Zakaj na Madagaskar, 3.del

11. marca, 2015 08:57 | Objavil/a: | Komentiraj

NARODNI PARK ANDASIBE

To 155 km2 veliko ozemlje sestavljata primarni in sekundarni tropski deževni gozd. V parku ne manjka divjega življenja, med katerim je tudi 11 vrst lemurjev in med njimi tudi največji med lemurji, slavni indri – indri, po katerih je park še posebej znan. Ti lemurji so prav zares nekaj posebnega že po izgledu, najbolj pa izstopa njihovo oglašanje. Glasni, značilni klici indri – indri-jev trajajo od 45 sekund do treh minut. Malgaši jim rečejo pesmi, indri – indri-je pa kličejo babakoto. Park je sicer zaščiten pod Unescom zaradi visoke biološke raznovrstnosti.

REZERVAT ANJA

V tem zasebnem rezervatu je možno podoživeti risanko Madagaskar. Tukaj namreč živi kar nekaj obročnato – repih lemurjev, torej tistih najbolj slavnih s črno – belimi progami na repih. Prav nič niso plašni in so izjemno radovedni. Zato ni nič nenavadnega, če se kar naenkrat znajdeš pred celo četico radovednih lemurjev in se sprašuješ, kdo koga bolj zanima! Še en velik plus je čudovita okolica z ogromnimi balvani.

IFATY

Obmorsko »letovišče« jugo – zahodnega dela Madagaskarja je na trenutke skoraj nezemeljski kraj. Cesta, ki vodi do tja, je bolj terciarna ali celo kvartarna na trenutke, a na koncu je plačilo popolno. Dolga, peščena obala in turkizno morje nista edini razlog za obisk Ifatya. To je raj za ljubitelje nemasovnih letovišč. Majhni hoteli oz. bolj naselja z bungalovi so raztrošeni ob obali in postavljeni dovolj narazen, da je možnosti za zasebnost dovolj. Morska hrana je izvrstna in pripravljena na tisti vrhunski malgaško – francoski način. Okolica je nenavadna. Na trenutke spominja na tropsko plažo, spet drugod na puščavo in potem še na izven zemeljski kraj z vsem tistim nenavadnim rastjem, katerega mnogo raste le tam. Potem so tu še ribiške vasice z zvedavimi očmi, ki so skoraj same zase dober razlog za obisk otoka. In neverjetno lepi sončni zahodi s silhuetami baobabov…

MALGAŠKI OTROCI

Simpatični, zvedavi, na trenutke nadležni. Ogromno jih je in to povsod. Naj bo ob naključnem postanku sredi ničesar, ko hitiš za edini grm in se v trenutku znajde ob tebi kakšen par radovednih oči ali ob sprehodu, spet skozi ničesar. Le od kod pridejo, se vsakdo sprašuje. A tam so. Všeč so jim tujci in zanimamo jih. Kako navezati stik? Nikakor ne z bonbonom ali kakim drugim darilcem, rajši z njimi zaplešite ali se pohecajte, izvedite kak enostaven trik, manjše dvignite v zrak in se z njimi zavrtite, jim zapojte pesmico… Najbolj znana malgaška otroška je enostavna. Zaza manasa tanana, tanana, tanana…

MAJICE Z MOTIVI MADAGASKARJA

Na Madagaskarju obstaja kar nekaj lokalnih znamk (med najbolj znanimi sta Baobab in Karambola), ki izdelujejo izjemno kvalitetna oblačila in modne dodatke (majic je največ, a obstajajo tudi drugi kosi oblačil). Preverjeno tako zelo kvalitetna, da še po nekaj letih uporabe obdržijo obliko, le barva rahlo obledi. Poleg tega so motivi inovativni in ne preveč vpadljivi, tako da se ta oblačila z lahkoto vklopijo v domače življenje. To je torej prava destinacija, kamor velja vzeti kako majico manj. Kaj pa cena? Ne najnižja, a glede na kvaliteto ravno pravšnja!

Se nadaljuje…

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.