Južnoafriško vino

3. marca, 2015 10:00 | Objavil/a: | Komentiraj

Južna Afrika je v svetu dobro poznana kot dežela izvrstnih vin. Prav zares ti kozarček te žlahtne kapljice ponudijo marsikje tekom potovanja po Južni Afriki. Naj bo vrhunska restavracija ali preprost popotniški hotel, kozarček dobrega vina se vsekakor prileže. Je južnoafriško vino res tako dobro? Nič lažjega, kot preizkusiti. Najbolj znana južnoafriška vinorodna pokrajina Stellenboch ima mnogo vinskih kleti, kjer je moč poizkusiti tamkajšnje vino in pokušnje vina so priljubljene tako med obiskovalci kot med domačini!

Kako se je vse skupaj začelo oz. kdaj je vinska trta prišla v Južno Afriko?

1659 – tega leta je bilo prvič stisnjeno vino iz grozdja, zraslega v Južni Afriki v Cape Townu. Stellenboch je bil kot drugo najstarejše mesto Južne Afrike ustanovljen leta 1679 in njegovi zgodnji naseljenci, francoski Hugenoti, so pričeli z ustanavljanjem vinogradov. Vino s teh vinogradov je hitro postalo priljubljeno med vedno širšo evropsko populacijo Južne Afrike. Že v 19. stoletju si je južnoafriško vino utrlo pot v Evropo zaradi vojne med Francijo in Britanijo, a je trg kmalu zamrl. Novi priseljenci iz različnih evropskih držav so dodali še svoje vinarsko znanje k proizvodnji južnoafriškega vina. Stellenboch se je utrdil kot središče proizvodnje vina v Južni Afriki in v 2/2 20. stoletja so postajale vedno bolj priljubljene »odprte« vinske kleti, kjer je bilo mogoče poizkusiti vina iz grozdja bližnjih vinogradov. 1997 je bila proizvodnja vina privatizirana in od takrat naprej so južnoafriška vina še bolj prepoznavna in cenjena na svetovnem trgu.

Stellenboch

Središče južnoafriške proizvodnje vina je lepo urejeno univerzitetno mesto s »sredozemskim« podnebjem, za katerega so značilna vroča in suha poletja ter hladne, mokre zime. Mesto je ustanovil guverner Kolonije rta, Nizozemec Simon van der Stel in ga poimenoval po sebi. Leži ob reki Eerste – Prvi reki – poimenovani tako zato, ker je bila ta reka prva, ki jo je van der Stel videl, ko je prišel iz morja v notranjost dežele. Mesto ima široke ulice in lepo arhitekturo, obiskovalce pa seveda najbolj privlači vino. Okolica mesta je dobesedno posejana z vinogradi in vinskih kleti, ki ponujajo pokušanje vina, ne zmanjka! Kot najboljša slovijo v Stellenbochu bela vina, med rdečimi iz tega okrožja pa je na prvem mestu Cabernet Sauvignon.

Vinske kleti in vino na potovanju

Obisk Južne Afrike seveda mora vključevati tudi obisk vinske kleti, najbolje v okolici Stellenbocha. Vinske kleti ponujajo pokušino različnih vin, pogosto v kombinaciji s prigrizkom ali kosilom. Vse so izjemno lepo urejene, imajo dolgoletno tradicijo in zunanjo podobo pogosto v zgodovinskem nizozemskem stilu. Poleg kleti kozarček vina ali buteljko ponujajo tudi večinoma vsi hoteli, gostišča. Kaj je lepšega, kot po dolgem dnevu na poti sedeti ob ognju s kozarčkom izvrstnega južnoafriškega vina v Južni Afriki in poklepetati o… Smislu življenja, seveda!

 Ajda Šter

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.