Hakuna Matata – Kenija in Tanzanija

1. februarja, 2014 14:38 | Objavil/a: | Komentiraj

Hakuna Matata, na safariju je vsak dan izziv

Kosilo v nacionalnem parku v senci kakšnega od velikih dreves, medtem ko se komaj nekaj sto metrov stran podijo živali in kdo ve v katerem grmu na svoj plen preži levinja? Hakuna matata, samo brez skrbi, saj smo vendar tam, kjer skrbi in problemi ne obstajajo, ampak samo uživamo življenje. Fantastična pokrajina, črede živali z vseh tistih najbolj drznih posnetkov na straneh svetovno znanih revij in časopisov, dnevi kot v dokumentarni oddaji! In tisti sončni zahodi, ko si rečeš, še en popoln dan v Afriki. In le kdo si ne bi želel teh popolnih dni?

No, pa pojdimo!

Vse se začne v prestolnici Kenije, Nairobiju. Tam se srečamo z Afriškim mestnim vsakdanom, pristnim kaosom in predvsem spopademo z drugačnostjo. Divji promet, kjer pravila skorajda ne obstajajo in je prečkanje ceste boj za preživetje. Nore tržnice, kjer meso visi kar povsod in ni lepo varno zapakirano ter pripravljeno za uporabo. Hrana, kjer ni naših vsakodnevnih priljubljenih dobrot, niti tiste prave kavice. Je pa slastno tropsko sadje! In so lokalne dobrote, ki jih z veseljem pokušamo. Zvedavi obrazi domačinov. Drugačnost na vse mogoče načine. Najlepše pa je zvečer, ko mesto zaživi in se odpravimo v eno najbolj slavnih kenijskih restavracij in se najemo najboljšega mesa z žara. Neomejeno, nadvse okusno, Afriško! Kajti Afrika obožuje meso in ga zna na pravih krajih tudi odlično pripraviti! S prvim korakom v safari pravljico stopimo na najbolj občutljivo točko. Seveda, zato je potem vse neprimerno lepše! Hakuna matata, naj se safari začne!

Živali, živali in še enkrat živali!

Kenija se rada ponaša z nekaj najlepšimi Narodnimi parki na svetu. Ne le najlepšimi, pač pa tudi najbolj živimi. Najbolje se poblizu spoznamo z njih prebivalci, ko se s terenci odpravimo najgloblje v parke, kar se da. In prepustimo naravi, da nam pokaže vse svoje lepote. Težko si je tudi v sanjah predstavljati, da je vse to mogoče. Kajti do sedaj smo vse te fantastične posnetke gledali na televizijskih oddajah ali pa občudovali fotografije na straneh najbolj elitnih revij sveta. Potem se kar naenkrat znajdejo pred nami. Sicer luknjasta pot, tista tipična masažna, o kateri tudi sami Afričani tako radi govorijo. A okolica je tista, ki potegne! Točno tako si predstavljamo Afriko. Vedno spremenljvo. Od neskončne savane s tipičnimi akacijami, do čiste suhe pustinje, živozelene džungle… Različnih okolij enostavno ne zmanjka! Zagrizemo v naravo z našimi vozili in srečujemo divje živali. Od številnih čred do sramežljivih posameznikov. Čas hitro mineva in želja po več se več iz dneva v dan. Si predstavljate kosilo pod drevesom sredi divjine, medtem ko skupina levov počiva le nekaj sto metrov stran? Hakuna matata, saj smo vendar v Afriki. Safariji so seveda prava poslastica za fotografe in po nekaj uvodnih posnetkih se že sliši, kaj pa če bi se tisti lev malce drugače postavil? Seveda, prav hitro začnemo uživati v teh čudovitih prizorih narave in lovimo tiste rajske posnetke… Živali se pri tem ne dajo motiti. Večinoma nas zvedavo opazujejo, včasih pa se zdi, kot da v poziranju prav uživajo in se nastavijo točno tako, kot si želimo.

Kaj pa takrat, ko lev zaspi pod džipom?

Mi pa smo sredi ceste v Narodnem parku in bi šli radi naprej. Hakuna matata, si bo že premislil. Ta čas pa bomo na preži za njegovimi premiki in enostavno uživali v okolici. Takšnih dogodkov ne zmanjka. Kajti safari je vedno nepredvidljiv. Nikoli ne veš, če se boš morda znašel v čredi več sto slonov. Ali se pogledal iz oči v oči z nosorogom. In ravno to je čar safarijev. Nepredvidljivost, uživanje v neskončni divjini Afrike, zlivanje z naravo samo in v njenih najlepših prizorih. Kaj pa je lepšega v življenju kot neokrnjena narava? In njeni pisani, zanimivi prebivalci… To je to. Kar vsak dan na safariju si lahko rečemo, še en popoln dan v Afriki. Kakršenkoli je že bil. In ne le dan, tudi noči so čarobne. Toliko zvezdic na nebu težko vidimo še kje, kot v Afriški divjini. Da ne govorimo o okusnih večerjah izpod rok naših kuharskih safari mojstrov. Steklenici hladnega osvežilnega piva ali celem pladnju sladkega ananasa. Nekateri pravijo, da je vzhodno – afriški ananas najslajši na svetu. Najbolje, da preverite! In v sen nas zazibljejo zvoki divjine. Včasih imaš občutek, kot da je zelo blizu kakšna žival. Hakuna matata, saj v šotore nikoli ne pridejo pogledat!

Le kaj bi zaključek brez morja?

Ne le morja, pač pa tudi izjemno zanimivega kraja pestre zgodovine in kulture. Kraja, katerega ime je znano po celem svetu in ob omembi katerega si takoj začnemo popevati znano pesmico. Seveda, tukaj je tudi slavni Zanzibar. Uradno del Tanzanije, neuradno svet zase. Svet, ki nas najde popolnoma nepripravljene na to, kako zanimiv je. Kjer se z lahkoto izgubimo v ozkih zavitih uličkah in kjer diši po vseh mogočih začimbah. To je ta rajski otok, ki s svojo podobo privlači mnoge in mnoge od teh mnogih tudi težko izpusti. A kaj bi to, lepo si ga je vzeti en pošten košček, se spoznati z njegovo dušo in na koncu uživati v najlepšem… Plaža, turkizno morje, palme,… Vse besede so odveč. Hakuna matata, to morate preizkusiti!

Matej Hudovernik

Kategorije: , ,

Blog napisal/a kreativntovarn

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.