24 ur v Addis Abebi

11. novembra, 2014 09:00 | Objavil/a: | Komentiraj

Etiopska prestolnica je veliko, živahno, vrveče mesto. Raste in se razvija iz dneva v dan. Addis Abeba je pravi začetek okušanja Etiopije in mesto, kjer se vedno lahko kaj počne. Najprej je seveda treba prevzeti etiopski čas, katerega imajo Etiopijci dovolj in pravijo, da bi ga lahko izvažali v Evropo. Počasi, počasi torej! In z užitkom! Mesto je precej razpotegnjeno, zato v dnevu prav pride kakršnakoli oblika prevoza. Najbolje se je usesti na enega od kombijev, ki vozijo po celem mestu in fantje na njih glasno vpijejo smer vožnje. Vse smeri je težko poznati, a ena od njih je tista prava jutranja. Piazza!

07:00

Kombi se odpelje, ko so vsi sedeži zasedeni. Izstop na Piazzi in preden se dan zares začne je čas za pravo, dišečo, okusno etiopsko kavico. Za mizo zunaj ob ulici, kjer se vedno veliko dogaja. Vsaka kavarna ima na voljo tudi svoj izbor slaščic, ki izvrstno pospremijo kavico. Po kavici ali dveh je okolje Piazze pravo za prijeten jutranji sprehod in občudovanje najstarejše četrti mesta.

09:00

Prvi resen ogled v Addisu, ki je obvezen pri vseh ogledih mesta, je Narodni muzej. V lepi zbirki najbolj pritegne zanimanje svetovno znana Lucy, okostje 3,2 milijona let starega hominida. Lucy je bila najdena v Etiopiji, prav tako tudi okostji še »starejšega« Ardija in otroško okostje Selama. Lucy ni tipično etiopsko ime in je bila poimenovana po slavni skladbi Beatlesov, Lucy in the sky with diamonds.

10:30

Zelo blizu Narodnega muzeja je tudi katedrala Sv. Trojice. Druga najpomembnejša cerkev v državi je tudi kraj, kjer je pokopan veliki voditelj Etiopije, vladar Haile Selassie (1930 – 1974). Cerkev je etiopska ortodoksna in polna simbolike. Si po dveh ogledih ponovno zaželimo kavico? Nič lažjega, v Addisu kavarnic ne manjka in kavica je postrežena hitro!

11:30

Čas je za kratek skok izven mesta, pravzaprav nad mesto. Hrib Entoto je lokacija stare prestolnice in ponuja najlepši panoramski razgled na celotno mesto. Zanimiva je tudi sama pot, med katero uzremo kanček etiopskega podeželskega življenja. Ura se bliža poldnevu in prihaja čas za kosilo.

13:00

Addis Abeba ima vrsto cenjenih restavracij s takšno in drugačno kulinariko. Seveda obiskovalce zanima lokalna kulinarika in prav tako je tudi z domačini, ki so nadvse ponosni na svojo kulturo in kulinariko. Zato je nadvse zanimivo, da mnoge etnične restavracije pogosto v prvi vrsti niso namenjene obiskovalcem, ampak prav domačinom, ki se za obisk radi oblečejo v svoja tradicionalna oblačila. Kaj naročiti? Karkoli, da je le postreženo z injero, najbolj tipično etiopsko osnovno jedjo. Pravijo, da prve nikoli ne pozabiš.

14:30

Po dobrem kosilu je najbolj na mestu obisk velike tržnice Merkato. Na ulice Merkata, ki je pravzaprav pravo mesto v malem, se je najbolje podati s čim manj stvarmi in le nekaj birri (etiopska denarna valuta v žepu). Kupiti je mogoče pravzaprav vse in neverjetno je, kaj dejansko besedica vse tukaj zajema!

17:00

Popoldne v Addisu je najbolje zaokrožiti z vožnjo preko mesta in njegovih novejših četrti, markantnih novejših zgradb, na katere so meščani še kako ponosni. Seveda je čas za tisto najljubše početje domačinov samih in tudi večine obiskovalcev, opazovanje dogajanja na ulici s skodelico kave v roki. Tako pozno popoldne? Kadarkoli in pravzaprav potrebujemo energijo za večer, ki se lahko zavleče v noč!

19:30

Čas je za odhod v eno izmed etničnih etiopskih restavracij. To so restavracije, kjer se streže tipična etiopska hrana, katero spremljajo etiopski tradicionalni plesi ob spremljavi tradicionalne glasbe. Obiskovalci takšnih restavracij so večinoma domačini in seveda radovedni tujci. Jedi so postrežene na injeri in hrana se, kakor je v etiopski navadi, deli med vse, ki sedijo za mizo!

23:00

Kdor je še poln energije lahko večer nadaljuje v noč v enem od mnogih nočnih klubov v Addis Abebi. Etiopijci se izjemno radi zabavajo in plešejo, zato so takšni klubi vedno polni in živahni!

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.