Velike gimnastične igre

Velike gimnastične igre Glorious country, so umetniška predstava, ki je bila do letos znana pod imenom Arirang. Pred petimi leti so potekale zadnje velike gimnastične igre, ki so takrat imenovale Arirang. Letos se je severnokorejski voditelj Kim Jong Un odločil, da ponovno izvedejo igre, a tokrat pod novim imenom. Glorious country ali Veličastna država, je predstava, ki se v Koreji ne zgodi pogosto. Letos smo imeli to srečo, da smo bili v Severni Koreji ravno ko je ta praznovala 70 letnico ustanovitve države in smo bili lahko priča eni najveličastnejših predstav na svetu.

Glorious country ali Veličastna država

Glorious country je gimnastična in umetniška predstava, ki razkirva epsko zgodbo o tem, kako korejsko ljudstvo po vseh zgodovinskih težavah, konča zgodovino stiske s petjem nekakšne neuradne himne Arirang. Masovne gimnastične igre imajo pomembno ideološko ozadje, ki hvali delovni narod Koreje, njene oborožene sile, Kim il Sunga, Kim Jong Ila in Kum Jong Un-a. Sporočila so tujim gledalcem težko razumljiva, saj ne poznamo dovolj severnokorejske ikonografije. Vzhajajoče sonce recimo simbolizira Kim Jong Ila. Rdeča barva, še posebej v rožah, predstavlja delovski razred. Snežna gora z jezerom predstavlja goro Paektu, kjer se je rodil drugi vodja Kim Jong Il. Ogromno simbolike, katero smo delno kar dobro razumeli, saj smo do naše udeležbe na predstavi že kar nekaj dni potovali po Severni Koreji in jo nekoliko pobliže spoznali.

Pri predstavi sodelujejo vsi. Od otrok starih pet let do starejših. Simbolično to prikazuje njihovo življenje od rojstva do upokojitve. Leta 2007 je na igrah sodelovalo preko 100.090 ljudi, kar je bilo dovolj da so se uvrstili v Guinessovo knjigo rekordov, za največjo gimnastično predstavo na svetu.

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.