Potujmo virtualno – Skozi outback do Uluruja (Avstralija)

Pridružite se nam na epski pustolovščini. Odpravili se bomo do ikoničnega Uluruja skozi avstralski outback. Do Uluruja je sicer možno tudi prileteti z letalom, a odločili smo se za potovanje z avtom in se vmes ustavili še na vseh zanimivih lokacijah in to je bilo eno najbolj epskih potovanj na sploh.

Adelaide in Stuartova avtocesta

Začenjamo v 1,2 milijonskem, zelo lepem mestu Adelaide, ki ima rahlo mediteransko vzdušje, zelo lepo urejeno središče, obmorsko promenado, čudovito marino. Nadaljujemo proti severozahodu, v Port Augusto in tam se začne Stuartova avtocesta, po kateri gremo do samega središča Avstralije. Ustavljali se bomo na zanimivih postojankah, kot so nekdanja vojaška baza Woomera, slano jezero Hart, nezemeljski kraj opalov Coober Pedy, postojanka Glendambo z 2 milijonoma muh in 30-timi prebivalci, postojanka Marla, kamor pride zdravnik vsakih nekaj mesecev, postojanka Erldunda s slavnim petelinom. Povedali bomo, kako potovati z avtom po avstralskem outbacku, saj je dobro biti na vse pripravljen!

Uluru, Kata Tjuta in Alice Springs

Pri Erldundi zavijemo na zahod in še 244 km je do Uluruja. Kmalu se začne še bolj rdeča pokrajina, rdeči pesek in tu in tam kakšen osamelec. Kmalu prispemo do Uluruja, ki neverjetno izstopa iz okoliške pokrajine. Res je prelep in markanten. Ima višino 318 metrov ter je dolg 3,6 km in širok 2 km. Fotografije so neobdelane, prav zares je tako lep, kot na fotografijah. Obiščemo tudi bližnji narodni park Kata Tjuta, kjer je več osamelcev skupaj, vsi neverjetno zanimivih oblik in tvorijo še eno zanimivo naravno znamenitost osrednje Avstralije. Na koncu pokukamo še v Alice Springs, ki ima kar nekaj znamenitosti, da nas zaposlijo, med drugim tudi muzej letečih zdravnikov, ki so izjemno pomembni v avstralskem outbacku.

V Alice Springsu zaključimo našo pot virtualno, zares pa smo se nazaj v Adelaide odpravili tudi z avtom. Še enkrat dobrih 2000 km, a nobeden ni bil odveč!

 

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.