Potujmo virtualno – Etiopija 2.del

Še drugič gremo virtualno v Etiopijo. Etiopija je namreč zelo velika dežela, polna zanimive vsebine. Tokrat gremo na jug Etiopije, med plemena, med ljudi. Če si želite videti vse podobe ljudi, ki so navadno le v najlepših dokumentarnih filmih, potem je jug Etiopije prava izbira. Malo je krajev na svetu, kjer plemena živijo res pristno in tradicionalno, kot nekoč. Jug Etiopije je eden od takih »žepov« prave afriške divjine.

Timkat, gorovje Bale in jezero Chamo

Začeli bomo v Addis Abebi ter predstavili največji festival etiopskih kristjanov. To je Timkat oz. epifanija. Izjemno zanimiv festival, še posebej zato, ker se v prestolnici zbere ne le nekaj tisoč ljudi ampak vse do 3,4 milijone! Večina je oblečena v tradicionalna bela oblačila in zato je prizor vseh procesij tekom Timkata, ki traja tri dni, nepozaben.Nadaljevali bomo preko gorovja Bale, ki je enakega nastanka, kot gorovje Simien na severu, prav tako se ponaša s kar nekaj endemičnimi vrstami rastlin in živali in ne zmanjka lepih razgledov na okolico. Od tam pa na jug s postankom na jezeru Chamo, kjer živijo ogromni nilski krokodili, ki lahko tehtajo vse do ene tone in so dolgi tudi do 6 ali celo 8 metrov!

Plemena doline reke Omo

Najpomembnejša točka potovanja na jug Etiopije je dolina reke Omo. V dolini reke Omo bomo spoznali pleme Hamer, njihov način življenja, oblačenja, nekaj njihovih navad ter videli priprave na preskakovanje bikov, ki je najpomembnejši obred v življenju vseh fantov. Spoznali bomo še pleme Bana, ki si s plemenom Hamer delijo kar nekaj navad. Obiskali bomo še pleme Mursijev, katerih ženske nosijo v spodnji ustnici velike glinene ploščice. Nazadnje se bomo spoznali še s plemenom Karo, katerega predstavniki se radi pobarvajo po telesu, moški pa si ustvarijo prav posebne frizure in uporabljajo zanimive vzglavnike, da te frizure obdržijo.

Najlepše pri obisku etiopskega juga je to, da je vse pristno in ja, prav zares živijo tako. Izjemno potovalno doživetje.

 

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.