Maroko

17. aprila, 2014 17:29 | Objavil/a: | Komentiraj

Med sipinami sahare in ponosnimi berberi

Na severozahodu Afrike, tam kjer se ta celina skoraj dotakne Evrope , leži dežela na prepihu zgodovine, dežela, kjer so se križale poti in kjer so miren razvoj motili številni osvajalci, ali pa plemena, ki so tod iskala svoje poti.

To je Maroko.

Maroški kralj Hassan II, je pred nekaj desetletji slikovito dejal :

»Maroko je kot drevo, ki ima korenine v Afriki in krošnjo v Evropi«.

In to je res. Ko obiščemo Maroko, spoznamo izjemno  drugačnost, hkrati pa željo domačinov, da bi bili razviti, sodobni in čim bolj podobni nam, Evropejcem. Dolgo so bili pod vplivom Španije in Francije, več desetletij tudi francoska kolonija, zato so imeli dostop do informacij in drugega načina razmišljanja.

Tako je danes potovanje po Maroku nadpovprečno zanimivo, ker se srečujemo z zelo različnimi izzivi. Tu je živahno geološko delovanje z gorovjem Atlas ter stikom med Afriško in Evrazijsko ploščo, tu je rob Sahare, Atlantsko primorje in severno Mediteransko obrobje. Tu so domačini Berberi, ki prihajajo iz Atlasa, vpliv Feničanov, Grkov in Rimljanov in prihod Arabcev z vzhoda, ki so prinesli muslimansko vero in navade. In zadnji dve stoletji vpliv Evropejcev, predvsem Špancev in Francozov. Zato na potovanju po Maroku srečujemo zanimive ljudi, mesta, spomenike, palače, mošeje, tradicionalno in sodobno , puščavo in zasnežene gore, peščene plaže in rodovitne nasade oljk, vrtnic in arganovih dreves….

Ampak mi bomo potovali drugače ….Naš cilj ni klasično potovanje po Maroku. Naš cilj je Južni Maroko, dežela kasb, puščavskega podnebja, široke doline Draa , slikovitih kanjonov,  namakalnih kanalov, nasadov vrtnic in fantastičnih sipin.

In te sipine bodo naš cilj. Odšli bomo na rob puščave in s pomočjo domačinov tudi v puščavo. Hodili bomo, jahali kamele, spali v udobnem kampu, opazovali sonce in zvezde in same sebe…

Imeli bomo veliko priložnosti za druženje in pogovore. Z nami bo potovala tudi bioterapevtka Majda Kovačec . Z njeno pomočjo ne bomo le potovali. Spoznavali bomo tehnike dihanja, meditacije, sproščanja, se osvobajali bremen in se poglabljali v tišino svojega lastnega bitja…

Vsi, ki boste želeli le potovati in se prepuščati novi deželi, boste počeli le to, vsi pa, ki vas zanima potovanje v lastno notranjost, se boste lahko udeležili različnih vaj in srečanj. In to vse v prelepem okolju na koncu sveta, na robu Sahare, v Sahari.

Mi vam bomo počasi razkrili sestavljanko, imenovano Južni Maroko, vas pa vabimo, da se na naše potovanje prijavite in potujete z nami k sebi.

Vaša vodnica

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.