Potujmo virtualno – Indonezija: Sumatra

Danes se odpravljamo na Sumatro, največji indonezijski otok, ki je v celoti del Indonezije. Sumatra je dežela vulkanov, čudovite narave, nenavadnih kultur in predvsem srčnih ljudi. Danes gremo na njen severni in zahodni del ter na otok Siberut.

Severna Sumatra

Začnemo ob jezeru Toba, ki je vulkansko jezero. Toba je bil supervulkan, ki je izbruhnil oz. eksplodiral 75 000 let nazaj in vrh se je odlomil, padel na več koncev in nastala je luknja v kraterju, ki se je zapolnila z vodo ter postala jezero Toba. Videli bomo hiške lokalnega plemena Toba Batak, ki so zares nekaj posebnega ter izvedeli marsikaj zanimivega o njih. Nadaljevali bomo skozi vasice plemena Karo Batak vse do vulkana Sibayak, kjer je še vedno aktivno v samem kraterju. Zatem obiščemo še Bukit Lawang in tamkajšnjo džunglo, kjer je možno videti orangutane.

Zahodna Sumatra

Začnemo v Bukittinggiju, kjer izvemo, da je to dežela ljudstva Minangkabau, ki so muslimani in hkrati matrilinearni. Gradijo hiše zelo zanimivih oblik bivoljih rogov. Ženske so lastnice vsega in skrbijo za denar, moški delajo in prinašajo denar. Kljub vsemu se je tukaj prijel islam. Potujemo po zahodu Sumatre, kjer so slikovite vasice, je kratersko jezero Maninjau, dolina Harau z nenavadnimi oblikami hribčkov in nikjer ne zmanjka bujnega rastlinja. Povsod nas pozdravljajo prijazni domačini. Vidimo tudi rožo z največjim cvetom na svetu, Rafflesio Arnoldii, stopimo na ekvator in že smo na poti na divji Siberut, kjer obiščemo pleme Mentawai.

Na koncu sledi še nekaj dni morja na otočku Pagang, ki je zelo malo obiskan, nerazvit in je pravi tropski divji otok. Morje, sonce, plaža. Spoznamo tudi Iwana, prijatelja in dobrodušnega Indonezijca, s katerim smo še vedno prijatelji in bomo vedno ostali.

Indonezija je velika in nekje je treba začeti, preko 17 000 otokov in prav vsak ima marsikaj za pokazati.

 

 

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.