Zakaj v Azerbajdžan?

1. marca, 2016 09:30 | Objavil/a: | Komentiraj

Ko smo premlevali, kam na ne predolgo in ravno prav oddaljeno potovanje, dodali še to, da dežela ni preveč obiskana in je nekaj posebnega, je Azerbajdžan postal prava izbira! Je ravno prav daleč, da ni preblizu ter ravno prav drugačen, da je nadvse zanimiv! Potopili smo se v spoznavanje Azerbajdžana in odkrili super destinacijo za prijeten potovalen odklop!

Tradicija in sodobnost z roko v roki

Azerbajdžan ohranja svoj tradicionalen značaj in pristen pridih orienta. Tradicionalna arhitektura obstaja ob ultra moderni, v mestnih so bazarji še vedno zelo živahni in takšni, kot že dolga leta. Hkrati se sodobnosti in tradiciji pridružuje tudi kanček vzdušja obdobja socializma in vse troje ustvarja samosvoj Azerbajdžan.

Prestolnica Baku ob kaspijskem morju

Živahna prestolnica, srce države ki odlično predstavlja značaj Azerbajdžana. Na trenutke tradicionalna, kmalu zopet ultra moderna, vedno polna dogajanja. Ima ravno prav znamenitosti, da zaposli obiskovalce in nadvse prijetno obmorsko promenado, kjer vsakdo najde nekaj zase.

Azerbajdžanska kulinarika

Tako kot kultura in način življenja je tudi kulinarika v Azerbajdžanu mešanica vzhodne in zahodne. Domačini si obroka brez mesa in zelenjave praktično ne predstavljajo. Na krožnikih se pogosto znajdejo tudi lokalne ribe, vse jedi pa so dobro začinjene z mešanico eksotičnih začimb. Žafran recimo najdemo v preko 50 narodnih jedeh!

Blatni vulkani

V Azerbajdžanu je 350 od 800 blatnih vulkanov na svetu. Blatne vulkane je mogoče videti v bližini Gobustana, kjer se sicer nahaja tudi preko 6000 petroglifov pod Unescovo zaščito. V blatnih vulkanskih jezercih ves čas brbota in vre, občutek pa je kot da smo na nekem drugem svetu.

Ognjena gora

Naravni pojav, hrib z večnim ognjem Yanardag je resnično nekaj posebnega. Prav tako bližnji tempelj plamena Ateshgah, ki je ohranjen pod Unescovo zaščito. Ogenj nas ljudi že od nekdaj privlači in nenavaden hrib z večnim ognjem je prava paša za oči!

Mesto Sheki

Mesto muzej je kot obtičalo v nekdanjem času. Mesto obrtnikov in trgovcev je polno prelepih zgradb, ki jih je možno občudovati na mnogih korakih. Tudi za same Azerbajdžance je Sheki najlepše mesto v njihovi državi. Sheki je strateško postavljen prav tam, kjer so se že dolgo nazaj stikale različne trgovske poti, zato ne manjka različnih vplivov.

Xinaliq

Mesto na 2350m velja za najbolj slikovito v deželi. Zrak je svež, razgledi so ob jasnem vremenu čudoviti, vasica ohranja svoj pristen značaj. Domačini govore svoj poseben jezik in se držijo dolgoletne tradicije. Naselje ima že dolgo zgodovino in se je ohranilo skozi čas prav zaradi svoje lokacije, ki nudi naravno obrambo.

Azerbajdžanci

Gostoljuben narod, ki se veseli obiskovalcev, saj so ponosni na lepote svoje dežele. Identiteta prijaznih Azerbajdžancev se je oblikovala skozi stoletja in z vplivi mnogih narodov, ki so potovali preko njihovega ozemlja.

Ajda Šter

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.