10 razlogov, zakaj v Zahodno Afriko z Gekkoti 

Afrika, oh ta naša Afrika. Vedno največji potovalni izziv in ko te enkrat prevzame, ljubezen traja in traja. V Afriki iščemo divjino, plemena, pristnost. Zahodna Afrika ima tega več kot dovolj. Prav vse države Zahodne Afrike imajo dokaj razvite glavne dele velikih mest, a podeželje nam postreže s tisto stereotipno Afriko, ki si je ljubitelji Afrike želimo. Plemena, tradicionalne vasice, prašne ceste, plesi, šamani, obredi,… Naj izluščimo deset najpomembnejših razlogov, zakaj v Zahodno Afriko.

Plemena, plemena in še enkrat, plemena!

To je prvi in najpomembnejši med razlogi. Težko je po svetu še srečati ljudi, ki žive pristno plemensko življenje. Afrika je gotovo celina, ki ima tega življenja še največ. A tudi v Afriki se življenje modernizira prav povsod. V državah Zahodne Afrike pa je izven najbolj uhojenih poti tradicionalnih vasic in plemen polno. Kaj je lepšega, kot spoznavati ljudi, ki žive po starih običajih in navadah, ki imajo vrednote, še nepovezane z modernim svetom izven njihovih naselij. Vsaka vasica ima svoje posebnosti in vsako pleme ima svoje navade. Ko potujemo po Zahodni Afriki, potujemo od ljudi do ljudi.

Odklop od modernega, razvitejšega sveta

Mesta so tudi v državah Zahodne Afrike razvita in moderna, a večji del potovanj preživimo v vasicah. In prav prileže se to. To je pravi počitek od asfaltnih cest, velikih in modernih hiš, sodobnih mest. Tukaj čez dan pozabimo na čas in obveznosti in uživamo v svetu, kot je bil nekoč, dolgo časa nazaj, povsod.

Zahodna Afrika spada med manj obiskane predele sveta

Še posebej ves predel izven velikih mest in obale. To so vasice, ki ne vidijo dosti obiskovalcev, dosti tujcev. Za vse, ki to cenijo, je izkušnja neprecenljiva. Malo obiskovalcev seveda pomeni tudi slabšo turistično infrastrukturo (ponekod neobstoječo), a za osnove je poskrbljeno in to je več kot dovolj!

Stik z ljudmi

Prebivalci držav Zahodne Afrike so večinoma zelo prijazni in zvedavi. Večinoma je res enostavno navezati stik, poklepetati (četudi ne znamo jezika) in se nasmejati. To je nekaj, kar si vedno vsi želimo, stik z domačini. V Zahodni Afriki tega ne manjka, pa naj bomo v Slonokoščeni obali, Gani, Togu ali Beninu.

Presenetljiva zgodovina

O Zahodni Afriki v našem svetu bolj malo izvemo. Večinoma slišimo o vojnah in podobnih težavah. A vse države imajo tudi svojo zgodovino še pred kolonizacijo in začetkom suženjstva. Tudi o suženjstvu izvemo takšne stvari, ki bi jih težko pričakovali. In o nekdanjih afriških kraljestvih, katerih zgodbe bi zadostovale za kar nekaj zanimivih zgodovinskih knjig ali filmov.

Kulinarika

Ja, prav zares! Hrana v državah Zahodne Afrike je prava mešanica lokalnih in evropskih sestavin, začimb in receptov. Zanimive jedi, drugačni okusi, a vse slastno. Le čas si radi vzamejo za pripravo, saj je tako kot povsod v Afriki, tudi na Zahodu v veljavi AFT (African Fleksible Time). A brez skrbi, za naše skupine vedno vse ob pravem trenutku naročimo!

Imeli bomo občutek, da smo v dokumentarnem filmu

Saj si je težko predstavljati, da takšen svet prav zares obstaja. Hiške iz blata v divji pokrajini, ki tvorijo naselja, polna ljudi. Kjer se preživljajo tradicionalno in še niso posvojili večine pridobitev modernega sveta. Zaplešemo z njimi, kakšnega otroka dobimo v naročje, poskusimo si predstavljati, da bi sami živeli tako. Dotik sveta, ki ga je potrebno ohraniti. Kajti to so milni mehurčki prvobitnosti, ki po svetu počasi izginja pod betonom in sodobno tehnologijo. To je svet, kjer se spomnimo na tisto, kar je zares pomembno.

Izvrstni lokalni vodniki

Tudi tukaj se lahko pohvalimo. Z našimi skupinami potujejo res dobri lokalni vodniki, ki poleg tega, da izvrstno opravljajo svoje delo, tudi uživajo v njem. Kaj je boljšega, kot dobra lokalna ekipa, ki predstavlja najpomembnejšo vez med nami in domačini.

Trenirali bomo francoščino (razen v Gani)

Večina držav Zahodne Afrike uporablja francoščino kot uradni jezik in zato se večinoma v francoščini tudi sporazumevamo. Naj bo še tako polomljena, a nekaj besed si je enostavno zapomniti. Še posebej zabavno postane na kakšni tržnici, ko se pogajamo za izdelke in poskušamo ugotoviti, kakšno ceno so nam dali.

V Zahodni Afriki je včasih treba na meji potne liste nesti kar k uradnikom na dom

Nekatere meje so namreč komaj opazne in policaji/cariniki imajo le kakšno klopico pod velikim drevesom blizu meje. Če so slučajno na malici, jih poiščemo kar na domu. To je le eden od mnogih podobnih pripetljajev, ki jih je kar težko pozabiti in so le še dodatek, da nam tudi na mejah ni dolgčas!

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.