V katerih državah pijemo najboljšo kavo – Azija

Ker smo Gekkoti strastni kavopivci, smo se odločili, da objavimo serijo člankov o tem, kje po svetu pijemo najboljšo kavo. Ker pa je lokacij preveč za eno objavo, se bomo lepo sprehodili po kontinentih. Morda bomo celo razbili kak mit o tem, kje se da dobiti dobro kavo oz. vas bo z dobro kavo prepričala dežela, za katero si tega sicer ne bi mislili.

Severna Koreja

O ja, v Severno Korejo se vsekakor splača iti tudi na kavo! Poleg vsega ostalega. Ampak res, kava v Severni Koreji je izvrstna. Seveda ne pozabimo na dejstvo, da le redki lahko dostopajo do nje, a kot turist imaš to možnost. V nekaterih novejših hotelih in kakšni restavraciji lahko namreč dobiš vrhunsko kavo na italijanski način. Imajo kavomate La Cimbali in kavo Illy. Posledično še najbolj zagrizeni poznavalci dobrega espressa ostanejo brez besed. Le kdo bi pričakoval v Severni Koreji dobro, kvalitetno kavo? Mi je gotovo nismo. Osebje je izjemno dobro izurjeno in obvladajo, kar delajo. Če torej v Severni Koreji zagledate kavomat, obvezno naročite svojo najljubšo kavo in ne bo vas razočarala!

Vietnam

Vietnam je eden največjih izvoznikov kave na svetu. Pitje kave se je vključilo v vietnamski vsakdan in praktično v vseh večjih in tudi manjših mestih po Vietnamu, je veliko kavarn. Ljubezen do kave so Vietnamci prevzeli od Francozov, a način pitja prilagodili lokalnim navadam. Danes je najbolj ikonična vietnamska kava ca phe sua da in gre za bolj grenko robusto, ki jo zavrejo v manjši količini vode v posebnem filtru, ki ga položijo na kozarec, v katerem je kak centimeter (ali dva) kondenziranega sladkega mleka. Ta kava potem počasi curlja v kozarec in kasneje prelijejo mešanico kave in kondenziranega mleka čez led ter pijejo to kavo po slamici. Seveda lahko naročite le črno kavo na takšen način, marsikje pa imajo tudi espresso in kapučino.

Indonezija

Indonezija ima široko ponudbo tako različnih priprav kave kot vrst kave in tudi ljubitelji dobre kave pridemo na svoj način. Večinoma je kava, ki jo Indonezijci pijejo, vrste robusta. Zato ima malce grenak priokus. Je grobo mleta, dve žlici prelijete z vročo vodo, premešate in pustite, da se usede na dno kozarčka in to je tipična indonezijska kava. Seveda domačini dodajo veliko sladkorja in mleko v prahu! Zelo poznana je tudi kava luwak. Gre za kavna zrna, ki jih cele pojedo cibetovke, vrsta divjih mačk ter ko jih izločijo, domačini te izločke poiščejo, očistijo in kavna zrna, ki jih tako pridobijo, pražijo ter zmeljejo in z njimi skuhajo kavo luwak, ki naj bi imela posebne lastnosti. Po okusu ni zelo drugačna, kot navadna, malce milejšega okusa. Kar se tiče zdravilnih lastnosti, jo je treba verjetno piti daljši čas vsakodnevno.

Japonska

Dežela vzhajajočega sonca je dežela čaja. Ampak kljub temu kultura pitja dobre kave vztrajno postaja del japonskega vsakdana. Zato na Japonskem rastejo nove in nove kavarne, ki se trudijo, da prepričajo ljudi k vstopu in zato izpilijo pripravo kave skoraj do popolnosti. Takšnih kavarn je na Japonskem vedno več in čeprav imajo domačini najraje kavo z več mleka, po možnosti s kakšnim okusom, je na Japonskem možno piti tudi izvrsten espresso. Seveda na Japonskem najdemo tudi svetovno znane verige kave, kot je npr. Starbucks, a je vredno obiskati japonske ponudnike kot so 100% Arabica, The Roastery by Nozy cafe ali Sentido.

Tajska

Bangkok, prestolnica Tajske, je moderno mesto in modernih kavarn ne manjka. A presenetilo nas je, da je tudi v notranjosti dežele možno najti zares dobre kavarne. Ena od prestolnic kavne kulture je recimo mesto Chiang Mai, kjer že med sprehodom lahko odkrijete izvrstne kavarne. Vsi se trudijo, da ustrežejo tako tujcem, kot domačinom, a je še vedno med domačini bolj priljubljena sladka, mlečna kava. Tujci pa seveda tudi pridemo na svoj račun z espressom ali kapučinom. Tudi izven mest, na nekaj zelo nepričakovanih lokacijah, smo odkrili izvrstne kavarne, recimo v Chiang Khongu pri meji z Laosom.

Singapur

Nikoli ne bi pomislili, da ima Singapur dobre kavarne. A Singapur je ultra moderno mesto, država in kultura pitja kave je postala tudi tukajšnji del vsakdana. Kot povsod po Aziji, ima veliko domačinov rado sladko kavo z mlekom, a pot na tržišče si utirajo tudi izvrstne, inovativne kavarne, ki dajejo pomen kvaliteti kave in izvedbi. Med njimi izstopajo Baristart, Bearded Bella in Apartment coffee. A seznam bi bil lahko zelo dolg. Pravzaprav bi se splačalo v Singapur za nekaj dni na iskanje najboljše kave! Med vsemi ponudniki pa zelo izstopa Selfie coffee, kjer najprej posnamete selfie, nato naročite kavo in vaš selfie vam natisnejo na pokrovček kave. Kaj pa si človek lahko še boljšega želi?

Toliko zaenkrat o svetu dobre kave. Kar verjemite nam, zelo smo zahtevni pri kavi. Smo jih preizkusili veliko po celem svetu in nismo kar tako zadovoljni. Kmalu bomo spet »kofetkali«, a naslednjič na drugi celini!

 

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.