Potujmo virtualno – Šrilanka

28. maja, 2020 18:23 | Objavil/a: | Komentiraj
Šri Lanka

 

Potujmo virtualno – Šrilanka

Virtualno na Šrilanko! Šrilanka je čudovita dežela. Je dežela pravljično lepe narave, zanimive kulture, pestre zgodovine, prijaznih ljudi. To je dežela riža in currya ter slastnega, sočnega tropskega sadja! Ker je Šrilanka otok, tudi dolgih tropskih plaž seveda ne manjka.

Od Colomba do Kandya

Začnemo v prestolnici Colombo, ki raste in raste ter se vedno bolj modernizira. Zatem gremo na sever, v Anuradhapuro, kjer se je začela zgodovina Šrilanke, nato proti središču otoka, v Dambullo in Polonnaruwo. V Sigiriyi preplezamo 1200 stopnic do vrha spektakularnega osamelca, v Kandyu si ogledamo tempelj Budinega zoba ter nekaj utrinkov največjega festivala na otoku. Obiščemo tudi prelep botanični vrt, kjer vse mogoče lepe tropske rože in veličastna drevesa odlično uspevajo v idealnih razmerah.

Od Nuware Eliye do mesta Galle

Nuwara Eliya je mesto na skoraj 2000 m in obdano s plantažami čaja. Čaj so zasadili Britanci in pripeljali tudi delovno silo, Tamilce, ki so hindujci. Vzpnemo se tudi na Adamov vrh po skoraj 5000 stopnicah in občudujemo sončni vhod ter znamenito piramidno senco tega svetega vrha. Zatem obiščemo Ello na prelomu višavja in nižin. V parku Yala vidimo veliko živali v njihovem naravnem okolju, celo plašnega leoparda. Zatem se začne morje. Lepe plaže, visoke kokosove palme, počitniško vzdušje. V mestu Galle se sprehajamo mimo starih kolonialnih stavb in muzejskih trgovinic, hotelov.

Še več morja in šrilanška kuhinja

Na koncu uživamo v še enem sončnem zahodu v mestu Negombo tik ob morju, kjer je veliko ljudi, ribiških ladjic in se barve sončnega zahoda idilično prelivajo. Govorimo tudi o šrilanški kuhinji, kjer prevladuje riž z različnimi omakami in dodatki, katerim vsem rečejo kar curry. Riž s curryem je torej osnova šrilanške kuhinje. Vse je slastno, lokalno pridelano in seveda pikantno!

Najbolje, da se kar odpravimo na pot proti lepi Šrilanki, kjer vsakdo pusti košček srca.

 

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.