Zakaj na Madagaskar, 2.del

5. marca, 2015 10:00 | Objavil/a: | 1 Komentar

RAZNOLIKA POKRAJINA

Madagaskar ima 587 041 km2 površine in na tej kar ne zmanjka različnih pokrajin. Tropski deževni gozd, tako nižinski kot višinski, puščava, suhi gozd, trnasti gozd, širne planote, močvirja, apnenčasti tsingy. Madagaskar ima doline, posejane s čudovitimi riževimi polji in samotnimi vasicami, širne pustinje z granitnimi osamelci, dolge peščene plaže. Tako zelo raznolik spominja ponekod na Azijo in spet drugod na Afriko.

FLORA

Na Madagaskarju raste skoraj 15 000 rastlinskih vrst in skoraj 80% le – teh je endemičnih na otoku in jih ni moč najti nikjer drugje na svetu. Izjemno zanimivo rastje na otoku je v jugo – zahodnih bodičastih gozdovih, kjer je mnogo grmovij in dreves, ki spadajo v družino Didieraceae in so vsa zelo ostro bodičasta. Za ljubitelje orhidej jih je na Madagaskarju 860 vrst, od katerih jih je 650 domorodnih. Tudi 8 vrst baobabov raste na otoku, od katerih jih je 6 vrst endemičnih in pa 165 vrst palm, med katerimi je tudi slovita pahljačasta »popotniška« palma, ravenala.

TSINGY DE BEMARAHA

»Apnenčasti gozd« kraških pojavov je izjemna naravna znamenitost Madagaskarja, ki jo je prepoznal tudi Unesco. Samo ime za ta širni kraški pojav, tsingy, je malgaškega izvora in pomeni »kjer je nemogoče hoditi bos«. Obisk tsingy-a  je prava dogodivščina, saj že pot do tja ni zelo enostavna, a s prvim razgledom na to »morje« kraških pojavov je ves trud poplačan. Potke se vijejo med, ob in nad formacijami, v parku pa žive tudi divje živali, ki še popestrijo obisk.  

KULINARIKA

Malgaška kuhinja je sicer preprosta in njena osnova je riž, kateremu dodajo tisto, kar je na razpolago. Tipičen malgaški obrok je sestavljen iz veliko riža, malo pokuhanih listov manioke in kakšne omake s koščkom mesa. A na Madagaskarju je izjemno priljubljena tudi francoska kulinarika, katero so seveda lokalni kuharji prilagodili okolju. Tako je moč najti tudi v na zunaj preprostih restavracijah kompleksne in okusne jedi. Skoraj povsod pa radi ponudijo kompletni menu s predjedjo, glavno jedjo in sladico, vse domiselno in lepo ponujeno. Marsikje si je torej možno privoščiti vrhunske jedi z izvrstnimi lokalnimi sestavinami in potovanje po Madagaskarju postane še kulinarična dogodivščina.

KAMELEONI

Ti zanimivi in simpatični kuščarji žive po celotnem Madagaskarju. Približno polovica od 150-tih vrst svetovnih kameleonov živi na Madagaskarju. Najbolj znani so, ker lahko spreminjajo barvo. Kameleone je moč najti v marsikaterem grmu ali na drevesu na Madagaskarju, potrebno je le ostro oko. Ponekod se Malgaši kameleonov boje, so pa kameleoni pogosto omenjeni v mnogih malgaških pregovorih.

Se nadaljuje…

Ajda Šter

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

1 komentar

  • peter kotar says:

    spoštovana, je možno dobiti kak konkretni predlog za kako malgaško jed. za 11 marec me je družba mladih, prosila če jim lahko skuham nekaj po malgaško.

    lep pozdrav in hvala lepa
    peter kotar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.