Bocvana

Okavango delta, slana jetera Makgadikgadi, puščava Kalahari

Bocvana, manj obiskana lepotica južne Afrike se ponaša z neverjetno veliko neokrnjene narave, raznolikimi fantastičnimi pokrajinami, možnostmi vrhunskih safarijev. Vedno in povsod v Bocvani nas spremlja tisti neprecenljivi občutek ekskluzivnosti. V čudoviti neokrnjeni divjini Bocvane je mnogo fenomenalnih narodnih parkov, v katerih kar kipi od življenja. Ži-vali kot iz najlepših dokumentarcev so povsod okrog nas.

ČAS POTOVANJA15.7.2024 – 28.7.2024
TRAJANJE POTOVANJA14 dni
VELIKOST SKUPINE6-12 oseb
CENAod 3500€ + letalska karta
PRIJAVEZbiramo prijave
Potovanje Bocvana

POUDARKI POTOVANJA

 • Kalahari – večna puščavska lepota ni tipična puščava, kot si jo predstavljamo, ampak se ponaša z menjajočimi se pokrajinami, kot jih še nismo videli.
 • Makgadikgadi slana jezera – izvenzemeljsko okolje slanih jezer je raj za fotografiranje in pravi odklop od nam bolj znanih pokrajin.
 • Dolina Deception – afriški safari, kot ga sanjamo. Neokrnjena narava in številne afriške živali, ki so tu doma. Raziskovanje od zore do mraka, najlepši občutek v pravi divjini, stran od civilizacije.
 • Delta Okavango – verjetno najslavnejša naravna znamenitost Bocvane. Delta reke Okavango je vodni raj otokov, pritokov, rečnih okljukov in dviganje ter spuščanje vode tu ustvarjata pravi spektakel. Vse to še z dodatkom divjih afriških živali, ki vandrajo po tej večno navdihujoči pokrajini.
 • Dinamično potovanje: – od safari džipov do ladjic in kanujev, primerno terenu. Stik z naravo na vse možne načine, tudi prenočevanje v kampih z dobrimi lokacijami.

KONKRETNI PODATKI

ČAS POTOVANJA: 15.7.2024 – 28.7.2024
TRAJANJE POTOVANJA: 14 dni
VELIKOST SKUPINE: 6 – 12 oseb;
VODENJE: slovenski vodnik in lokalni vodniki;
PREVOZI: letala, najeti džipi, ladjice, kanuji, čolni;
PREHRANA: 11x zajtrk, 8x kosilo, 8x večerja;
PRENOČEVANJE: 7x nočitev v šotorih v kampih, 3x nočitev v popotniškem hotelu, 1x nočitev pod zvezdami;
AKTIVNOST: manjša – možnost krajših sprehodov, nekaj daljših voženj;
PODNEBJE: sušno obdobje za katerega se ne pričakuje padavin. Dnevne temperature se gibljejo med 25 in 30°C, ponoči pa v nekaterih predelih lahko spustijo vse do 5°C;
KDO:  prebivalci Bocvane;
JEZIK: Angleščina, ki je tudi uradni jezik, govorijo pa še številne lokalne jezike.;
IZKUŠNJA: življenjska, nepozabna;
SPOMINI: večni
CENA: 3500€ na osebo v enoposteljni sobi pri 6 osebah + letalska karta (cena prbl. 1000 – 1100€ );   
KONTAKT: info@gekko-potvanja.si, tel.: 031 333 870 (Matej), 040 807 303 (Ajda)

 

PROGRAM POTOVANJA

1. dan LJUBLJANA – MAUN

Gremo na pot! Bocvana nas pričakuje, oh kako lepo je imeti še nekaj časa na letalih, da »preklopimo« iz domačega v potovalni čas!

 • Polet iz Ljubljane oziroma Sloveniji bližnjega letališča.
 • Mednarodni let preko vmesnega letališče do Bocvane, bolj natančno do mesta Maun.

2. dan MAUN

Pozdravljena Bocvana Zapustiti letalo v novi državi je vedno nekaj posebnega. Utrujeni, a hkrati polni energije za odkrivanje! Smo v Afriki! Vstopamo v naš dokumentarni film!

 • Popoldanski pristanek v mestu Maun. Ureditev obmejnih formalnosti in prevoz do hotela. Po prihodu do hotela prosto za raziskovanje mesta in počitek pred nadaljevanjem potovanja.

3. dan MAUN – MAKGADIKGADI

Če želimo potovati hitro, potujmo sami. Če želimo potovati daleč, potujmo skupaj. To je ena različica zelo priljubljenega afriškega pregovora. Mi gremo skupaj in daleč. Mudi se nam ne, zato se tudi ustavimo marsikje. Že pot je super, a cilj je vedno še boljši. Tukaj je okrog nas le narava, za nas skrbi odlična lokalna ekipa in pričakuje nas hotel s toliko zvezdicami, da jih je nemogoče prešteti.

 • Po zajtrku pričetek naše Bocvanske avanture. Dopoldanski odhod iz mesteca Maun. Vožnja do Makgadikgadi slanih jezer, oziroma bolj natančno, do Planeta Baobab, ki bo poskrbel za današnji obisk slanih jezer.
 • Po prihodu v Maun, se prepustimo oskrbi Planeta Baobab, ki nas bo odpeljal do slanega jezera Ntwetwe. Čaka nas vožnja po slanemu jezeru vse do kraja, kjer imajo surikate, ki so navajene človeške bližine. Na poti številni postanki za fotografiranje. Po prihodu do surikat, čas za uživanje v njihovi družbi ali za sprehode po okolici. Lokalna ekipa pa bo pripravila vse potrebno za nočitev na prostem. Zvečer si privoščimo pravo afriško večerjo na žaru. Nočitev v skoraj pravih posteljah pod zvezdami.
 • Za doplačilo se lahko do Ntwetwe odpeljete s 4 kolesniki.
 • Nočitev v »posteljah« pod zvezdami.

Zajtrk / Večerja

4. dan MAKGADIKGADI

Kako prijetne so noči v šotorih sredi afriške divjine! To je Afrika. prava divjina. Zato smo tukaj. Le tako si naše misli zares odpočijejo od vse stimulacije vsakodnevnega življenja v civilizaciji.

 • Zjutraj po zajtrku povratek do Planeta Baobab, kjer se ponovno srečamo z našim vodnikom mobilnega safarija.
 • Z njim nadaljujemo raziskovanje slanih jezer Makgadikgadi. Današnji dan je namenjen raziskovanju zahodnega dela jezer. Naš končni cilj je kamp Khumanga. Na poti čas za fotografske postanke.
 • Po prihodu v kamp, postavitev šotorov in priprava na večerjo.
 • Nočitev v kampu. Kampiranje v šotorih 3x3m z dvignjenim ležiščem, udobno podlogo, rjuho in vzglavnikom. Sanitarije in tuši so skupni.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

5. dan MAKGADIKGADI – KALAHARI (Deception valley)

Zdaj gre še bolj zares! Civilizacija, kar ostani za nami nekje, mi gremo na brezpotja! Bocvana nas iz dneva v dan preseneča z raznolikimi pokrajinami in danes je čas da se podamo v Kalahari. Vsi ga poznamo, vsi smo že slišali za njega, a le redki so bili tu.  Še prespimo nekje v divjini, saj imamo vendar šotore in se nam nikamor ne mudi! Juhuhu!

 • Danes nas čaka nekoliko daljša vožnja vse do rezervata centralnega Kalaharija.
 • Prihod do Narodnega parka, ureditev formalnosti, nato nadaljevanje vožnje preko parka do doline Deception. Na poti opazovanje živali.
 • Po prihodu do kampa, le tega postavimo, popoldan izkoristimo za kratek počitek, zvečer pa se odpravimo na še eno safari vožnjo.
 • Kampiranje v šotorih 3x3m z dvignjenim ležiščem, udobno podlogo, rjuho in vzglavnikom. Sanitarije in tuši so skupni.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

6. in 7. dan KALAHARI (Deception valley)

Spet je čas za safari, iskanje divjih živali. To je življenje. Prava, neokrnjena divjina. Zato smo prišli v Afriko. Seveda vse lepo počasi, po afriško. Všeč nam je afriško vzdušje. Umirjeno in počasi, saj se nikamor ne mudi.

 • Celodnevno raziskovanje narodnega parka Kalahari.
 • Predvidoma opravimo eno vožnjo zjutraj, še eno pa v popoldanskem času. Vmesni čas izkoristimo za počitek in uživanje v našem kampu.
 • Nočitev v kampu.
 • Kampiranje v šotorih 3x3m z dvignjenim ležiščem, udobno podlogo, rjuho in vzglavnikom. Sanitarije in tuši so skupni.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

8. dan KALAHARI – MAUN

Kdo bi si mislil, da teden dni mine tako hitro? Kar naenkrat se vračamo na začetek in na obzorju zagledamo še enkrat zagledamo Maun. A smo še daleč od konca, saj nas jutri čaka še najboljše. Okavango delta, raj za živali in raj za vse ljubitelje opazovanja živali. Tu beseda »safari« dobi popolnoma nov pomen.

 • Današnji dan bo preživet na cesti. Čaka nas skoraj celodnevna vožnja nazaj v Maun.
 • Na poti postanki za fotografiranje.
 • Večerni prihod v Maun.
 • Namestitev v lodžu.

Zajtrk / Kosilo

9. dan MAUN – OKAVANGO DELTA (rezervat Moremi)

Delta reke Okavango je ogromna notranja delta, ki pokriva med 6000 in 15.000km2 puščave Kalahari v severni Bocvani. Reka Okavango teče iz angolskega visokogorja, čez namibijski pas Caprivi in v trdo puščavo Kalahari. Tu se vsako leto poplavne vode razprostrejo na območju polovice Slovenije in ustvarijo pravi raj za živali.

 • Pričetek še zadnjega dela naše Bocvanske avanture.
 • V mestu Maun se vkrcamo na hitro ladjo in odplujemo po delti navzgor. Naš cilj je okrog tretjega mostu.
 • Tam se namestimo v divjem kampu, na enem izmed številnih otokov znotraj delte.
 • Pomembno: Lahko se zgodi, da bo v delti premalo vode. Takrat ustavijo safarije s hitro ladjo. Če se to zgodi se ta del potovanja izvede z džipom in ustrezno prilagodi. Še vedno bo šlo za zelo podobno izkušnjo, le da bomo do kampa potovali z džipom.
 • Postavimo kamp in se pripravimo na prvo noč. Kampiranje v šotorih 3x3m z dvignjenim ležiščem, udobno podlogo, rjuho in vzglavnikom. Sanitarije in tuši so skupni.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

10. in 11. dan OKAVANGO DELTA (rezervat Moremi)

Okavango je ekološko čudo. Delto sestavljajo močvirja in sezonsko poplavljene ravnice in je ena redkih delt, ki je popolnoma odrezana od morja. Območje se drastično spreminja glede na letni čas in ustvarja neverjetne pokrajine. V osrčju delte reke Okavango čutimo poseben občutek miru in izolacije. Točno zaradi tega smo tu.

 • Dva cela dneva za raziskovanje Okavango delte. Naše raziskovanje bo potekalo ali na peš safariju, s kanuji (mokoro), z džipom, včasih tudi kombinacija vsega. Predvsem bo tukaj vse odvisno od našega vodnika in njegovih idej, kako nam čimbolj približati Delto v izbranem obdobju.
 • Ena aktivnost zjutraj, druga popoldan, vmes čas za uživanje.
 • Nočitev v kampu. Kampiranje v šotorih 3x3m z dvignjenim ležiščem, udobno podlogo, rjuho in vzglavnikom. Sanitarije in tuši so skupni.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

12. dan OKAVANGO DELTA (rezervat Moremi) – MAUN

Tudi današnji dan se začne s čudovitimi razgledi. Nadaljuje med živalmi, ki so lahko zelo blizu… nas! A žal se ponovno se vračamo v Maun, od koder jutri poletimo domov. A ni še čisto konec. Bi kdo želel poleteti preko delte z letalom? Odločitev za je logična in niti malo je ne boste obžalovali. Delto smo spoznali, a le iz letala se vidi kako ogromna je.

 • Povratek nazaj v Maun, kjer se namestimo v lodžu. Prosto za uživanje ali kakšno dodatno aktivnost.
 • Možnost preleta Okavango delte z letalom ali helikopterjem, jahanje konj, 3 urna plovba z ladjo v času sončnega zahoda,…

Zajtrk

13. dan MAUN – SLOVENIJA

Slovo je težko, a toliko lepih spominov in doživetij je, da nas vlečejo naprej! Hitro je minilo, a komaj čakamo, da pogledamo fotografije in povemo vse o naši dogodivščini čim več ljudem!

 • V skladu z urnikom letalskih povezav odhod na letališče in polet proti Sloveniji.
 • V primeru popoldanskega leta (zelo verjetno) čas za kakšno dodatno aktivnost.

Zajtrk

14. dan SLOVENIJA

Preko vmesnega letališča poletimo proti Sloveniji ali nam bližnjemu letališču.

 

OSNOVNE INFORMACIJE– Potovanje Bocvana

Vizumi

Vizum je potreben, a ga brezplačno prejmemo na letališču.

Denar

Valuta je bocvanska pula. Večje zneske se lahko plačuje tudi v ameriških dolarjih. Kreditne kartice (Visa, Mastercard) so sprejete po vseh večjih trgovinah in v hotelih, bankomati za dvig denarja so v vsakem večjem mestu.

Potovanje ima praktično vse vključeno. Za prehrano je poskrbljeno, vstopnine so vštete kar pomeni da je malo dodatnih stroškov. Priporočamo prbl. 150 – 200€ za celotno potovanje (dodatna hrana in pijača, kakšen spominek).

Namestitve

Na potovanju v mestu Maun spimo v lepo urejenem popotniškem lodžu.

Na mobilnem safariju pa kampiramo. A kampiranje v Bocvani je izjemno udobno, saj je Bovana kar lepo razvita turistična destinacija. Kampiranje v šotorih 3x3m z dvignjenim ležiščem, udobno podlogo, rjuho in vzglavnikom. Sanitarije in tuši so skupni. Seveda pa ne pozabite, da so stvari včasih malo drugačne, kot si jih predstavljamo.

Hrana in pijača

Na potovanju imamo vključenih kar nekaj obrokov. Zajtrkujemo in večerjamo v kampih ali lodžih, kosilo pa si privoščimo nekje na poti. V času safarija je vključena tudi pitna, ustekleničena voda. Obroke, ki niso vključeni si privoščimo v izbranih restavracijah.

Zdravje

Cepljenja niso obvezna. Malarija je prisotna v severnem delu države, kjer tudi sami potujemo. O jemanju antimalarikov in ostalih cepljenjih se posvetujte v popotniški ambulanti ali preverite na www.zdravinapot.net.

Komunikacija

Slovenski operaterji pokrivajo Bocvano. Signal je prisoten skoraj povsod, le v kakšnih odročnih predelih ga včasih za nekaj časa izgubimo.

Internet je prisoten v mestih in nekaterih kampih.

Jezik

V Bocvani sta uradna jezika tswana in angleščina. Večina govori jezik Tswana, manjši delež prebivalstva pa govori še okrog 20 različnih jezikov. Angleščina je splošno razširjena in je ostanek kolonialnih časov. Dandanes se uporablja v uradih in pravnih zadevah. Na splošno pa večina prebivalcev govori vsaj nekaj angleščine, tako da je sporazumevanje enostavno.

Podnebje

Bocvana ima pol puščavsko podnebje z veliko lokalnimi posebnostmi glede na lokacijo. Deževna sezona traja od meseca oktobra do marca. Preostanek leta je suh. Temperature se v času našega potovanja gibljejo med 25 in 30°C, ponoči pa se lahko ponekod spustijo tudi do 5°C.

Kaj vzeti s seboj

Dva kosa prtljage. Dnevni nahrbtnik ter večji kos v katerem je shranjena glavnina stvari. Lahko je kovček, nahrbtnik, potovalna torba.

 • Lahka, ohlapna in udobna oblačila za čez dan.
 • Večeri se lahko precej ohladijo, zato priporočamo tudi kakšen kos toplih oblačil (pulover, jopica, dolge hlače).
 • Pokrivalo
 • Lahki pohodni čevlji
 • Natikači
 • Sončna očala
 • Krema za sončenje
 • Repelent za komarje
 • Daljnogled za opazovanje živali (ni obvezno)
 • Fotoaparat (priporočljiv s čimvečjo zoom zmogljivostjo)

Varnost

Potovanje po Bocvani je varno, moramo biti pa tako kot povsod vedno pozorni na svoje stvari. Priporočamo, da vzamete s seboj tudi mini ključavnico (žabico), s katero lahko zaklenete svojo večjo prtljago.

FOTOGALERIJA

CENA VKLJUČUJE:

 • Vodenja slovenskega vodnika
 • Namestitve po programu (7x nočitev v šotorih v kampih, 1x nočitev pod zvezdami na »posteljah«, 3x nočitev v popotniškem hotelu)
 • Prehrano po programu (11x zajtrk, 8x kosilo, 8x večerja)
 • Vse prevoze po programu.
 • Vodo tekom potovanja.
 • Vse vstopnine in aktivnosti glede na opis v programu potovanja.

CENA NE VKLJUČUJE:

 • Mednarodni let Ljubljana ali bližnje letališče – Maun – Ljubljana ali bližnje letališče
 • Zdravstvenega zavarovanja za tujino
 • Prevoza do letališča če let ni iz Ljubljanskega letališča
 • Dodanih obrokov in pijače
 • Vizuma za Bocvano (je brezplačen)

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo (380€)
 • Napitnine 70€

Ime in priimek, naslov, ID za DDV (v primeru, da račun plačuje pravna oseba):

Odstopnina znaša 4,9% vrednosti aranžmaja, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po sklenitvi pogodbe. Riziko odpovedi se lahko sklene najmanj 15 dni pred pričetkom potovanja.

Odstopnina znaša 5% vrednosti letalske karte, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po nakupu letalske karte. Riziko odpovedi letalske karte se uredi preko zunanjega partnerja, ki karto izda.

V primeru, da ste zgoraj označili z DA in želite, da mi poskrbimo za dodatno zavarovanje, potem od vas potrebujemo še vaš datum rojstva in davčno številko.

(če sopotnika nimate, pustite prazno)

V primeru, da sami sopotnika nimate in bi želeli deliti sobo, vam Gekko potovanja lahko pomagajo pri iskanju sopotnika. Če smo pri tem neuspešni vam bomo priznali 30% popusta na doplačilo za enoposteljno sobo. To določilo ne velja za potovanja, kjer je doplačilo visoko in pri potovanjih z vlakom ali ladjami.

Splošni pogoji:

Splošni pogoji poslovanja za Gekko potovanja.

Način prijave:

Izpolnite prijavnico, pritisnite na gumb pošlji in prijavnica bo poslana direktno na naš e-mail naslov. Na naš email naslov: gekko.prijavnica@gmail.com, pa nam pošljite kopijo 2. in 3. strani vašega potnega lista.

Kopija prijavnice bo poslana tudi na vaš e-mail naslov. Predlagamo, da kopijo izpolnjene prijavnice shranite za vašo osebno dokumentacijo.

S strinjanjem s splošnimi pogoji prijave jamčite za verodostojnost podatkov, ter s tem da ste seznanjeni s programom potovanja in splošnimi pogoji poslovanja turistične agencije Gekko potovanja.

Potrjujete tudi, da ste seznanjeni, da mora biti potni list ob vstopu v deželo, v katero potujem, veljaven še minimalno 6 mesecev od datuma povratka.

Postopek po prejemu prijave:

Po prejemu prijave boste iz strani turistične agencije Gekko potovanja prejeli pogodbo in položnico za plačilo akontacije. Po plačilu akontacije je vaše mesto na potovanju zagotovljeno.

Štiri tedne pred odhodom na potovanje boste prejeli položnico za preostanek plačila.

Dva tedna pred odhodom na potovanje boste prejeli obvestilo pred odhodom, kjer boste našli podrobne informacije za uspešno pripravo na potovanje.

Plačilni pogoji:

Po zagotovitvi potovanja je potnik dolžan plačati akontacijo v višini 30% aranžmaja in morebitna doplačila za riziko odpovedi, turistična zavarovanja. Zunanjemu partnerju Gekko potovanj se plača letalsko vozovnico, razen če ni drugače dogovorjeno. Akontacijo in letalsko vozovnico je potrebno plačati v 3 dneh.

Zavarovanje rizika odpovedi:

Odstopnina znaša 4,9% vrednosti aranžmaja, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po sklenitvi pogodbe.

Če za potovanje niste vplačali odstopnine in ga odpoveste, ste dolžni agenciji povrniti stroške, ustrezno od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V skladu s splošnimi pogoji.

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Gekko potovanja, Planinska 4, 4260 Bled. Za potovanje veljajo splošni pogoji  agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.