Madagaskar je… Avenija baobabov

20. marca, 2017 18:48 | Objavil/a: | Komentiraj
Avenija Baobab

Ko pomislim na Madagaskar…

… je pred mojimi očmi najprej Avenija baobabov. To avenijo sem sanjala še mnogo preden sem šla prvič na Madagaskar. Zakaj? Ker je enostavno sanjska in nekaj posebnega. Kaj takšnega res ne vidiš povsod. Tako popolno so razporejeni baobabi, kot da bi bili tako postavljeni le za vse tiste najlepše fotografije. Baobab je že tako »sanjsko« drevo. Njegova oblika ima nekaj, kar nas spominja na pravljična drevesa. Lepo zaobljen je in listje ima razporejeno tako lepo, včasih zgleda, kot da je narisano. Pogosto je videti, kot da je baobabe nekdo »nametal« v pokrajino. Skratka, meni so všeč in nisem edina. Madagaskar pa ima celo avenijo teh pravljičnih dreves. Najlepše.

Za avenijo baobabov se je potrebno malce potruditi…

… saj je rahlo izven uhojenih poti na Madagaskarju. Ne pa povsem, saj je na istem delu otoka apnenčasti »gozd« tsingy, še ena od lepot, ki jih je potrebno videti na Madagaskarju. Torej imamo dva razloga, zakaj v ta konec! Sicer je prav blizu Avenije baobabov tudi letališče v Morondavi, a letala tja iz prestolnice Antananarivo ne letijo vsak dan, poleg tega pa se urnik velikokrat spreminja. V eno smer nam ne uide dolga vožnja do Morondave, v drugo smer lahko poletimo. A urniku poletov je potrebno prilagoditi potovanje. Dobro je načrtovati obisk Avenije baobabov tudi tako, da ujamemo sončni zahod. Nič ne premaga prelivanja barv na nebu ob sončnem zahodu, prav zares!

Baobabi so prav res zanimiva in posebna drevesa…

… saj največja med njimi lahko vsebujejo do 120 000 litrov vode! Ja, prav ste prebrali. Od svetu devetih znanih vrst baobabov jih je šest iz Madagaskarja. Stari so lahko več sto, celo čez tisoč let. Največji imajo ogromen obseg, tudi do 50 m. Najvišji med baobabi pa so prav tile iz Avenije baobabov. Imenujejo se adansonia grandidieri in so lahko visoki tudi do 30 m. Baobabi imajo tudi sadeže, katerih meso velja za zelo hranljivo. Zato včasih slišimo, da se baobabom reče tudi opičji kruhovec, saj so opice oz. na Madagaskarju lemurji, nori na sadeže baobaba.

To je to…

… si reče vsakdo, ki stoji na Aveniji baobabov. Trenutek, ki bi ga bilo vredno zamrzniti za dlje. Prav zares eden boljših potovalnih trenutkov. Vsi ljudje imamo radi pravljice in ko stojimo na Aveniji baobabov, imamo občutek, kot da smo v pravljici. Da takšna drevesa zares obstajajo, izjemno. Potem se prikradejo na obzorje še prvi znanilci sončnega zahoda in barve se prelivajo, fotoaparati klikajo in shranjujejo preveč fotografij. Misli odplavajo in vsakdo se počuti majhen pred mogočno naravo, ki ustvarja takšno lepoto.

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.