Od kod ideja za Gekko potovanja in kaj imajo zraven Komori?

Bil je lep deževen dan v začetku aprila 2013, ko sva sedela pred najino majhno leseno hiško na otoku Moheli, ki spada v otoško zvezo Komorov. Elektrike ni bilo in je niti nismo pričakovali kaj kmalu. Zrak je bil prijetno topel in razgled na majhno vasico Nioumachoua z morjem v ozadju zelo lep. Spokojna vasica je imela tu in tam kakšno majhno trgovinico, kjer so prodajali kakšnih 10 različnih artiklov. Ljudje, ki so oddajali tri lesene hiške, od katerih sva eno najela tudi midva, so pripravili tudi obroke, prinesli kavico in kakšno drugo pijačo. Po okolici si se lahko sprehajal, plaval v morju, rekel kakšno z domačini v francoskem jeziku, to je bilo pa tudi to. Resnično in v pravem pomenu svet daleč, daleč stran.

Spraševala sva se, kako sva lahko kupila letalsko vozovnico, ki naju je za več kot tri tedne pripeljala na otok Moheli. Le kaj bova zdaj tukaj počela? Že Veliki Komore, glavni otok, je bil popolnoma izoliran svet z zelo malo ponudbe, a Moheli… Moheli je bil kot bi se ustavil nekje v času. Zato sva prav tistega deževnega dne razmišljala, kaj in kako. Namreč, letalskih vozovnic na Komorih ni enostavno prestavljati in spreminjati datumov. Zato sva ugotovila, da imava kar precej časa in nobenih motečih elementov. Takrat je padla ideja. Dajva, končno uresničiva to najino dolgoletno željo in zasnujva najino potovalno agencijo. Obema so se zasvetile oči in takoj sva se lotila dela. Kaj je lepšega, kot delati tisto, v čemer resnično uživaš!

Zakaj Gekko potovanja in od kod ime Gekko?

Oba imava že dolgoletne izkušnje z vodenjem in delno tudi organizacijo potovanj v prenekateri konec našega planeta. Uživava v svojem poklicu in oba sva si že dolga leta želela, da bi vodenje preraslo v nekaj več. Poleg vodenja sva precej potovala po svetu tudi samostojno in spoznala mnogo držav od blizu. Na vsakem potovanju sva razmišljala, kako bi tukaj speljala program in pripeljala skupino. Želela sva si, da bi svoje ideje lahko uresničila. Torej pripraviti program po terenu, ki ga odlično poznava, zbrati skupino popotnikov, organizirati in speljati potovanje. Verjameva, da z najinimi izkušnjami lahko ustvariva izvrstna potovanja in najinim potnikom ponudiva največ. Seveda je spodbuda po tem, da začneva sama organizirati potovanja, prišla tudi iz okolice in predvsem od najinih sopotnikov iz prejšnjih potovanj. Potovanja nama pomenijo življenje in tako lepo je deliti veselje do potovanj, ljudem pričarati nepozabno potovanje. Ja, zdaj je čas. Nič več odlašanja, sva si rekla. In začela.

Začela sva pri imenu. Idej ni zmanjkalo, a precej sva jih ovrgla. Na koncu sva se najbolj navdušila nad imenom Gekko. Kratko, lepo zveneče ime, ki si ga hitro zapomniš. Poleg tega ima zgodbo. Seveda, geko je zvesti spremljevalec na skoraj vseh potovanjih v velik del našega planeta. Ta simpatičen kuščar je prisoten v mnogih hotelskih sobah in s svojim oglašanjem, kot mnogi verjamejo, prinaša srečo. Seveda sva želela, da je najin geko nekaj posebnega, zato sva izbrala ime Gekko. Gekko je prav tako vrsta kuščarjev gekonov, le da je večji in zelo lepo pisan. Gekko naju je navdušil in ime je bilo izbrano. Najina potovanja se bodo imenovala Gekko potovanja!

Ustvarjanje na Moheliju ali čisto posebno delovno okolje

Prijetno vasico Nioumachoua sva takoj, ko sva se odločila začeti z delom, zapustila. Saj je bilo lepo, a potrebovala sva okolje z malce več elektrike in možnostjo občasnega interneta. Zato sva se vrnila v glavno mesto otoka Moheli, Fomboni. V Fomboniju naju je z veseljem pod svojo streho vzel Yussuf v zameno za nekaj denarja ter nama ponudil majhno sobico, kopalnico pa smo si delili. V sobi je bila tudi električna vtičnica, v skupnem prostoru je bila celo televizija in v mestu je bilo tu in tam mogoče dobiti kaj okusnega za pod zob. Dnevi so se vrteli okrog elektrike. Ko je bila, sva takoj priklopila najine računalnike in začela z delom. Prav tako je takrat precejšnje olajšanje prinesel ventilator, saj je bila vročina sicer precej huda. Ko ni bilo elektrike, sva izpraznila računalnike do konca in potem čakala na prihod elektrike. Kdaj je prišla, ni bilo mogoče napovedati.

Tako so potekali najini dnevi v Fomboniju na Moheliju. Cel dan razmišljanje o Gekko potovanjih in zapisovanje idej v računalniški spomin. Yussuf nama je zjutraj pripravil zajtrk, svežo štruco kruha in kavo ter zvečer večerjo, riž z ribo, na enega od mnogih načinov. Vmes sva v kakšni od mestnih trgovinic kupila kakšno banano ali preprost kolač, občasno se je dobilo celo jogurt. Internet je bil vsakih nekaj dni na voljo v mestnem internet cafe-ju. Edina restavracija v mestu je pripravljala le en menu, ocvrte banane in ocvrto ribo. Vsekakor prav nič enostavno življenje, a za naju idealno ustvarjalno okolje. Gotovo je bil namen tega, da sva pristala na Moheliju za več kot tri tedne, da sva ustvarila Gekko potovanja. Kljub temu, da na začetku nad tem, da sva za toliko časa pristala nekje v tako zelo izoliranem svetu daleč stran od modernega sveta, nisva bila tako zelo navdušena, sva zdaj hvaležna za Moheli in to najino odločitev. Všeč nama je, da so prav tam nastala Gekko potovanja. Bolje gotovo ne bi moglo biti!

Ajda in Matej

Kategorije: , ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

4 komentarji

 • TAMARA ALAUF LEMUT says:

  Super zgodbica in ime potovalne agencije!

 • Mateja Jelovčan says:

  Čestitke obema za pogum! Še se bomo videli! 😉

 • Ivo Kranjčević says:

  Vesel sem vsake nove agencije, ki ponuja nekonvencionalna potovanja. Mateja poznam kot odličnega vodnika z dveh potovanj, ki sta bili zanj kot vodnika zelo zahtevni. Zato vem, da vama bo uspelo. Prepričan sem, da se vama bova z Mirjano pridružila na kakšnem potovanju.

 • Milko Okorn says:

  Odlično! Name lahko že računata letos v Indoneziji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.