Templji Južne Indije so središče dogajanja

Seveda naslov ne velja le za templje Južne Indije, pač pa na splošno za vse hindujske templje. A prav na jugu te velike, izjemne države, so templji še večji in bolj markantni, kot na severu. Tu se mi je zdelo, kot da se v templjih odvija pol ali še več življenja.

Stolpi, ki segajo v nebo

Imenujejo se gopurami. Stopničasto se dvigajo v nebo in so polni natančno izdelanih kipcev, okraskov. Merijo tudi do 70 m. So najbolj tipičen arhitekturni element templjev Južne Indije. Ko sem prvič stala pod enim od teh gopuramov, nisem mogla verjeti, koliko je vsega na teh »stopničkah«. Lahko so pisani ali nevtralni. V vsakem primeru so impresivni. Navadno stojijo nad vsemi vhodi v tempelj ali tempeljski kompleks. Kajti v Južni Indiji je mnogo velikih tempeljskih kompleksov, ki spominjajo na manjša naselja.

Hindujska kultura v živo

Za celotno Indijo velja, da so hindujski templji središče dogajanja, a najbolj sem to doživela prav v južnem delu. Tukaj so ti neverjetni tempeljski kompleksi, kamor pridejo hindujci darovati bogovom, meditirati, prisostvovati obredom. Pogosto to zahteva veliko ur, saj je znotraj tempeljskih kompleksov veliko manjših svetišč in navadno je dobro vse (čim več) obiskati. V teh kompleksih je moč dobiti tudi hrano in pijačo, kupiti sveže cvetje, kadila in vse ostalo, pomembno za obredje. Imela sem občutek, da kar nekaj ljudi v teh kompleksih tudi »živi«. Neverjetno je slediti velikim družinam ali posameznikom v teh kompleksih in zgolj opazovati, kaj počnejo.

Kaj je videti v naslednjem mestu? Ponovno tempelj?

Tako se kakšen dan vprašaš. Seveda Južna Indija ponuja mnogo poleg čudovitih templjev, a le ti so pomemben del vsakdana tamkajšnjih prebivalcev. Toliko se vlaga v templje in tempeljske komplekse, da so lepi in veličastni. Zato so v mnogih mestih na jugu Indije templji največja znamenitost. Navadno je tudi okolica templjev nadvse zanimiva. Polna stojnic in prodajaln, ki ponujajo vse in še več za uspešen obisk templja. Ne manjka restavracij ali še raje stojnic s »hitro prehrano« (po indijsko). Torej ja, templji so obvezno na dnevnem sporedu! Najbolje je imeti pri roki kakšno skodelico chai-a, ter se usesti nekam, od koder lahko spremljaš dogajanje.

Sri Meenakshi tempelj v mestu Madurai je tipičen primer

Šele, ko sem stopila na streho tega templja, sem videla, kako zelo je velik. Okrog tempeljskega kompleksa se dviga 14 gopuramov, visokih od 45 do 50 m. Začetki templja segajo v 6. stoletje p.n.št., a večji del današnje strukture izvira iz 17. stoletja. Tam sem preživela več kot pol dneva. Sprehod po mestu me je kar sam zanesel v ta izjemen tempelj. Tu je namreč srce mesta. Ocenjuje se, da tempelj letno obišče skoraj 60 milijonov ljudi. In res je, v templju kar vrvi od življenja. Ljudje vseh starosti hitijo od svetišča do svetišča, vsi predani, s ciljem. Težko se je bilo naveličati opazovanja množice. Ko sem stopila nazaj ven, na ulico, sem dolgo iskala pravo smer, saj sem notri popolnoma izgubila orientacijo.

Hinduizem v Indiji je življenje

Prav vse se vrti okrog hinduizma pri Indijskih hindujcih. Hinduizem in posvetni vsakdan sta v Indiji tako prepletena, da je mejo včasih že težko prepoznati. To je tudi pomemben razlog za obisk hindujskih svetišč, saj tako spoznamo njihovo življenje. Če imate torej kdaj dovolj obiskovanja hindujskih templjev v Indiji (naj bo jug ali sever), jih še vedno obiščite. A namesto opazovanja arhitekture in umetnosti opazujte ljudi, ki tam doživljajo najlepše trenutke svojih dni.

Ajda Šter

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.