Pingvini v Južni Afriki

6. maja, 2014 10:55 | Objavil/a: | Komentiraj

Nadvse simpatično srečanje

Blizu Rta Dobrega upanja v Južni Afriki je plaža Boulder oz. plaža balvanov. Še ena lepa, spektakularna plaža v tej čudoviti deželi, a ta ni le navadna plaža. Na plaži balvanov si je namreč svoje zavetje našla kolonija Afriških pingvinov. Pingvini v Afriki? Navadno si jih predstavljamo sredi ledu na Antarktiki. A ne le tam, tudi v Južni Afriki so, prilagojeni na višje temperature in drugačno okolico. Kolonija pingvinov na plaži balvanov je danes zaščitena in varovana. Ko se bližaš vhodu, si težko predstavljaš, kakšno bo srečanje s pingvini. Vznemirjenje je na višku, saj so pingvini nadvse priljubljene in karizmatične živali. Pričakuješ jih nekaj in upaš, da boš kakšnega videl dovolj blizu, da boš lahko posnel kakšno dobro fotografijo. A resničnost preseže vsa pričakovanja! Takoj za vhodom na plažo so na levi in desni ob lepo urejeni potki pingvini. Ne le nekaj, veliko jih je. Seveda, kolonija šteje preko 3000 posameznikov. Le kdo bi si mislil, da bodo v takem številu tudi prisotni in to tik ob potki, kjer hodiš. Težko se jih je nagledati. Tako simpatično se premikajo in se zdijo rahlo nerodni. Najbolj zabavno je, ko se dva ali se jih več sreča in imaš občutek, kot da se pogovarjajo nekaj zelo pomembnega. Potem so tukaj še povsem puhasti mladički in stopnja simpatičnosti preseže vse meje. Vse to še preden prideš do plaže same. A plaža je še dodatek vsemu. Že tako je lepa s tistimi velikimi balvani, posejanimi po beli mivki, a pingvini so tisti, ki jo zaznamujejo. Nikamor se več ne mudi, opazovanje pingvinov lepo od blizu je enostavno več kot bi bilo sploh možno pričakovati. Lepo lokacijo so si izbrali, ni kaj!

Afriški pingvin podrobneje

Afriški pingvin se strokovno imenuje Spheniscus demersus, znan pa je tudi kot Jackass-ov pingvin in je doma na obalah in v morjih Južne Afrike. Kot vse vrste pingvinov tudi Afriški pingvin ne leti, čeprav spada med ptice. Odrasli Afriški pingvini tehtajo med 2 in 3,5 kg ter so visoki do 70 cm. So zelo dobri plavalci in potapljači, hranijo se z ribami in mehkužci. Na dan potrebujejo do 500 g hrane in zanjo so pripravljeni plavati do 20 km od obale proti odprtemu morju. Najbližji sorodniki Afriških pingvinov so vrste pingvinov, ki žive ob vzhodni obali Južne Amerike. Afriški pingvini so značilne črno – bele barve in jih med sabo ločimo po vzorcih črnih pik na prsih, ki so unikatni, tako kot človeški prstni odtisi. Samce in samice ločimo le po velikosti, a še ta razlika ni zelo velika. Sicer so pingvini monogamni in pari se iz leta v leto vračajo na iste kraje, kjer se razmnožujejo. Samice navadno izležejo po dve jajci, ki jih starša izmenjaje se pazita dobrih 40 dni. Po tem času se pingvinčki izvalijo in so še naslednjih 30 dni v varstvu staršev. Po tem času se vsi pingvinčki priključijo vrtcu podmladka celotne kolonije, starši pa se skupaj podajo v vode na lov. Afriški pingvini povprečno žive med 10 in 25 let. Mnogokrat so plen različnih predatorjev, od morskih psov do tjulnjev in ork, do mungov in mačk ter ptic, ki kradejo njihova jajca. A najbolj so pingvini ogroženi prav zaradi krčenja življenjskega prostora, ki se dogaja z gradnjo novih ribogojnic in naselij ob morju, ki izpodrivajo kolonije pingvinov. V nekem obdobju so bila celo jajca pingvinov med ljudmi znana kot posebna specialiteta in je iskanje le – teh tudi pripomoglo k upadu števila Afriških pingvinov. Okrog leta 1910 naj bi bilo na svetu še 1,5 milijona Afriških pingvinov. Danes jih je dobrih 10% tedanje populacije.

Tako zanimive ptice

Pingvine bi res težko umestili med ptice. A kam le bi jih torej umestili? Težko se je odločiti, so namreč tako posebni in samosvoji, da so lahko le pingvini. A seveda so razlogi, zakaj so pingvini ptice. Prav tako so pingvini znani po svojih mnogih nenavadnih, še kako zanimivih lastnostih. Pingvini ne letijo, a ko plavajo pod vodo v lovu na plen, je kot bi leteli. Plavajo sicer lahko s hitrostjo do 12 km/uro, pod vodo pa ostanejo tudi do 5 minut, nekatere vrste celo več. Pingvine najdemo le na južni polobli našega planeta. Ne poznajo strahu pred človekom, zaradi česar je obisk kolonije pingvinov še bolj posebno doživetje. Možno se jih je dodobra nagledati od blizu. Pingvini lahko pijejo slano morsko vodo. V telesu imajo namreč nekakšen filter, ki onemogoča presežku soli, da bi šel v njihovo kri. Pingvini so zelo družabne živali in žive v kolonijah, v katerih jih je lahko tudi več tisoč! Znotraj kolonije pingvini z oglašanjem prepoznajo svoje partnerje in tudi mladičke. Pingvini nimajo zob, pač pa imajo zelo možne čeljusti ter nekakšne mesnate »bodice« v ustih, s katerimi si pomagajo, ko jedo. Enkrat na leto pingvini menjajo perje in se na to že prej pripravijo tako, da jedo več in lahko zdržijo obdobje menjave perja na kopnem. Brez oljnatega perja namreč ne morejo plavati. Toliko zanimivosti in le ena živalska vrsta! Pingvini so resnično nekaj posebnega in Južna Afrika je idealen kraj za bližnje srečanje s temi resnično simpatičnimi pticami!

Kategorije: , ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.