Eritreja

2. februarja, 2014 16:39 | Objavil/a: | Komentarji so izklopljeni za Eritreja

Eritreja

Eritreja je kot sapica svežega zraka na zemljevidu potovalnih destinacij. Ena najmanj poznanih držav sveta se počasi prebuja in vabi radovedne raziskovalce, da jo raziščejo. Iskriva dežela ob Rdečem morju skriva v sebi mnogo prijetnih presenečenj in naravnih redkosti, ki jih težko najdemo kjerkoli drugje na našem planetu. Med njimi so starodavni kraji s tisoči zgodbami, negostoljubna puščava z nenavadnimi formacijami, barvita plemena, odlična kavica v presenetljivo moderni prestolnici, komaj obiskani otočki Rdečega morja. Poleg vsega je dežela še zelo prijazna in varna ter v njej živijo nekateri najbolj gostoljubnih ljudi na našem svetu.

Od nekoč do danes

Sami začetki človeškega obstoja so pustili svoje »stopinje« v Eritreji in civilizacija se je tukaj razvijala skozi tisočletja na svoj poseben način. Zgodbe in resnični viri govorijo o veličastnem Aksumitskem cesarstvu v času starega Egipta. Mnogo je mest, ki hranijo v sebi pečate tega obdobja. Tukaj so jamske slikarije, kipi, stele, grobnice, pokopališča, stare zgradbe… Vse zavito v ravno pravšnjo mero skrivnosti, da kar vabijo k raziskovanju. Kasneje so svoje stopinje v Eritreji puščali tudi Osmanski Turki in Egipčani. Še posebej so ti vplivi vidni v pristaniški in pretežno muslimanski Massawi. Naslednji so svoje odtise v Eritreji pustili Italijani, ki so prestolnico Asmaro preuredili v pravo poslastico z Art Deco arhitekturo, eno lepših na svetu. Po odhodu Italijanov je Eritreja zaživela v svoji neodvisnosti in hkrati izolaciji. Večno v sporu s sosedi se nikoli ni vdala in pokazala svoj pogum v boju za lastno neodvisnost, katero brani še danes.

Izjemna narava

Eritreja se ponaša z izjemno raznoliko in predvsem zelo divjo naravo. Lahko se prepuščamo užitkom ob Rdečem morju in najdemo samotnih kotičkov kolikor nam jih srce poželi. Tu je samotno in odmaknjeno otočje Dahlak z lepimi plažami, še lepšim podvodnim svetom in majhnimi brezčasnimi vasicami. Se predajamo neskončnim sprehodom po eritrejskih gorah in kar težko nagledamo vseh izjemnih prizorov. Občudujemo posebno floro in fauno, saj je Eritreja znana po mnogih živalskih vrstah, ki so našle svoje zavetje prav v tej na trenutke neizprosni pokrajini. Ne gre tudi brez zloglasne puščave Danakil, kjer se človek izgubi v prostranosti in naužije občutka biti daleč stran od ponorelega sveta! In ta neokrnjeni naravni svet Eritreje še vedno ni raziskan v celoti in je zato nepredvidljiv, divji a tudi neustavljivo privlačen.

Kulturno bogastvo

Devet etničnih skupin živi v Eritreji, ki popestrijo vsako leto s svojimi posebnimi festivali in praznovanji. Znani po samosvoji glasbi in plesih le – te skrbno ohranjajo pri življenju pri vsaki mogoči priložnosti. Delijo si enotno kulinariko z določenimi posebnostmi, a večinoma je na jedilniku slavna injera (ploščati »kruh«) z različnimi, večinoma zelenjavnimi dodatki. Razlikujejo se po oblačilih, nakitu, življenjskih navadah. Vsem pa je skupno, da so izjemno gostoljubni, saj si v svoji izolaciji želijo obiskovalcev. Vsi so svobodnjaški in ponosni na svojo državo, vedno vljudni in prijateljski do vseh. Eritrejci so prava krona celotnemu potovanju v ta nepoznani košček sveta in z nasmehom kar ne zmanjka priložnosti za nova poznanstva in prijateljstva. Dobrodušni obrazi so povsod in zvedavo opazujejo naključne mimoidoče v upanju na kratek pogovor. Kaj pa jezik? Eritrejske etnične skupine govorijo vsaka svojega. Angleško jih govori le malo. A to v Eritreji ni nobena ovira in obstajajo kretnje, ki jih seveda pozna cel svet.

Prava destinacija

To je dežela, ki ima v sebi nekaj za vsakogar. In je lahkotna, prijetna, sveža. Ker je nepoznana, pogosto spregledana. Ko jo odkriješ, pa te zasvoji in težko se je posloviti od nje. Izkušnja s potovanja po Eritreji je ena tistih najbolj posebnih. Je čutna in osupljiva, neskončno človeška. Postavljena v čudovito naravno okolje in z ravno prav spomeniki, ki govorijo o njeni polni vsebini. To je to. Skriti košček velike Afrike, ki se trudi, da bi postal bolj jasno označen na zemljevidu sveta in komaj čaka novih prijateljev, ki ga povežejo z zunanjim svetom!

Fotogalerija

Kategorije: ,

Blog napisal/a kreativntovarn

Comments are closed here.