Potujmo virtualno – Butan

23. junija, 2020 18:26 | Objavil/a: | Komentiraj
potopis butan

 

Potujmo virtualno – potopis Butan

Odpravljamo se v deželo Gromečega zmaja oz. Druk Yul, v Butan. Virtualno, seveda! Pridružite se nam in spoznajte deželo budizma, tradicije in močne kulture. Butan ostaja tak, kot je že stoletja, morda tisočletja in celotna skupnost se trudi, da bo tako še naprej.

Kje je Butan

Najprej izvemo, kje je sploh Butan in na katere države meji? Butan je zares posebna dežela, celinska in brez dostopa do morja, ki meji na Kitajsko in Indijo. Ni zelo poznan, niti zelo obiskan in ne zelo priljubljen. Delno tudi zaradi visoke turistične takse, ki jo mora plačati čisto vsak, ki pride v Butan.

Timpu in prva budistična svetišča

Prestolnica ima 200 000 prebivalcev in to je več kot četrtina vseh prebivalcev Butana. Mesto je zelo prijetno, mirno, brez nebotičnikov in z malo prometa. Izvemo, da v Butanu ljudje lahko gledajo televizijo šele od 1999 naprej! Vidimo prve kipe Bude, prve čortene oz. stupe, prve domačine, ki se smejijo v objektiv fotoaparata.

Doline, vasice, samostani

Butan je gorata dežela in zelo pogozdena ter redko poseljena. Zato je tukaj zrak zelo čist in vasice so majhne, ljudje so večinoma poljedelci. V vseh vasicah so dzongi, trdnjave in samostani. Celoten narod podpira samostane in menihe, saj verjamejo, da je to dobro zanje in da s tem skrbijo za svojo karmo ter za karmo celotnega naroda.

Zanimivosti in Tigrovo gnezdo

Najbolj nam padejo v oči veliki falusi, naslikani na fasade hiš na podeželju Butana. To je simbol sreče in odganja zle duhove. Všeč nam je, ker se ljudje smejijo in izvemo, da država redno preverja indeks sreče oz. preverja, kako srečni so prebivalci. Spoznamo tudi butanskega kralja. Na koncu se nagledamo še največje lepote, samostana Tigrovo gnezdo, ki je vpet v strmo bazaltno steno.

Butan je čudovit in kompleksen, zanimiv in ima fantastično naravo. Naj bo le nekaj dni ali več tednov za Butan (ali pa če gremo kar virtualno), vedno je lepo!

Potovanje v Butan 

 

Značke: , ,

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.