Potovalne zgodbe – New York

18. februarja, 2021 17:19 | Objavil/a: | Komentiraj
New York

Betonska džungla. Mesto, kjer se je nemogoče načuditi človeški ustvarjalnosti. Cenimo naravo, a mestu kot je New York se je nemogoče upreti. Velikanska metropola je pravi samosvoj univerzum, ki živi svoj čas in se ne meni kaj dosti za zunanji svet.

Videla sem veliko metropol, a niso mi čisto vse prirasle k srcu. New York je vsekakor med tistimi, ki so mi. Kajti New York je tako večplasten in tudi veličasten, le težko ga je primerjati s podobnimi. Je dovolj nekaj dni ali nekaj tednov? Težko svetovati, a vsako priložnost je treba izkoristiti.

Mesto New York je po številu prebivalstva največje mesto v Združenih državah Amerike, s svojim metropolitanskim območjem pa med največjimi urbanimi območji na svetu. Z več kot 8,2 milijona prebivalcev na območju 830 km² je New York najgosteje naseljeno veliko mesto v ZDA. Že več kot stoletje eno najpomembnejših svetovnih trgovinskih in finančnih središč.

Dan v New Yorku se začne na mestnem ožilju oz. podzemni železnici. Verjetno bi lahko človek preživel kak dan kar na podzemni železnici in se vozil od postaje do postaje ter opazoval ljudi. Koliko življenja, koliko zgodb, koliko ustvarjalnosti. Z veseljem poslušam prav vse, ki igrajo na postajah, kjer izstopim ali vstopim. Kako popestrijo vzdušje in polepšajo dan mnogim. Mnogim je podzemna železnica tudi dom…

Naslednja postojanka je kavarna. Starbucks ali preprosta stojnica, kavo vzame večina za s sabo in jo popije nekje zunaj. Central park je največji na Manhattnu, a ni edini in priložnosti, da najdete prijeten kotiček, kjer popijete kavo, je veliko. Tudi s kosilom je podobno. Najlepše je bilo s slastno solato v rokah sedeti sredi vrveče množice nekje zunaj.

Znamenitosti, oh, vsaka bi potrebovala svoj članek. Toliko jih je in tako zanimive so. Od teras na vrhu nebotičnikov do fenomenalnih muzejev, v katerih se da preživeti tudi po nekaj dni, arhitekturnih dosežkov, parkov,… Da ne omenjam butikov, knjigarn, legendarnih veleblagovnic. Potem so tu še takšna in drugačna doživetja. Preleti s helikopterjem, vožnje z ladjami,… Ne zmanjka idej.

A veliko mesto vsakogar utrudi. Narava, pa čeprav se po njej veliko gibamo, navadno pomirja. Mesto navadno utruja, kljub vsemu. A New York tudi navdihuje in kljub bolečim stopalom se naslednji dan ponovno podamo na njegove ulice.

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.