Turška kuhinja velja za eno najboljših na svetu! In to z veliko razlogi. Potovanje po Turčiji je vedno tudi kulinarično potovanje, saj specialitet, ki jih je potrebno pokusiti v Turčiji, kar ne zmanjka! Danes se sprehodimo po najboljših, najbolj zanimivih in tipičnih jedeh Turčije.

Simit

Okrogel kruhek, posut s sezamom, s hrustljavo skorjico in mehko notranjostjo, je popoln prigrizek. Navadno ga prodajalci ponujajo na majhnih, rdečih premičnih stojnicah ali nosijo košare kar na glavi.

Börek

Za zajtrk, predjed, večerjo ali prigrizek je turški börek vedno dobra izbira. Listnato testo z različnimi polnili in različnih oblik je na voljo v zato posebej namenjenih majhnih lokalih. Obstaja neskončno vrst böreka v Turčiji, najbolj priljubljen pa je peynirli börek s polnilom iz svežega sira.

Pide

Turška pizza v obliki dolgega čolna je izjemno okusna jed. V nasprotju s pizzo pide nimajo paradižnikove mezge za podlago in navadno jih ne obložijo z več kot dvema ali tremi nadevi. Najbolj priljubljena je pida z mletim mesom.

Gözleme

Slastne turške palačinke so narejene iz izjemno tankega, ročno razvaljanega testa, tradicionalno popečenega na vročem kamnu. Po razvaljanem testu namažejo polnila, med katerimi je najbolj pogosto polnilo svežega sira in peteršilja, sledi mu krompir in včasih tudi navaden sir, ki se stopi. Ponekod je možno dobiti tudi sladke gözleme. Postrežejo jih narezane na manjše kose na krožniku.

Lahmacun

Še ena turška različica pizze. Gre za bolj hrustljavo, na tanko razvaljano testo, ki ga na tanko obložijo z mletim mesom ter drobnimi koščki zelenjave, začimb, čebule in nato popečejo. Lahko ga jemo po kosih ali zavijemo kot sendvič.

Dürüm

Dürüm pomeni zvito v turškem jeziku in gre za kebab v obliki zavitega sendviča. Tanko, vnaprej popečeno testo obložijo s sveže pečenim rezanim kebab mesom, zelenjavo in omakami ter ga zavijejo in postrežejo kot sendvič. Takšen dürüm kebab je na voljo v najbolj preprostih lokalih po vseh mestih v Turčiji.

Balik Ekmek

V prevodu pomeni »ribji kruh« in točno za to gre. Sveže popečen ribji file istega dne ujetih rib, položen v puhast, hrustljav kruh skupaj s čebulo, svežo solato, paradižnikom in malce limoninega soka ter postrežen kot sendvič. Na voljo v mestih ob morju, v Istanbulu je poseben del mesta specializiran prav za balik ekmek.

Meze

Vsi verjetno poznamo izraz »pomeziti« in v Turčiji so meze pravzaprav različne predjedi, ki jih dobite postrežene na mizi pred glavnim obrokom. Večinoma gre za hladne solate vseh mogočih kombinacij in namaze, postrežene s svežim kruhom.

Imam Bayildi

V prevodu pomeni »imam je omedlel«. Cel jajčevec napolnijo s čebulo, česnom in paradižnikom ter ga namakajo v domačem olivnem olju. Ker je tako zelo slasten, je zato pridobil ime Imam bayildi, saj je še verski vodja imam omedlel, ko ga je jedel.

Čig Köfte

Izvrstna jed, ker zmešajo kuhan bulgur z začimbami in svežo zelenjavo, narezano na drobne koščke v maso, ki jo oblikujejo v nekakšne »čevapčiče« in postrežejo s svežo zeleno solato. Čig köfto zavijemo v list solate in pojemo kot nekakšen solatni sendvič. Včasih je možno dobiti tudi dürüm sendvič s čig köftami.

Merčimek čorba

Najbolj pogosta turška juha je narejena iz kuhane zmlete leče ter nekaj začimb in čebule. Postrežena s kosom limone in kruhom.

Iškembe čorba

Malce nenavadna turška juha iz ovčjih notranjih organov in ogromno česna. Nekatere čorbarne (restavracije, ki ponujajo le juhe) se specializirajo le na Iškembe čorbo.

Sarma

V liste vinske trte, namočene v olivnem olju zavito polnilo iz bulgurja, začimb, drobno narezane zelenjave. Sarme so v Turčiji navadno postrežene kot meze, torej kot predjed in hladne.

Islak Burger

Turški burger, poznan najbolj po Istanbulu, kjer je mesni polpet namočen v paradižnikovo omako z veliko česna, nato položen v kruh in takšne burgerje nato ponujajo v steklenih posodah, v katerih je ves čas para. Zato ime Islak burger, kar pomeni »moker burger«, saj ko burger dobite, je ves moker in tak najbolj okusen.

Kašarli mantar dolmasi

Gobe, polnjene s sirom, so še ena turška specialiteta. Gre za klobuke belih gob, polnjene s slastnim turškim sirom, najpogosteje z ovčjim. Klobuke potem položijo v glinene posode in popečejo v pečici, da se sir stopi.

Manti

Turški ravioli. Polnjeno testo za testenine z mletim mesom v obliki majhnih raviolov. Kuhani in postreženi s polivko iz svežega jogurta in česna.

Güveč

Jed, sestavljena iz mesa in zelenjave. Sveže sestavine pomešajo skupaj, dodajo začimbe in olivno olje, z mešanico napolnijo glinene posode, katere tradicionalno zaprejo s svežim testom in to pečejo v pečici, da se vse sestavine dobro pomešajo med sabo. Tradicionalno se vrh posode, če je ozek, razbije.

Köfte

Na žaru pečene mesne kroglice oz. »čevapčiči« iz mletega mesa in začimb. Lahko so iz govejega ali ovčjega mesa, kar je dobro preveriti, preden naročimo.

Adana kebab

Mleto meso s pikantnimi začimbami, ovito okrog kovinskih palic in popečeno na žaru. Izvira iz mesta Adana, zato se po njem tudi imenuje.

Iskender kebab

Pogosto imenovan tudi Bursa kebab, saj izvira iz Burse. Gre za rezano sveže pečeno kebab meso, položeno na kocke na maslu pečenega kruha, prelito z začinjeno paradižnikovo omako. Zraven postrežejo veliko svežega, gostega jogurta.

Šiš kebab

Na koščke narezano piščančje meso na nabodalih, popečeno na žaru. Meso je lahko tudi ovčje.postreženo na krožniku z rižem, kruhom in solato.

 

Čoban salata

Najbolj tipična turška solata, sestavljena iz svežih paradižnikov, paprike, veliko svežega peteršilja in limoninega soka. Vso zelenjavo narežejo na drobne koščke, premešajo z limoninim sokom, solijo in postrežejo. Solata ima lahko tudi več sestavin, odvisno od regije in kuharja ter včasih dodan tudi sir.

Menemen

Zelo tradicionalna turška jed iz jajc, čebule, paradižnikov, zelene paprike in začimb. Vse to je premešano skupaj in popečeno v majhnih ponvicah ter v ponvicah tudi postreženo. Ne sme biti prepečeno, ampak sočno.

Künefe

Fantastična sladica s sirom. Jajčne tanke rezance pokuhajo, položijo v majhno posodico, obložijo s topljivim sirom, po vrhu sledi še ena plast rezancev iz testa, vse skupaj namočijo s sladkim sirupom in popečejo na hitro le toliko, da se sir stopi.

Baklava

Najbolj stereotipna turška sladica ima ogromno različic. Najboljše v Turčiji so baklave, polnjene s pistacijo. Spoznamo jih po tipični zeleni barvi.

Halka Tatlisi

Ocvrto testo v obliki zavitih palčk, namočeno v sladkem sirupu. Na voljo na vseh ulicah turških mest. podobno španskim churrosom.

Turkish delight oz. lokum

Širok izbor lokuma v Turčiji najdemo v vseh specializiranih trgovinah s slaščicami. Gre za žele sladico različnih barv in oblik ter različnih okusov in polnil. Najbolj slastni je pistacijin lokum, posut s kokosom.

Turški lešniki

Turčija pridela večino lešnikov na svetu in temu primerno je povsod v Turčiji možno kupiti zares odlične turške lešnike, ki so vedno olupljeni in navadno rahlo praženi z izjemno polnim okusom.

Leblebi

Pražena slana čičerika. Okusen in zdrav prigrizek, ki ga Turki radi zobajo tekom dneva na poti in doma.

Ašure

Zelo tradicionalna turška sladica, kjer gre za nekakšen puding, ki ga prelijejo čez suho sadje, oreščke, sveže sadje, včasih tudi čez fižol, čičeriko. Pogosto znana tudi kot Noetova sladica, saj je Noe po vesoljnem potopu sestavil to sladico iz vsega, kar je še ostalo od hrane.

Kot vidite je turška kuhinja neizmerno bogata in raznolika, pa verjemite da še nismo našteli vseh zanimivih in posebnih jedi, ki jih turška kuhinja ponuja.Facebooktwitterpinterestmail

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.