Indonezija je država, ki ima preko 17 000 otokov, na katerih živi preko 1300 etničnih skupin. Zato je tudi kulinarika v tej izjemno raznoliki deželi zares pestra! Indonezijci poznajo preko 5000 tradicionalnih receptov, a tokrat bomo izpostavili dvajset najbolj priljubljenih jedi, ki jih poznamo tudi z naših potovanj po tem prelepem arhipelagu.

1. Nasi Goreng

Verjetno najbolj tipična indonezijska jed, ki je na voljo vedno in povsod. Gre za pražen riž, kateremu dodajo gosto sojino omako, v Indoneziji poznano kot kecap. Dodajo nekaj malega zelenjave, lahko meso (piščančje) ali jajce ter okrasijo s kosi sveže kumare in ostalimi dodatki, po izboru kuharja.

2. Gado-gado

V prevodu pomeni ime jedi »mešano-mešano«. Gre za nekakšno solato, sestavljeno iz kuhane in sveže zelenjave ter vedno tudi kuhanega jajca, tofuja in tempeja. Postreženo s tipično, rahlo pikantno in tudi bolj ali manj sladko omako iz arašidov.

3. Soto

Soto je mesna juha, ki pride na mizo na mnoge različne načine, glede na lokacijo, kje se nahajate. Navadno gre za bistro juho s piščančjim, kozjim ali govejim mesom. Juho potresejo z ocvrto šalotko in česnom ter postrežejo s pikantno omako, sambalom. Zraven se lahko postreže tudi bel riž.

4. Bakso

Zelo priljubljena poulična jed, juha z mesnimi kroglicami. Mesne kroglice so čvrste in precej velike ter so večinoma iz piščančjega ali govejega mesa (meso je v manjšini). Bakso postrežejo v globoki skledici skupaj s kuhanim jajcem, riževimi rezanci, svežimi kalčki, ponekod s kosi ocvrtega tofuja.

5. Satay

Mesna nabodalca, marinirana v kurkumi, pečena na žaru na oglje. Koščki mesa so majhni in navadno postrežejo kar veliko nabodalic, ki jih tudi obilno prelijejo z omako iz arašidov. Satay nabodalca postrežejo z rižem in nekaj kosi sveže zelenjave.

6. Nasi padang

Jed je poimenovana po mestu na Sumatri, od koder izvira, Padangu. Gre za poseben način postrežbe. Osnova je beli riž, ob njem pa postrežejo na mizo več kot deset dodatnih jedi, od omak do kosov mesa, zelenjave, solat in še več. Značilno za vse te dodatne jedi je, da so zelo pikantne.

7. Rawon

Gosta goveja enolončnica z oreščkom keluk in tipično temno rjave, celo črne barve. Med obvezne začimbe sodijo česen, šalotke, ingver, kurkuma in seveda čili. Večinoma postrežena z belim rižem je lahko bogat samostojen obrok.

8. Bakmi goreng

Praženi rezanci, znani tudi kot Mie goreng. Izjemno priljubljena in vedno dostopna indonezijska jed. Gre za rezance vseh oblik in sestav (od riževih do jajčnih), pražene z nekaj zelenjave, mesa (piščančjega) in začimb ter postrežene z nekaj kosi sveže zelenjave.

9. Mie ayam

Juha z rezanci, na vrhu katere dodajo koščke v omaki praženega piščančjega mesa. Obilno potresejo s svežim drobnjakom in dodajo veliko žlico pikantne omake, sambala. Zelo pomembno je, da so rezanci sveže kuhani in predvsem ne razkuhani.

10. Pecel lele

Ocvrt cel som vrste clarias, postrežen z veliko pikantnega sambala, svežo zelenjavo in dišavnicami, tofujem ali tempehom ter rižem. Zelo priljubljena poulična hrana ob večerih, ko se marsikateri pločnik indonezijskih mest spremeni v restavracijo.

11. Babi guling

Če v večjem delu Indonezije svinjina ni na jedilnikih, saj je država večinsko muslimanska, je pečen prašiček na Baliju, ki je hindujski, zelo priljubljen. Preden prašička spečejo, ga okopajo v kokosovi vodi ter natrejo z mešanico kurkume, čilija in ingverja.

12. Bubur ayam

Zelo priljubljena riževa kaša, postrežena s sojino omako, ocvrtimi šalotkami, koščki piščanca, lahko s praženimi arašidi ali sojinimi fižolčki ter riževim čipsom. Indonezijci bubur ayam jedo večinoma za zajtrk. Ponekod je kaša lahko namesto riževa tudi koruzina ali kasavina in namesto piščanca je lahko riba.

13. Pepes ikan

Ribji fileji (lahko tudi cela riba), zaviti v bananine liste skupaj z začimbami in nato kuhani na pari. Postreženi skupaj z bananinimi listi, ki niso užitni in z dodatkom pikantnega sambala ter seveda z belim rižem.

14. Martabak

Debela palačinka, ki je lahko sladka ali slana. Sladka je navadno s čokolado, arašidi, kondenziranim mlekom, pisanimi mrvicami in celo sirom. Slani martabak nadevajo z jajcem in mletim mesom, začimbami ter čebulo ali drobnjakom, prepognejo in dobro popečejo.

15. Rendang

Svetovno znana omaka oz. curry, večinoma z govejim mesom (redkeje s piščančjim). Gre za gostejšo omako, katere najpomembnejša sestavina je izsušeni naribani kokos. Kokosu dodajo številne začimbe, med katerimi so obvezni cimet, čili, česen, šalotke, kardamom in janež ter vse skupaj počasi in dolgo kuhajo.

16. Otak-otak

Ribje tortice oz. ribji polpeti. Ribje meso je zmešano s tapiokinim škrobom in začimbami, nato maso zavijejo v bananine liste in spečejo na žaru. Otak-otak postrežejo s sambalom, sojino omako ali arašidovo omako in seveda z belim rižem.

17. Nasi campur

Riž z »vsega po malem«. Na sredini krožnika je kupček belega riža, okrog njega pa majhne porcije različnih jedi. Tako mesnih, kot zelenjavnih omak, hladnih »solatk«, riževih krekerjev, začimbnih in pekočih omak. Idealna priložnosti poizkusiti več lokalnih jedi naenkrat!

18. Sop Buntut

Juha z volovskim repom je priljubljena po vsem arhipelagu. Prav res gre za volovski rep ki se dolgo kuha v bistri juhi in ji da samosvoj okus. Proti koncu kuhanja dodajo tudi nekaj zelenjave, postrežejo pa skodelico juhe s porcijo belega riža in obveznim čilijem.

19. Tempe

Gre za fermentirano sojo v obliki kock, ki jo narežejo in spečejo, ocvrejo ali soparijo. Odličen beljakovinski nadomestek mesa je v Indoneziji zelo priljubljen zaradi nizke cene. Lahko je tudi sestavina kakršnihkoli omak, kot so recimo curryi. Tempeh je lahko dodatek ali osnovna jed.

20. Gudeg

Odlična in zelo posebna jed. Mladi jackfruit kuhajo na pari s kokosovim mlekom, palmovim sladkorjem, limonsko travo in začimbami oblikovan v kroglice. Gudek je navadno dodatek kakšni drugi jedi, lahko pa je tudi samostojna jed.

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.