Potujmo virtualno – Indija: treking na Goechala

Podajamo se v Sikkim, zelo posebno deželo znotraj velikanske Indije. Do tja pridemo iz Kalkute preko Darjeelinga. V Sikkimu gremo vse do naselja Yuksom, kjer začnemo treking na gorski prelaz Goechala (5050 m). Treking je enkratno doživetje in čudovita priložnost, da uzremo od blizu tretji največji vrh na svetu, Kanchenjungo (8586 m).

Kalkuta, Darjeeling in Sikkim

Kalkuta je vroča, vlažna, prenaseljena, divja. Tipično indijska. Zato ima svoj čar in dosti zanimivosti, da nas zaposli med čakanjem na vlak. Naslednja postojanka je gorsko mesto Darjeeling na dobrih 2000 m nadmorske višine in je znano po izvrstnem čaju, saj je vse naokrog mesta poseljeno z nasadi čaja. Mesto je tudi zelo slikovito in ima prijetno središče s kolonialnim vzdušjem. Naslednja točka je Sikkim in tamkajšnja naselja. Sikkim bolj kot na Indijo spominja na Tibet, saj je tam veliko tibetanskih budističnih samostanov. Veliko je slikovith naselij po hribih, odpira se pogled na visoko Himalajo, samostani izstopajo z barvami in ogromno je narave. V Sikkimu je tudi Yuksom, izhodišče za treking.

Treking na Goechala

Iz Yuksoma štartamo z yaki in lokalnim spremstvom. Iz 1700 m najprej na dobrih 3000, do prve postojanke. Poti so zelo prijetne, a premagati je treba visoko nadmorsko višino, kar ni več mačji kašelj. Super lokalna ekipa skrbi za obroke in pravilen razpored hoje. Druga postojanka je na 4000 m in do tja je pot še težja. Himalaja je vedno bližje in razgledi so vedno bolj veličastni. Prenočišča so zelo preprosta in noči hladne, a ko se iz zadnje višinske postojanke na več kot 4000 m povzpnemo na 5050 m, je ves trud poplačan. Odpre se pogled na Kanchenjungo in kaj tako lepega je težko opisati. Vračamo se po isti poti, a navzdol je pot precej lažja.

Odpotujmo skupaj skozi slike po teh čudovitih krajih vse do vznožja Kanchenjunge!

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.