Julij, idealen potovalni mesec za tanzanijski safari!

Tanzanija v svetu velja za vrhunsko safari destinacijo. To je država številnih izvrstnih nacionalnih parkov, ki kar kipijo od živalske populacije. Parki so čudoviti in obsežni, nekateri se po velikosti zelo približujejo naši Sloveniji. V letu skorajda ni obdobja, ko bi se veljalo tanzanijskim parkom v celoti izogniti, saj je živali vedno veliko. A obstajajo informacije, kdaj so določeni parki še posebej zanimivi in to so obdobja, ki dodajo še češnjico na vrh smetane že tako prelepim tanzanijskim safarijem. Še posebej je dobro vedeti, kdaj na safari v enega najslavnejših tanzanijskih parkov, nacionalni park Serengeti. Serengeti je čudovit, velik nacionalni park s površino 14 750 km2 in živalsko populacijo, katere številke govorimo v milijonih! Navdušenci nad safarijem zagovarjajo, da je safari v Tanzaniji popoln šele z obiskom Serengetija. Med ostalimi živalmi v Serengetiju po številčnosti najbolj izstopajo gnuji, katerih je skoraj 1,5 milijona, sledijo jim Thomsonove gazele, katerih je slab milijon in zebre, katerih je v parku prbl. 0,6 milijona! Te živalske vrste so najopaznejše med veliko migracijo, ki se v nacionalnih parkih Serengeti in Masai Mara odvija preko celega leta. Masai Mara je pravzaprav kenijski del parka Serengeti. Živali preko celega leta migrirajo med parkoma v iskanju hrane in pitne vode. Vse je povezano z deževnim in sušnim obdobjem v parkih. Vsekakor je velika migracija izjemno markanten dogodek in gotovo dogodek, ki ga je še kako vredno vključiti na safariju v Tanzaniji! Kdaj je torej optimalni čas? Eden od mesecev v letu, ki so zelo primerni za obisk tanzanijskih nacionalnih parkov je gotovo julij. Julij je tudi mesec, ko se super čreda v centralnem Serengetiju ponovno zbira in počasi obrača proti severu, proti reki Grumeti in kenijski Masai Mari. Julij je tudi eden bolj »zelenih« mesecev v Tanzaniji, ko celotna pokrajina dobi še prav poseben čar. Poleg julija so za obisk Serengetija v času velike migracije primerni tudi meseci od decembra do junija in zatem še prva polovica avgusta!

Velika migracija

Ne reče se ji zaman velika, saj to dejansko je. Strokovnjaki ocenjujejo, da gre pri migraciji živali v nacionalnih parkih Serengeti in Masai Mara za največjo migracijo živali na svetu nasploh! Območje obeh parkov je veliko preko 16 000 km2 in je povsem zaščiteno območje, torej gre za pristno, pravo afriško divjino! Ker je območje tako veliko, je v različnih obdobjih leta na različnih območjih obeh parkov deževno oz. sušno obdobje. Ko eno območje postane presuho in tla preslana, se živali začnejo premikati na bolj vlažna območja s svežo vodo in travo. Migracija se odvija iz leta v leto po dokaj predvidljivem časovnem vzorcu, čeprav se v zadnjih letih pojavljajo manjša odstopanja. V veliki migraciji lahko naštejemo preko 1,5 milijona gnujev, dober milijon Thomsonovih gazel, 0,6 milijona zeber, na sto tisoče ostalih vrst gazel in antilop. Nacionalni park Serengeti slovi tudi po svoji neverjetni zunanji podobi, neverjetnih in skorajda neskončnih savanah. Na savanah Serengetija je torej velika migracija še toliko bolj opazna! Velika migracija je gotovo dogodek, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. To je dogodek, ki so ga zabeležili mnogi fotografi, snemalci in se pojavlja v toliko dokumentarnih filmih in v člankih, saj je resnično izjemen. Velika migracija je tudi dogodek, zaradi katerega se ljubitelji safarija vračajo v nacionalni park Serengeti iz leta v leto. Nič nenavadnega ni, če naključni sogovornik v kampu parka pove, da je zdaj že petnajstič na safariju v Serengetiju. Safari v Tanzaniji z obiskom parka Serengeti postane še izjemnejši!

Safari v nacionalnem parku Serengeti

Serengeti v lokalnem masajskem jeziku pomeni »neskončne ravnice«. Točno tako park v resnici tudi izgleda. Neskončne savane so idealna scena za opazovanje vseh teh čudovitih afriških živali, ki v parku živijo. Seznam teh živali je zelo dolg. Med drugimi najdemo na njem tudi slavnih Velikih pet (slon, bivol, črni nosorog, lev in leopard). Prav zaradi mnogih živalskih vrst in tudi zaradi velikega števila živali, je safari v Serengetiju še kako nagrajujoč. Živali imajo tukaj ogromno prostora, zaradi česar so tudi obiskovalci v džipih manj opazni in je možno opaziti veliko živali v njihovem divjem, naravnem okolju. Vse od leta 1959 naprej v parku Serengeti tudi ne žive več domačini Masaji, ki so bili takrat preseljeni na drugo območje. Vse to v želji po zaščiti živali. Nacionalni park Serengeti je danes tudi pod zaščito Unesca. Park velja za vrhunsko safari destinacijo ne le v Tanzaniji, pač pa tudi v svetu. Toliko je razlogov, ki dajo parku ta status, da prepričajo prav vse ljubitelje safarijev. Točno to, kar Serengeti ponuja, je safari kot v dokumentarnem filmu. Samotne poti, presežki prostora, množica živali, afriška divjina kot iz najbolj drznih sanj. Daleč naokrog ni sledu civilizacije in takšen odklop iz modernega v pristni divji svet je še kako zaželjen in vedno bolj cenjen!

Značke: , , ,

Kategorije: , , ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.