Zakaj na Madagaskar, 1.del

26. februarja, 2015 19:01 | Objavil/a: | Komentiraj

Unikaten in endemičen je Madagaskar pogosto pojmovan kot 8. celina na svetu. Ne preveč obiskan, rahlo osamljen in izoliran v indijskem oceanu ponuja razlogov za obisk več kot dovolj! Zato nadaljevanka o razlogih za obisk Madagaskarja!

LEMURJI

Puhaste in posebne živali, zaščitni znak madagaskarskega živalskega sveta so enostavno nadvse zanimive. Obstaja preko 100 vrst lemurjev in še vedno se vsakih nekaj let pojavi kakšna nova. Najlažji med lemurji ima okrog 30 g, najtežji pa okrog 9 kg! Med vsemi so gotovo najbolj znani obročnato – repi lemurji z značilnimi črno – belimi progami na dolgih repih. Zvedavi so in imajo velike, temne oči ter nam pustijo, da se jim zelo približamo. Seveda so tudi zvezde risanke Madagaskar, obvezne za ogled pred ali po obisku otoka! Lemurji so na Madagaskarju endemični. So primati, njihov razvoj in izvor sta še vedno zavita v skrivnost. V parkih na Madagaskarju je lemurjev precej, v zasebnih rezervatih prav tako. Zato se jih je mogoče res dodobra nagledati in uživati njihovo posebnost. Nikjer na svetu ni mogoče videti lemurjev v naravi, le na Madagaskarju!

AVENIJA BAOBABOV

Gotovo ena najbolj ponavljajočih se fotografij ob omembi Madagaskarja. Gre za preprosto »terciarno« cesto ob visokih baobabih, ki ustvarja podobo avenije baobabov. Izjemno fotogenična točka, zaščitna podoba Madagaskarja. Izjemni baobabi so tudi sicer nadvse posebna drevesa. Od devetih poznanih vrst na svetu jih je šest endemičnih na Madagaskarju. Baobab v sebi lahko drži tudi do 100 000 litrov vode in je kot nekakšna velika goba. Visoki so vse od 5 do 30 metrov, rastejo počasi in nekaterim je bila že določena starost tudi nad 1000 let! Avenija baobabov na Madagaskarju je pravi poklon tem nenavadnim in izjemnim drevesom, ki so zaradi vode prava drevesa življenja, sadeži pa so vir mnogih vitaminov in mineralov!

MALGAŠI

Domačini na Madagaskarju se skupaj imenujejo Malgaši! Razdelijo se v 22 etničnih skupin/plemen, od katerih ima vsaka svoje navade, način oblačenja, tradicijo. Malgaši so izjemno raznoliki. Plemena osrednjega višavja imajo azijski izvor in so zato tudi njihove obrazne poteze takšne, obalna plemena pa so afriškega izvora in torej popolnoma drugačna od višavskih plemen. Delijo si skupen jezik z lokalnimi različicami in kar nekaj skupnih fady-ev. Fady pomeni tabu in predstavlja pomemben del malgaškega življenja. Malgaši se sicer življenja veselijo in se radi nasmejijo, so hudomušni in vedno zvedavi. Vedno jih je tudi povsod dovolj. Še posebej, ko se ustaviš sredi samotne ceste in uživaš nekaj trenutkov samote, se kar naenkrat, iz nič, pojavijo radovedni obrazi! Ni lepšega!

ANTANANARIVO

Po domače imenovan kot Tana (še dobro, malgaška imena so enostavno predolga!) je dobesedno vrveča madagaskarska prestolnica. Tana predstavlja prav posebno mešanico afriških, azijskih in francoskih elementov. Mesto nima dolge zgodovine niti pomembnih znamenitosti, a je prav od zunaj nadvse zanimivo. Na trenutke ima človek občutek, da so vsi odsluženi francoski avtomobili končali tukaj, ne manjka kavarn v francoskem stilu z dišečimi, slastnimi rogljički, na tržnici pa vse deluje na afriški način. Prav tako največja pralnica v mestu, kjer z nogami v reki stoji na stotine peric skupaj. Mesto ima široke avenije in ozke, zavite uličke, ki se vzpenjajo na mestne griče. Na vsakem koraku se nekaj prodaja, saj so višavska plemena azijskega porekla in zato spretni trgovci! Pot od letališča do središča mesta je dolga 18 km in se zdi, kot da je vse ena sama, dolga vas, ki se nikjer ne konča!

Se nadaljuje…

Ajda Šter

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.