24 ur v Tokyu

4. septembra, 2014 22:00 | Objavil/a: | Komentiraj

Tokyo hitro zasvoji mnogo svojih obiskovalcev. Zasvoji ker ima posebno, intenzivno energijo, je ultra moderen in hkrati zvesto tradicionalen. Neskončen je seznam aktivnosti v tem mestu, ki nikoli ne spi. Preprosto neverjeten je in marsikdo, ko ga obišče prvič, bi se še in še vračal. V Tokyu ste lahko nekaj uric ali nekaj dni, tednov. Težko je zajeti vse, kar to veliko mesto ponuja! Že en dan v Tokyu je dovolj, da ga okusite in spoznate njegove »naj«!

07:00

Ni boljše lokacije za zajtrk v Tokyu, kot je ribja tržnica Tsukiji! Ta ogromna tržnica je prava paša za oči in fotoaparate. Težko je verjeti, da prav vse, kar se tu prodaja, živi v morju! In še teže je verjeti, da se vsa ta bitja na nek način pojedo. Tržnica je živahna, zanimiva, nekaj posebnega in obvezna postaja v Tokyu. Kot nalašč so v bližini mnogi simpatični mali lokali, ki ponujajo suši na enega od mnogih načinov! Suši za zajtrk? Obvezno, kar prvi dan na Japonskem!

8:30

Tokyo ima s širšo okolico že več kot 30 milijonov prebivalcev! To si je kar težko predstavljati, ko se sprehajate po mestu. Zato je najbolj mesto pogledati z vrha navzdol. Kot nalašč je tu Tokyo Tower s čudovitim razgledom. Kako je možno, da tako veliko mesto tako dobro funkcionira? Nepozabno je tudi srečanje z zemljevidom sistema podzemne in nadzemne mestne železnice v Tokyu. Le kako razvozlati, na kakšen način najlažje do cilja? Kot prvo je dobro ugotoviti, kako skozi to veliko množico ljudi? Nič lažjega, saj so Japonci zelo vljudni in uvidevni ljudje in je to povsem enostavno!

9:30

Čas je za kulturo! Svetišče Meiji v Tokyu je pravi kraj za spoznavanje japonske tradicije. Kot vsa japonska svetišča se tudi tega drži posebna mistika in vzdušje je izjemno spokojno. Za trenutek se izklopi veliko, vrveče mesto. Kakor vse na Japonskem, so tudi svetišča nekaj čisto posebnega, prav tako njihovo verovanje in prakticiranje verovanja. Japonski templji so vedno postavljeni v lepo naravno okolje, zato se tudi sredi velikega mesta znajdemo v zeleni okolici. Pravi kraj, kjer se nabere energija za nadaljnje raziskovanje mesta! Svetišče Meiji ima tudi zgodovinsko vrednost, saj je bilo zgrajeno v čast cesarju Meiji-ju.

11:00

Japonci obožujejo lepo urejene vrtove. Tudi v Tokyu so takšni vrtovi in res lepi so v okolici kraljeve palače. Ti vrtovi imajo tisto nekaj. Težko je opisati, a pomirjajo na svoj prijeten, nevsiljiv način. Čeprav ima palača omejen vstop, pa so vrtovi dostopni prav vsem obiskovalcem. Prijeten kraj za še malce spokojnosti pred ponovnim skokom na ulice velikega mesta.

12:00

Čas je za kosilo! Vsakega obroka na Japonskem se je res lahko veseliti, saj je namreč japonska kulinarika neverjetna in seznam jedi verjetno neskončen. Toliko je nenavadnih in posebnih jedi, da bi človek potreboval kar nekaj časa, če bi za vsak obrok v dnevu izbral neko novo jed. Kje jesti? Možnosti so neskončne. Od kleti velikih nakupovalnih centrov, kjer vam hrano zavijejo za s sabo do vrhunskih restavracij. Vmes je še marsikaj, a domačini imajo najraje majhne, preproste restavracije z izvrstno hrano. Tam je ponavadi v času kosila vrsta že zunaj restavracije! Kako naročiti, če ne znamo japonsko? Pokažemo, če so slike na meniju ali pokažemo na ime, če slik ni (tukaj tvegamo kaj nenavadnega) ali pa k sosedu, da bi to, kar ima on (le kdo ve, kaj bi to bilo). Najbolje je tvegati in poizkusiti nekaj novega!

13:30

Po kosilu se prileže kaj umirjenega in še eno lepo svetišče je kot nalašč za ta čas. Asakusa je predel mesta z nekaj zanimivimi svetišči, tradicionalno japonskimi ulicami. Izjemno zanimivo, slikovito, starodavno – začetki segajo v 7. stoletje. Zanimivosti in podrobnosti v Asakusi ne zmanjka, zato zavzame kar nekaj časa in prikaže košček Japonske kot iz filmov, bi lahko rekli. Tako kot marsikje v Tokyu, bi bilo dovolj, ko bi se človek le nekje ustavil in opazoval dogajanje.

16:00

Prihaja čas za ultra moderen Tokyo. Kot nalašč za spoznavanje tega vidika japonske prestolnice je predel Ginza. Moderne trgovine, nakupovalni centri, bleščeči napisi, zanimiva arhitektura! Vse samo vabi k sebi. Le kako se orientirati na nakupovanje in raziskovanje teh ulic, ko pa se toliko zanimivega dogaja. Najbolje je poiskati kotiček, od koder se pred nami vrti film modernega tokyskega vsakdana! In kako zanimiv vsakdan je to! Poglej, kakšne frizure in oblačila, neverjetno!

19:00

Za večerjo v Tokyu se prileže… suši! Prav zares in to v velikem slogu. Torej v kakšni restavraciji z veliko izbiro nenavadnih vrst sušija. Saj, tudi to je treba preveriti, če je suši na Japonskem res tako dober!

21:00

Noč ima svojo moč! Zvečer v Tokyu ne zmanjka možnosti. Japonci izjemno radi pojejo na karaokah in to je gotovo ena od bolj zabavnih možnosti. Kaj pa sumo borbe? Tradicionalni onsen – japonske »toplice«? Sprehajanje po nikoli spečih ulicah? Pijača v baru z domačini? Še in še, seznam možnosti se ne izčrpa. Vedno ostane skodelica zelenega čaja ter umirjen večer ob zbiranju dnevnih vtisov.

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.