24 ur v Cape Town-u

15. junija, 2014 09:00 | Objavil/a: | Komentiraj

Prišel sem, da bi spremenil Cape Town, a je Cape Town spremenil mene

Zgornji podnaslov je pravzaprav uradni turistični slogan Cape Towna. Kako zelo drži! Cape Town je gotovo eno najbolj markantnih mest v Afriki in tudi na svetu. Je eno od treh glavnih mest v Južni Afriki, a predvsem izjemno lepo mesto. Že vizualno z lokacijo pod fenomenalno Mizasto goro, lepo urejenim središčem in četrtmi, bližino čudovitih plaž. A vzdušje v mestu je tisto, ki poskrbi, da Cape Town vedno znova osvaja srca mnogih obiskovalcev, ki se odpravijo tako daleč na skrajni jug epske Afrike. Cape Town svojim obiskovalcem ponuja mnogo, a že v 24-tih urah lahko uresniči svoj slogan in si vas prav zares prisvoji.

07:00

Dobro jutro! Dan se začenja in čas je za sprehod v središče mesta. Pričakuje nas eden najstarejših trgov v mestnem središču, Greenmarket square. Trg je pravzaprav spremenjen v tržnico z raznoliko ponudbo, okrog tržnice pa ne manjka mnogih lokalov, kot nalašč za zajtrk. Le kaj je lepšega, kot opazovati dogajanje s skodelico tople kave in kakšnim od dišečih, sveže pečenih pekarskih izdelkov. Dober začetek dneva!

08:30

Z novo energijo je čas za raziskovanje mesta. Prav v bližini prijetnega trga, kjer smo pozajtrkovali, je predel mesta, imenovan Bo-Kaap. Tu žive potomci nekdanjih sužnjev in trgovcev, njihove hiške so postavljene v hrib in zelo lepo barvite ter polne zanimivih podrobnosti. Pravi raj za fotografiranje!

9:30

Jutra so primerna tudi za obisk največje naravne znamenitosti Cape Towna, Mizaste gore. Iz mesta se zapeljimo do postaje žičnice, ki nas v komaj 10 minutah potegne na vrh. Spretno narejena kabina dopušča prav vsem, ki so notri, čudovite razglede na okolico spodaj. Na vrhu Mizaste gore je tako lepo. Urejene in označene potke, spektakularni razgledi na Cape Town in okolico, zanimivo rastje. Bi se kar usedli na eno od čudovitih lokacij in zgolj uživali vzdušje? Seveda in to je obvezno.

11:30

Čas je za malce obmorskega vzdušja. Zapeljimo se do priljubljene in zelo slikovite plaže Camps Bay. Voda je morda prehladna za sproščeno namakanje, a sprehod ob morju se še kako prileže. Prav tako se prileže kosilo, ki mu sledi. Obvezno je čas za južno-afriški fish and chips, eno najbolj priljubljenih hitro pripravljenih jedi!

13:00

Nazaj v mestu. Vkrcajmo se na trajekt, ki vozi do otoka Robben – nekdanjega zapora, danes muzeja pod Unescovo zaščito. Tukaj je 18 let svojega življenja kot zapornik preživel tudi Nelson Mandela. Vožnja s hitro ladjo na otok Robben ponuja čudovite razglede na Cape Town iz druge perspektive. Po otoku nas zapelje avtobus in ogledamo si tudi tamkajšnji muzej. Prijeten izlet za doživeto in poučno popoldne.

16:00

Ker je že izhodišče za obisk otoka Robben na obrežju Viktorije in Alberta (V&A Waterfront), je zdaj idealen čas za raziskovanje tega območja. Kar nekaj je z zgodovino zelo povezanih kotičkov. Ne manjka seveda butikov in trgovinic z najrazličnejšo ponudbo in prav je, da si privoščimo nekaj časa ob raziskovanju tudi za kakšen nakup. Prav lepo se je tudi usesti na eno od primerno postavljenih klopi, kjer z nekaj sreče lahko opazujemo tudi morske leve, ki se ali sončijo na kakšni primerni lokaciji ali namakajo v morju.

18:00

Sonce počasi zahaja in ustvarja tiste čudovite barve. Čas je, da si privoščimo večerjo. Obrežje Viktorije in Alberta ne skopari z možnostmi, a tukaj si je najlepše privoščiti kaj slastnega blizu morja v tistem pravem vzdušju.

20:30

Podajmo se zopet v središče mesta! Največ se ob večerih dogaja na Dolgi ulici (Long street), kjer se lokali in restavracije kar nadaljujejo eden v drugega. Prepustimo se vzdušju in časovne omejitve so na naši strani.

Cape Town v 24-tih urah dobro spoznamo. Tem uram lahko dodamo še kar nekaj ur, saj Cape Town lahko s svojo okolico ponudi še mnogo. Ne le ogledi znamenitosti, pač pa je v Cape Townu enostavno tako dobro zgolj biti. Srkati še kakšno dodatno kavico v eni izmed mnogih simpatičnih kavarn, poiskati svoj najljubši kotiček v mestu,…

Ajda Šter

Potovanje v Južno Afriko je skoraj zagotovljeno!!!

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.