Potujmo virtualno – Etiopija 1. del

Addis Abeba, injera, kava 

Odpotujte z nami virtualno v Etiopijo. Danes se bomo odpravili na severni del te velike in lepe afriške države. Začeli bomo v 6 milijonski prestolnici Addis Abebi, kjer se bomo soočili s tipično etiopsko hrano, injero. Privoščili si bomo prvo res dobro etiopsko kavico in spoznali še Lucy, okostje 3,18 milijonov let starega hominida avstralopiteka. Zatem že potujemo na sever.

Jezero Tana, Gondar

Najprej obiščemo jezero Tana z nilskimi konji in zanimivimi cerkvicami na otokih. Obiščemo tudi bližnje slapove na Modrem Nilu, ki tudi izvira v jezeru Tana. Nadaljujemo v Gondar, kjer so res lepi gradovi iz etiopskega srednjega veka. Spoznamo tudi cerkvico Debre Berhan Selassie z nenavadnimi poslikavami v notranjosti.

Gorovje Simien, Gelada pavijani

Naslednja postojanka bo gorovje Simien oz. »božje igrišče«, kot ga pogosto imenujejo. Gorovje Simien ima fantastične pohodniške poti, znano je po mnogih endemičnih rastlinskih vrstah, najbolj pa so zanimive opice Gelada pavijani oz. pavijani »krvavečega srca«, ki jih je mogoče zelo enostavno videti v gorovju. V gorovju je tudi nekaj naselij, kjer spoznamo prijazne, a sramežljive domačine.

Axum, Lalibela

Nadaljujemo še bolj na sever, v mesto Axum. Tam je cerkev Marije Zionske, v bližini katere hranijo Skrinjo Zaveze, tam so tudi stele oz. visoki nagrobniki nekdanjih kraljev Aksumitskega cesarstva. Iz Axuma se zapeljemo še v Lalibelo, kjer si ogledamo čudovite v skalo vklesane cerkvice iz 12. stoletja. Med njimi najbolj izstopa cerkev Sv. Jurija v obliki križa.

Danakilska depresija, vulkan Erta Ale 

Na koncu se podamo še na pravo avanturo, v Danakilsko depresijo. Začnemo v vasici Hamed Ela, skozi katero hodijo dolge kamelje karavane, ki nosijo zidake soli, izkopane na bližnjem slanem jezeru Asale. Zatem gremo vse do vroče točke Dallol in občudujemo stvaritve narave, barve številnih mineralov in drugih elementov, nenavadne skulpture. Vzpnemo se na vulkan Erta Ale in občudujemo zanimivo lavino jezero, eno redkih stalnih na svetu.

Severna Etiopija je vsekakor vsebinsko nadvse bogata in raznolika, potovanje je nepozabno. Tudi virtualno!

 

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.