Potovati po Severni Koreji?!? Nič Lažjega 🙂

Severna Koreja definitivno spada med najbolj eksotične potovalne destinacije. Je tudi država o kateri ogromno slišimo in vemo, a le malo kdo lahko govori iz dejanskih potovalnih izkušenj. Mi imamo to srečo, da smo Severno Korejo že večkrat obiskali in lahko govorimo iz lastnih popotniških izkušenj. A da ne bo pomote, o pravem življenju v Severni Koreji ne moremo govoriti veliko, saj bi za to morali tam nekaj časa živeti, da bi izkusili njihov vsakdan. Ko pa si tam »turistično« ti tako kot tudi povsod drugje predstavijo le najlepši del. Korejci se tukaj še posebej potrudijo in rečemo lahko le, da je potovati po Severni Koreji izjemno prijetno, udobno in predvsem nepozabno. Ne pozabite, ne pišemo o tem kakšno je življenje v Severni Koreji, pišemo o tem kako je tam potovati!

Pred vsakim potovanjem v Severno Korejo je zabavno poslušati komentarje prijateljev in svojcev. Tudi sopotniki so vedno imeli na zalogi nekaj dobrih komentarjev njihovih prijateljev in svojcev. Neverjetno je kaj vse človeku pride na misel, ko sliši, da gre nekdo na potovanje v Severno Korejo.

Kako sploh izgleda potovanje po Severni Koreji?

Tako kot vsako drugo turistično potovanje, le da si pri gibanju nekoliko bolj omejen. Če odmislimo stalno spremstvo vodnikov, brez katerih ne smeš stopiti nikamor, gre za normalno potovanje. Vodnika skupino (ali posameznika) prevzameta na letališču, od tam naprej pa se sledi programu potovanja. Ceste so, avtobuse imajo, restavracije tudi, pa še ogromno zanimivih stvari si je za ogledati.

Svoboda gibanja je edina resna omejitev, ko potuješ po državi. Iz hotela ne smeš brez spremstva, pri fotografiranju je potrebno paziti, da ne slikaš česa, kar država smatra kot slabo. Tudi med sprehodi po mestih se moraš striktno držati skupine, za vsak odmik, kot je recimo fotografiranje iz druge strani ceste, pa te mora spremljati eden izmed vodnikov. V obvladljivih situacijah, kot so recimo narodni parki, smučišče Maskiryong,… se lahko giblješ svobodno, a spet znotraj omejitev, ki jih postavita vodnika. Vsi programi po Severni Koreji so izjemno bogati, kar pomeni, da si od jutra do večera aktiven in stalno na poti. Ker se stalno nekaj dogaja, niti nimaš občutka, da si pri gibanju tako omejen.

Je res tako težko priti v državo?

Glede na to, da Severna Koreja slovi kot ena najbolj izoliranih in zaprtih držav na svetu je vstop v državo dejansko dokaj enostaven. Pred potovanjem je potrebno le pridobiti vizume, postopek pa je tak, če ne celo lažji, kot pri vseh ostalih vizumih. Na hitro bi rekli, da je precej težje dobiti vizum za številne Afriške države, Kitajsko,… pa še kakšna bolj klasična destinacija bi se našla vmes. Skratka, nekaj izpolnjenih obrazcev, plačilo vizuma, pa lahko vstopiš v Severno Korejo.

Kakšna je hrana? Imajo kaj alkohola?

Vrhunska!!! Tako kot pri vseh ostalih stvareh se Korejci izmerno potrudijo, da ti tudi skozi kulinariko čimbolj približajo svojo državo. Veliko kimchi-ja (Korejska narodna jed iz fermentirane zelenjave in z različnimi začimbami), riža, juh, rezancev, različnih mesnih in zelenjavnih omak, rib, lignjev, račjega mesa in takšnih ali drugačnih specialitet. Med bolj posebnimi jedmi je pasja juha, ni za vsakogar a se izplača poizkusiti.  Vse restavracije so odobrene iz strani njihove državne turistične agencije. V marsikateri je poleg večerje ali kosila, na koncu še kratka predstava.

Tudi alkohola ne manjka. Trenutno ima Severna Koreja vsaj deset različnih vrst piva, če ne celo nekaj več. Vedno bolj razširjene so mikropivovarne, med pivi pa je najboljše Taedanggang. Kar nekaj hotelov sedaj proizvaja lastno pivo. Med žganimi pijačami najbolj izstopa soju (sodžu), tradicionalno narejeno iz riža, pšenice ali ječmena. Vedno bolj je popularen soju z sadjem, oreščki, želodom,… V Pyongyangu se dobi tudi uvoženo pijačo,… od Jack Daniels, Johnny Walker do južnoafriških vin. Ni da ni.

Kaj pa hoteli, imajo elektriko in vodo?

Še več. V zadnjih letih so Korejci zgradili kar nekaj novih hotelov, nekaj starejših pa so popolnoma obnovili. Sami še vedno komaj čakamo da dokončajo še več kot 300 metrov visokega Ryangyang v prestolnici, saj bo spanje tam pravo doživetje. Vsi preostali hoteli, ki se uporabljajo na turističnih potovanjih so v rangu 4 ali 5 zvezdic. Predvsem tistega v Maskiryongu, na smučišču, se nebi branilo nobeno večje smučišče v Evropi. Bazeni, masaže, fitnes centri, bari,… vse točno tako kot si predstavljaš ko vstopiš v hotel višje kategorije. Seveda imajo tudi slabše hotele, a tisti, ki so namenjeni tujim turistom so vsi na zelo visokem nivoju. Predvsem če primerjamo z državami, ki so na približno enaki stopnji razvitosti.

So ceste res slabe in prazne?

Res je, a le izven mest. Ceste v Severni Koreji so v primerjavi z našimi slabe, slabe pa so tudi v primerjavi z enako razvitimi državami v Aziji ali Afriki. Večina cest izven mest je betonskih, ki so bile zgrajene pred 40 leti. Ker se jih kaj dosti ne vzdržuje so v slabem stanju, naloga voznikov pa je da se kar se da dobro izogibajo vseh lukenj. Pozitivna stvar cest v Severni Koreji je, da so prazne in skorajda brez prometa. Smo pa sami opazili opazno povečanje prometa v zadnjih dveh letih, tako da kot kaže se bo tudi to kmalu spremenilo.

Vas je res spremljala tajna služba? Je metro res zgrajen za turiste?

Na spletu je ogromno napisanega o Severni Koreji, marsikaj je verjetno res, kakšna stvar pa je verjetno bolj mit. Pogosto nas ljudje sprašujejo, če nas je spremljala tajna služba. Take informacije krožijo po spletu. Vsako skupino spremljata dva vodnika, en moški in ena ženska. Kakšno skupino samo moški, kakšno samo ženske (predvsem Kitajske). Ne vem, mogoče je res eden izmed vodnikov del tajne službe, a tudi če je res, se tega ne občuti. Da bi stvari prišli do dna, smo našo vodnico zadnji dan postavili pred dejstva. Eno izmed njih je bil tudi naš vodnik, za katerega smo se odločili, da je del njihove tajne službe. Vodnica se je nad našimi ugotovitvami zabavala in od smeha jokala in skorajda valjala po tleh. Mogoče dobro zaigrano, a dvomim. Tudi ob ostalih naših teorijah zarote je bil odziv podoben.

Naslednji mit je slavni Pjongjanški metro. Po spletu in tudi pred kratkim v enem izmed slovenskih medijev, je pisalo da je metro zgrajen samo za predstavo. Mogoče res, a dvomimo, da bi se Severni Koreji izplačalo zgraditi metro samo zaradi tega, da bi se bahali pred zaenkrat še maloštevilnimi turisti. Trenutno se lahko pelješ samo eno postajo, potem pa moraš metro spet zapustiti. Kot pri vseh ostalih stvareh, so stvari pač strogo omejene, smo se pa pred leti že lahko peljali preko petih postaj. Tista druga postaja do katere smo se pred leti lahko peljali se trenutno obnavlja in je zato zaprta. Tudi množice ljudi, ki se vozijo z metrojem nekako ta mit postavljajo na majave noge. Le zakaj bi zaradi parih skupin dnevno, na metro pripeljali več sto ljudi? Mi smo na eni postaji preživeli vsaj 20 minut, vmes pa se je v obe smeri odpeljalo kar nekaj polnih vlakov. Obstajajo tudi specializirana potovanja za ljubitelje železnic, ko se ob predhodni odobritvi, lahko pelješ po celotni dolžini proge.

Še cel kup takih mitov kroži o Severni  Koreji in za večino smo se na koncu vsakega potovanja strinjali, da stojijo na majavih temeljih.

Pa je v Severni Koreji res tako lepo?

Še enkrat poudarjamo, tako kot povsod drugod po svetu, biti turist v državi ali pa tam dejansko živeti je nekaj popolnoma drugega. Kot turistom nam želijo predstaviti najboljše od najboljšega. Zato vse izpade rožnato. Realnost je verjetno precej drugačna, a pravega vpogleda v to dejansko niti ne dobiš. Zagotovo ni vse lepo, a ko opazuješ ljudi v krajih kjer potuješ, imaš občutek da vsaj večina živi popolnoma normalno življenje. Kaj se dogaja za kuliso, pa je lahko stvar neskončnih debat, realnega stanja pa verjetno ne bomo nikoli izvedeli.

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.