Zakaj v Severno Korejo?

Na svetu ni države, kot je Severna Koreja. To bi lahko rekli pravzaprav za vsako državo, saj je vsaka na svoj način posebna. A Severna Koreja v svoji posebnosti prav gotovo kraljuje med posebnimi. Je najbolj izolirana država na svetu, ki je preživela s svojim socialističnim režimom kar četrt stoletja po padcu Sovjetske zveze. Dodajmo še močan kult osebnosti, ki narekuje življenje 25 milijonom prebivalcev. Že to je močan razlog, da Severno Korejo obiščemo. Obisk Severne Koreje prav gotovo ni klasično potovanje, saj se je treba povsem prilagoditi tamkajšnjim pravilom in jih strogo upoštevati. Prilagajanje je seveda pošteno poplačano, saj je izkušnja s potovanja po Severni Koreji neprimerljiva s katero koli drugo.

Vstop v Severno Korejo

To ni kar tako! Severna Koreja ne velja ravno za zelo priljubljeno potovalno destinacijo in tudi število obiskov ni med najvišjimi. Ko vstopite v Severno Korejo, boste eden od prbl. 3000 turistov, ki to državo letno obiščejo. Za marsikoga je že to zadosten razlog za obisk!

Pyongyang

Prestolnica, zgrajena po uničenju v Korejski vojni, je lepo urejena in skrbno načrtovana. V njej ne manjka totalitaristične arhitekture ter spomenikov in kipov, posvečenih dvema velikima voditeljema. Lokalni vodniki so nadvse navdušeni, da obiskovalcem pokažejo čim več teh znamenitosti. Med znamenitostmi, ki so na obveznem seznamu ogledov, se tu in tam pokaže vpogled v vsakodnevno življenje meščanov.

Kaesong in DMZ

Meja med Severno in Južno Korejo je vsekakor nekaj najbolj zanimivega tekom potovanja. Obisk meje je seveda strogo nadzorovan in načrtovan, a tudi to je del izkušnje. Pravijo, da je to najbolj nevarna meja na svetu. Vsekakor meja sama pove veliko o odnosu med obema državama.

Nampo – nasip Zahodnega morja

Izjemen primer totalitaristične arhitekture. Ogromna struktura je dolga kar 8 km, zgrajena pa je bila zato, da prepreči vdor slane vode v sladko in s tem poveča zaloge pitne vode ter za več možnosti namakanja poljedelskih površin.

Wonsan – ljudski park

Pristaniško mesto Wonsan je znano po zelo velikem ljudskem parku, kjer se imajo možnost sprehoditi tudi obiskovalci. To je priložnost za vpogled v življenje domačinov Severne Koreje. V mestu je tudi »revolucionarni muzej«, možno se je sprehoditi tudi do otočka Chok, še ene točke, kjer se radi sproščajo domačini.

Gora Kumgang z okolico

Najlepši vpogled v izjemno naravo Severne Koreje. Okolica gore Kumgang slovi kot najbolj obiskano in najbolj zaželeno letovišče v Severni Koreji. Ne manjka slapov, sprehajalnih poti in prijetnih kotičkov. V bližini je tudi morje in obmorsko letovišče. Gora Kumgang z okolico je gotovo najbolj »zelena« točka obiska Severne Koreje.

Ajda Šter

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.