Sumela–Trabzon

Dopoldan se vozimo proti Črnemu morju, na poti imamo več postankov, saj so razgledi povsod lepi. Popoldan prispemo v Mačko, izhodišče za ogled samostana Sumela, turškega »orlovega gnezda«. Samostan iz 4. stoletja n.š. je bil zgrajen v času vladanja bizantinskega cesarja Teodozija I. Vklesan je v strmo bazaltno steno. Ogledamo si samostan in se čudimo, kako in zakaj so ga zgradili ravno tukaj. Po ogledu še vožnja v Trabzon, pristaniško mesto ob Črnem morju. Namestitev, večerja in nočitev.

10. dan Trabzon–Istanbul–Ljubljana

Prosto do odhoda na letališče. Polet preko Istanbula v Ljubljano, kjer zaključimo našo pot.

CENA POTOVANJA:

1.340 € (najmanj 30 potnikov),
1.390 € (najmanj 25 potnikov),
1.440 € (najmanj 15 potnikov),

CENA VKLJUČUJE:

 • letalski prevoz, letališke pristojbine
 • prenočevanje v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*** in 4**** (lahko se zgodi, da je namestitev enkrat ali dvakrat nekoliko skromnejša, odvisno od razpoložljivosti) na osnovi polpenziona
 • vse vstopnine in oglede
 • avtobusne prevoze
 • slovenskega vodnika in lokalne spremljevalce
 • zdravstveno in nezgodno zavarovanje;

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 •  enoposteljna soba 180 evrov, napitnine 40 evrov;

VIZUM:

 • vstopni vizum dobimo brezplačno ob vstopu v državo, potrebujemo le najmanj 6 mesecev veljavni potni list;

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.

Ime in priimek, naslov, ID za DDV (v primeru, da račun plačuje pravna oseba):

(v primeru obročnega odplačevanja –
možno samo v primeru da plačuje fizična oseba):

V primeru, da ste zgoraj označili z DA in želite, da mi poskrbimo za dodatno zavarovanje, potem od vas potrebujemo še vaš datum rojstva in davčno številko.

(če sopotnika še nimate, pustite prazno in vam ga mi skušamo poiskati)

Način prijave:

Izpolnite prijavnico, pritisnite na gumb pošlji in prijavnica bo poslana direktno na naš e-mail naslov. Na naš email naslov: info@gekko-potovanja.si, pa nam pošljite kopijo 2. in 3. strani vašega potnega lista.  Kopija prijavnice bo poslana tudi na vaš e-mail naslov. Predlagamo, da kopijo izpolnjene prijavnice shranite za vašo osebno dokumentacijo.

S strinjanjem s splošnimi pogoji prijave jamčite za verodostojnost podatkov, ter s tem da ste seznanjeni s programom potovanja in splošnimi pogoji poslovanja turistične agencije Trud.

Sem seznanjen, da mora biti potni list ob vstopu v deželo, v katero potujem, veljaven še 6 mesecev.

Postopek po prejemu prijave:

Po prejemu prijave boste iz strani turistične agencije Izletnik prejeli pogodbo o potovanju in položnico za plačilo akontacije. Po plačilu akontacije je vaše mesto na potovanju zagotovljeno.

Tri tedne pred odhodom na potovanje boste prejeli položnico za preostanek plačila.

Prav tako boste tri tedne pred odhodom na potovanje prejeli obvestilo pred odhodom, kjer boste našli podrobne informacije za uspešno pripravo na potovanje.

 Plačilni pogoji:

 • Ob prijavi se plača akontacija v višini letalske vozovnice ter stroški prijave v višini 15€. To se plača najkasneje v treh dneh po prejemu položnice (oziroma kot je določeno ob prejemu pogodbe). Preostanek se plača 21 dni pred odhodom.
 • Možno je brezobrestno plačilo na obroke. Največje število obrokov je 12. Po zagotovitvi potovanja plačate letalsko karto (v celoti), ter 30% zneska aranžmaja, preostali znesek aranžmaja (70%) pa se razdeli na obroke in se zanj sklene pogodba o plačilu preko direktne obremenitve.

Zavarovanje rizika odpovedi:

 • Odstopnina znaša 5% od vrednosti potovanja za ceno aranžmaja , zanjo pa se je potrebno odločiti ob prijavi.
 • Če za potovanje niste vplačali odstopnine in ga odpoveste, ste dolžni agenciji povrniti stroške, ustrezno od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V skladu s splošnimi pogoji.

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.