Tanzanija lahko resnično veliko pokaže. Ima vse tiste sestavine, iz katerih lahko sestavimo prvovrstno afriško pustolovščino. In še kakšno dodatno več! Ko sanjamo svoje še otroške sanje o Afriki, se nam prikazujejo podobe, za katere komaj verjamemo, da obstajajo. Živali, plemena, turkizno morje. Tanzanija ima vse to v presežnikih! A še vedno, naštejmo deset najmočnejših razlogov, zakaj uresničiti afriške sanje prav v Tanzaniji!

Divje afriške živali v tanzanijskih nacionalnih parkih

Sloni, levi, nilski konji, bivoli, nosorogi, gepardi, hijene, gnuji, antilope, žirafe, zebre, pisane ptice,… Se izmenjujejo, ko se vozimo po prašnih (včasih blatnih) poteh tanzanijskih nacionalnih parkov. Pojavijo se občutki, da živimo kakšen slikovit dokumentarni film. Tanzanija ima neverjetno število vseh omenjenih in še mnogo drugih živalskih vrst. Številke govore o preko 4. milijonih divjih živali, ki jih lahko razvrstimo v stotine različnih vrst. Zaščiteni nacionalni parki pa imajo skupaj več kot 42 0002 km površine!

Nacionalni pak Ngorongoro

Ogromen krater že davno ugaslega ognjenika je danes zaščiteno območje in tudi na Unescovem seznamu naravne dediščine. Robovi kraterja so ponekod visoki tudi do 600 m in predstavljajo naravno zaščito za živali, ki zato večinoma ostajajo znotraj kraterja. Si predstavljate 260 km2, polnih najlepših, najbolj markantnih afriških živali? To je Ngorongoro, kjer je safari praktično vedno zagotovljeno uspešen! Dodajmo še tipično afriško pokrajino prostranih savan in to je to!

Čar pravega afriškega safarija

Med in po nacionalnih parkih se v Tanzaniji vozimo s pravimi safari džipi, ki lahkotno premagujejo mnoge ovire. Džipom se praktično dvigne streha in zato so razgledi na okolico še boljši, veter v laseh pa doda še eno stopnjo k pustolovščini. Izurjeni vozniki spretno opazijo tudi najbolj skrite živali, mi pa se sprašujemo, kako jim uspeva združiti vožnjo z opazovanjem! Kapo dol! Potem pride čas kosila in privoščimo si ga kar tam nekje blizu živali, pogosto v džipih, to je prava raziskovalna odprava!

Velika migracija v nacionalnem parku Serengeti

Potrebno je ujeti pravi termin, katerih v letu kar ne zmanjka in to je eno od fenomenalnih afriških doživetij. Odvija se v skoraj 15 000 km2 velikem parku Serengeti, kjer se živali tekom celega leta premikajo glede na možnosti prehranjevanja iz lokacije na lokacijo. Migrira preko milijon gnujev in na sto – tisoče drugih pašnih živali. Prisostvovanje tej veliki migraciji je gotovo nepozaben, izjemno lep in poseben dogodek.

Kampiranje tekom safarija

V Tanzaniji so se organizatorji safarijev potrudili in iz kampiranja naredili pravi luksuz! Tudi to je užitek ob vseh doživetjih tekom safarija. Prostorni šotori, udobne podloge, lepo naravno okolje, prijetni skupni prostori, kjer se večeri zavlečejo v noč. Odlične kuharske ekipe, ki skrbe za naše brbončice in nas razvajajo iz dneva v dan z dobrotami in tudi povsem preprostimi stvarmi, kot je topla kavica ob povratku iz safarija v kamp. V Tanzaniji si rečemo, takole bi pa kampirali še in še!

Masaji

Če obstaja lestvica po svetu najbolj poznanih afriških plemen, so Masaji gotovo čisto na vrhu ali zelo blizu! Masaji imajo zanimivo kulturo in način življenja, so izjemno barviti in markantni s svojimi visokimi, slokimi postavami. V Tanzaniji jih živi veliko, nekaj že zelo moderno, kar precej pa še vedno tradicionalno življenje. Radi predstavijo svojo tradicijo naključnim obiskovalcem, ki v zameno morda kupijo kakšen njihov izdelek. Še posebej pisana ogrinjala se lahko infiltrirajo tudi v naše okolje!

Hakuna matata

Če bi obstajalo tekmovanje za najbolj simpatičen jezik na svetu, bi bil Swahili gotovo med prvimi. A med vsemi zabavnimi besedami in besednimi zvezami nam je najljubša swahilijska hakuna matata. Direkten prevod bi bil »ni problema«, a to je zgolj prevod. Hakuna matata skriva za sabo pravo življenjsko filozofijo, ki govori o preprostosti in prijetnosti življenja. Odgovor na marsikatero vprašanje v Tanzaniji pa bo prav hakuna matata, v Afriki ni problema sploh!

Stone town

Glavno mesto in pristanišče rajskega Zanzibarja ima tako lep stari del, da je tudi spomeniško zaščiten. To je mesto, ki ga tudi z načrtovanjem ne bi mogli zgraditi takšnega, kot je. Ozke ulice, polne zgodovine kipijo od življenja, saj Stone Town ni muzej, kakor izgleda, pač pa živo mesto. Ne zmanjka trgovinic, tržnic, mošej, lokalov z lepimi vzdušji. Najprijetnejši so večeri z osvežilnim zrakom, ko zaživi tudi obmorska promenada in domačini pripravijo lokalne poslastice kar na preprostih stojnicah.

Začimbe Zanzibarja

Zanzibar že stoletja skupaj z bližnjimi otoki velja za središče začimb. Seveda, tipično tropsko podnebje z malo ali nič temperaturnimi odstopanji je kot nalašč za uspevanje mnogih eksotičnih začimb. Vse tisto, kar poznamo le zapakirano v majhnih embalažah, nam na Zanzibarju pokažejo, kako uspeva v naravi. Cimet, klinčki, muškatni oreh, vanilija, poper in še mnogo drugih. Še dobro, da jih ne prodajajo le na debelo!

Rajske plaže Zanzibarja

Toliko se govori o najlepših tropskih plažah, ki so v realnosti vse kaj drugega. A Zanzibar upraviči te govorice o nekaj najlepših plažah sveta. Tukaj je morje resnično turkizne barve in je pesek na plaži prav zares bel. Morje je toplo, zrak je prijeten, ne zmanjka ponudbe, ki še polepša počitnice. Vrhunska, sveža morska hrana, sokovi iz slastnega tropskega sadja, raznovrstni koktejli, možnost mnogih aktivnosti. Ostali bi in ostali…

Kategorije: , ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.