Rt dobrega upanja in Rt Agulhas

1. aprila, 2014 11:44 | Objavil/a: | Komentiraj

O iskanju najjužnejše točke Afrike

Rt dobrega upanja

Ko pomislimo na najjužnejšo točko Afrike, najprej pomislimo na Rt dobrega upanja. Seveda, vsi ga poznamo. Slaven je že odkar ga je obplul Portugalec Bartolomeu Dias v letu 1488, ko je iskal novo trgovsko pot na daljni vzhod. Dias je rt najprej poimenoval Rt neviht, kasneje pa ga je portugalski kralj Joao II preimenoval v Rt dobrega upanja, saj je rt prinašal upanje ob odkritju nove trgovske poti v vzhodno Azijo. Bartolomeu Dias sicer ni priplul vse do Indije, kakršen je bil njegov namen, pač pa je kmalu za Rtom dobrega upanja moral obrniti svojo odpravo nazaj proti Portugalski, saj se mu je uprla celotna posadka. Slavnejši raziskovalec, Vasco da Gama, je bil Diasov naslednik in raziskovalec, ki je obplul slavni rt in po tej novi trgovski poti prišel vse do Indije ter s tem ustvaril pomemben mejnik v svetovni zgodovini. Vasco da Gama je tudi postavil križ na Rtu dobrega upanja ter s tem označil pomembno točko na tej novo odkriti poti. V letih, ki so sledila odkritju Portugalcev, so se mnoge odprave podale na pot proti vzhodu mimo Rta dobrega upanja. Rt je še danes znan kot izjemno nevarno območje za plovbo, saj je morski tok tam močan, valovi so pogosto visoki in v morju ne manjka čeri. Mnogo ladij je prav tam dočakalo svoj konec. Med njimi je tudi iz filmov o piratih s Karibov znana ladja Leteči Nizozemec, katere posadka naj bi se še zdaj borila proti težkim morskim pogojem okrog slavnega rta in njih usoda naj bi jih za vedno privezala na te kraje. Oh, te zgodbice!

Rt dobrega upanja je sicer danes del nacionalnega parka Mizaste gore nad Cape Townom in je povsem zaščiteno območje. Je tudi precej poseljeno z kar nekaj živalskimi vrstami, med katerimi izstopajo pavijani Chacma, ki rovarijo po cesticah znotraj parka in prežijo na nič hudega sluteče obiskovalce v želji po kakšnem slastnem prigrizku! Narava v parku, katerega del je Rt dobrega upanja, je enostavno čudovita. Že sam prihod je nekaj posebnega, potem pa vse tiste cestice, razgledne točke, spektakularna obala, sprehajalne potke, svetilnik. Čarobno privlačen kraj. Poseben je tudi občutek, ko stojiš ob tabli, na kateri piše Rt dobrega upanja in si predstavljaš, kako so se počutili nekdanji raziskovalci, ko so pred več kot petsto leti pripluli na ta kraj iz daljne Evrope. Izjemno. Tisti trenutek, ko stojiš ob tej tabli, verjameš, da stojiš na najjužnejši točki Afrike. Takrat se najde sopotnik, ki te razsvetli, da je najjužnejša točka pravzaprav prbl. 150 km južneje od tu. Resno? Vsi podatki v knjigah se strinjajo. Prav, pa naj bo tako. A Rt dobrega upanja kljub temu ostaja nekaj posebnega. Naj bo to duh nekdanjih raziskovalcev ali spektakularna narava, vsekakor je vzdušje svetovljansko.

Rt Agulhas

Tudi Rt Agulhas so poimenovali Portugalci in sicer ime po portugalsko pomeni »rt igel«. A kar nekaj let za prvimi Portugalci so geografi določili, da je Rt Agulhas najjužnejša točka Afrike. To je točka, kjer se srečata Indijski in Atlantski ocean. Rt sam ni tako spektakularen, kot Rt dobrega upanja, a ima prav tako čudovito lokacijo. Saj, Južna Afrika in njene spektakularne obale. Toliko jih je in toliko ti jih vzame sapo, da jih je na koncu že težko prešteti. Ob prihodu na Rt Agulhas najprej pozdravi slikovit svetilnik. Zatem cesta pelje ob razgibani obali, polni čeri do tiste točke, od katere v Afriki južno ne gre več. A preden je čas za osvojitev te točke, je treba pohiteti še malce dlje. Bliža se namreč sončni zahod in po informacijah domačinov, je zdaj idealen čas za fotografiranje ene od mnogih ladijskih razbitin na obali rta. Razbitin ne manjka, saj je tudi okrog Rta Agulhas nevarno morje, ki ga tudi najbolj spretni kapitani težko obvladujejo. Nastanejo čudovite silhuete. Zatem pa na najjužnejšo točko Afrike. Malce je treba peš in glej, stik dveh oceanov je lepo označen! To pa je eden od tistih nepozabnih potovalnih trenutkov. Še en mejnik v Afriki. A težko se je odločiti med obema rtoma, kateri ima močnejše vzdušje. Rt dobrega upanja ima še vedno tisto nekaj, Rt Agulhas ima geografsko lokacijo! Kakorkoli, pri obeh si po prihodu v hotel zvečer rečem, še en prelep dan v Južni Afriki!

Ajda Šter

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.