Potujmo virtualno – Slonokoščena Obala

Danes gremo virtualno v eno najbolj zanimivih držav Zahodne Afrike, v Slonokoščeno obalo. Zaradi dveh državljanskih vojn dolga leta ni bila priljubljena potovalna destinacija, a se zadnja leta to počasi spreminja. Še vedno ni zelo obiskana in še vedno ni v celoti modernizirana, zato je v Slonokoščeni obali mogoče videti animistične obrede v živo od blizu. Stik z ljudmi, spoznavanje njihove kulture, verovanja, vse to so poudarki potovanja po Slonokoščeni obali.

Abidjan, Yamoussoukro

Abidjan je gospodarska prestolnica, Yamoussoukro je politična prestolnica. Abidjan ima prbl. 5 milijonov prebivalcev, Yamoussoukro okrog 300 000. Obe mesti sta zanimivi. V Abidjanu je lepo na tržnicah, zanimiva je največja pralnica ob reki, panoramski pogled na mesto pa pove, da je Abidjan moderno, sodobno mesto (vsaj od daleč). Yamoussoukro se ponaša z velikansko katedralo, ki lahko sprejme do 10 000 ljudi in je res nekaj posebnega.

Plemena Wee, Guere in Yakuba oz. Dan

Obe plemeni imata vsako svoje značilnosti, med načinom življenja najbolj izstopajo animistični plesi z maskami. Pripadniki plemena verjamejo, da preko plesov pazijo na to, da je v njihovem življenju blaginja, da ni sporov, težav s prehrano, lakote, da se ne zamerijo slabim duhovom. Plesi z maskami in vse obredje, ki jih spremlja so kot iz kakšne slikovite dokumentarne oddaje.

Plemeni Dozo ter Senoufo

Pripadniki plemena Dozo so spretni lovci in tudi poznajo obredje, povezano z lovom. Odhod na lov je pravi dogodek in za lov imajo posebna oblačila ter amulete. Pleme Senoufo je poznano po iniciaciji za vse fante, ki se ob obredu oblečejo v panterje, potem plešejo in izvajajo trike ter tako postanejo pravi moški.

Govorili bomo o ljudeh, njihovih navadah in kulturi, smejali se bomo z otroci, ki jim prav nasmešek največ pomeni. Ti ljudje niso navajeni mnogih obiskovalcev, a so gostoljubni in je z njimi prav enostavno navezati stik! Gremo virtualno v Slonokoščeno obalo!

 

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.