Otok sreče – sveta Lanka

6. februarja, 2014 12:04 | Objavil/a: | Komentiraj

Otok sreče – sveta Lanka 

Kot solza se je utrnila iz indijske podceline pred davnimi časi in obdala s toplim indijskim oceanom. Brez kopenskih povezav z drugimi deželami se je oblikovala v pravi biser samosvoje kulture. Živela je srečno v svoji izolaciji, dokler niso vetrovi bogastva prinesli prvih trgovcev, ki so ostali in prinesli mnoge novosti. Tudi takrat je ohranila svojo srečo. In še kasneje, ko so se ji dogajale slabe stvari. Nasmeh kar ni in ni izginil iz obrazov njenih prebivalcev. Tam je še danes in še danes je srečna, na tisti svoj poseben način. To je Šri Lanka, blagoslovljeni otok, ki si po kar nekaj težkih letih utira svojo novo pot obstoja kot rajske dežele. Poraja se vprašanje, kako je lahko ohranjala srečo skozi ves tisti čas? Je k temu pripomogel Buda, ki je spodbujal ljudi, naj srečo iščejo v sebi. Ali zavzeto verovanje v karmo, kjer je vse slabo, kar se zgodi le dobra priložnost, da postaneš boljši! Kakorkoli že je, sreča tega lepega otoka se kar tako mimogrede prenese na vse obiskovalce in se iz dneva v dan samo veča. Nič ni nenavadnega torej, ko ob skodelici čaja med plantažami te opojne rastline dolgo časa klepetamo o tem, kako nam je lepo tukaj na Šri Lanki. 

Kaj ima Buda tukaj zraven?

Ali pa Šiva, Jezus, Mohamed. Kdorkoli že je, je prav. Šrilančani spoštujejo vsa verstva. Zato je povsem vsakdanje, ko v mestu na razdalji le nekaj metrov srečaš budistično stupo, tempeljček za Šivo, majhno krščansko kapelico in še muslimansko mošejo. Obstajajo celo kraji s templji, katere obiskujejo pripadniki vseh verstev z enakim namenom in enakim spoštovanjem. Težko je torej govoriti o tem, katera vera pomaga pri sreči, saj na splošno kar vse. Tako tečejo stvari tukaj na Šri Lanki. Vera je način življenja, rdeča nit, ki vodi posameznika in mu daje smisel. Čeprav opredeljeni za eno od štirih glavnih, domačini spoštujejo vse in pogosto je drugo vprašanje pri spoznavanju verska opredelitev. Kakršenkoli je odgovor, bo sogovornik odobravajoče prikimal. Ker je tako pomembna, vera seveda pomaga pri sreči. Kajti vsa verstva učijo dobro in želijo svojim pripadnikom pokazati pravo smer v življenju. Šrilančani se radi držijo napotkov, kako hoditi v pravo smer! In potem je tukaj še karma oz. prepričanje v to, da se vsako dejanje nekoč povrne. Tako ali drugače. Biti srečen in zadovoljen pomeni veliko dobre karme. Kajti tako lahko dobro vplivaš na bližnjo in širšo okolico.

Pomirjujoča zelena in vse tisto tropsko rastje

Zelena je, tako zelena da bolj sploh ne bi mogla biti. Rastline so vseh možnih oblik in barv in pripravijo čudovito kuliso kot iz najbolj tropskih sanj. Tisti fikus, ki ga imamo doma v dnevni sobi, je tukaj visok 20 m. Ostale lepe rože iz naših lončkov tu rastejo kar ob cesti. Obstaja celo kruhovec, prav tisti iz zgodbe o Malem princu. Na njem sicer ne raste kruh, pač pa domačini njegove sadove radi nasekljajo in iz njih pripravijo, kaj drugega kot curry! Ste že slišali za frančipani, tempeljsko drevo s tako dišečimi cvetovi, da se je enostavno težko upreti njihovemu vonju in mu ne slediti. In velik lotos s čudovito budistično simboliko. Vse to in še več ustvarja rajsko tropsko podobo Šri Lanke, ki tako lepo pomirja in pozitivno vpliva na vse njene obiskovalce. Je to velika količina kisika v zraku ali zgolj užitek ob pogledu na vse te lepe stvaritve narave? K temu dodajmo še zvrhan krožnik okusnega tropskega sadja vsak dan in dejstvo, da na Šri Lanki rastejo med drugim tudi okusni aromatični paradižniki. Ste presenečeni? Zdaj smo odkrili samo košček skrivnosti, ostale pa komaj čakajo, da jih odkrijete tudi vi.

Skrb za živali ali zakaj vozniki tako na hitro zavirajo

Začne se takoj po prihodu na prvi vožnji iz letališča v notranjost otoka. Voznik kar naenkrat sredi ceste divje zavre, da nas skoraj pomeče s sedežev. Gledamo skozi okno, a tam ni ničesar večjega. Potem počasi pricaplja izpod avtobusa majhen kuščar. Aha, zdaj je stvar jasna. Šrilančani namreč zelo spoštujejo živali in se radi držijo enega od petih ključnih budističnih načel, ki pravi ne ubijaj! Zato se je treba čimprej navaditi na tisto hitro zaviranje vsakokrat, ko cesto prečka kakšna živalica. To se na Šri Lanki dogaja zelo pogosto. Prometa na cestah namreč ne sestavljajo le avtomobili, avtobusi, tovornjaki in motorji, ampak tudi krave, kokoške, kuščarji, kače, sem pa tja tudi kakšen slon,… Sloni so tudi sicer zaščitni znak otoka. Prinašalci sreče, kaj pa drugega! Priložnosti za srečo na tem otoku res ne manjka. In z vso tisto srečo se potem tudi povečajo možnosti, da vidiš kakšnega od divjih živalskih prebivalcev v naravnem okolju!

Obala Šri Lanke in še en pravi raj, Maldivi

Srečni otok ima 1340 km obale. Večina le – te je zlato peščene in v senčki kokosovih palm. Morje je čisto in živo modre barve! Vzdušje je počitniško… Kaj drugega kot sreča, te prevzame ob prvem stiku s katerimkoli dopustniškim krajem ob šrilanški obali! Dodajmo še stupo, zgrajeno na točno taki točki, da polepša fotografijo že tako lepega zaliva in doda kanček duhovnosti vsej zgodbi. O sveže pripravljeni morski hrani in tem, da v počitniških dneh lahko pozabite na čevlje, ne bomo izgubljali besed, saj vse to in še več spada zraven! Ponovno pridemo do sreče, ko ugotovimo, da imajo popotniki na Šri Lanki to srečo, da so le slabi dve uri z letalom odmaknjeni od enega tistih krajev, ki jih imamo vsi spravljene nekje v podzavesti kot najbolj rajske. Seveda, to so Maldivi. Skoraj 1200 rajskih koralnih otočkov tam v bližini naše srečne Lanke več kot upraviči svoj rajski sloves. Nekateri jih omenjajo celo kot eno od svetovnih čudes. Na teh otočkih, od katerih sta 202 naseljena, je pesek snežno bel, morje kristalno čisto in tiste prave turkizne barve. Pisane tropske ribe in ostale morske živali je moč opaziti že z lesenih mostičkov nad vodo. Med otočki vozijo ladjice, nad njimi včasih leti kako letalo. Sicer ni nobenega prometa, ni naglice, ni motečih vplivov zunanjega sveta. Vreme je vedno toplo in večinoma sončno. Iluzija ali resničnost? Vse je res in še več, treba pa je pohiteti, saj se govori, da bodo Maldivi čez dobrih 50 let že pod vodo. Zdaj je torej pravi čas!

Tako je s srečo v deželah sredi toplega indijskega oceana. Sreča na srečo prinese… Nepozabne počitnice! Ko pa jo prenesemo še v naš vsakdan, je urok svete Lanke deloval.

Ajda Šter

Kategorije: ,

Blog napisal/a kreativntovarn

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.