Raznolika je zgolj eden od pridevnikov, ki tako dobro opišejo Južno Afriko. Čeprav s tem pridevnikom opisujemo toliko držav in krajev, Južna Afrika raznolikost stopnjuje. Zakaj je tako, lahko le ugibamo. Morda zato, ker zavzema velik, skrajni južni del najbolj epskega kontinenta na svetu. Katerikoli razlog je že pravi, Južna Afrika je neverjetno raznolika. Seznam razlogov, zakaj jo obiskati, bi lahko pisali skoraj v neskončnost. V nadaljevanju jih boste prebrali nekaj najpomembnejših, v neskončnost pa se piše sam, tekom potovanja po tej izjemni deželi.

Spektakularno, spektakularno (narava)

Naravne lepote Južne Afrike so že skorajda legendarne. Iz zaliva v zaliv so tukaj čudovite plaže. Hribi in gorovja imajo neverjetne oblike. Panoramskih cest nikakor ne zmanjka in prelepih razgledov za marsikaterim ovinkom tudi ne. Nisem si niti približno predstavljala, da je tako lepo, ko sem brala in slišala opise. A točno tako je in še lepše. V Južni Afriki ne zmanjka trenutkov ob pogledih na novo, lepo pokrajino, ki ti enostavno dajo krila!

Moderna Afrika, a še vedno Afrika

Južna Afrika je izjemno dobro razvita. Infrastruktura deluje, mesta so moderna, na voljo je vse tisto, kar si človek v modernem svetu želi. A čar tradicije se ohranja kljub modernizaciji. Južna Afrika ima toliko tistega, kar privlači popotnike v Afriki. Kultura, narava, živali, drugačnost. To je tisto, ko si rečeš, da vse deluje, vse je urejeno in udobno, a še vedno, to je Afrika!

Cape Town

Čudovito in slikovito obmorsko mesto z neverjetno lokacijo pod slavno Mizasto goro. Mesto ima ravno prav zgodovine, prijetno obmorsko promenado, poseben kulturni utrip, množico odličnih restavracij, ponuja vrsto aktivnosti in leži blizu kar nekaj znamenitosti ter lepih plaž. Cape Town ima svoje unikatno vzdušje, že pogled na mesto iz letala pa razkrije, zakaj ga mnogi tako zelo vzljubijo.

Divje živali

Afrika gotovo kot eno svojih celinskih znamenitosti ponuja safarije v neokrnjeni naravi. Najbolj markantne živali žive v teh parkih. Mnogo tistih najbolj neverjetnih safari prizorov in fotografij prihaja prav iz Južne Afrike. In ne le safari, tukaj žive tudi simpatični pingvini, v sezoni neverjetni kiti in še mnogo zanimivih živali! Naj bo vožnja s safari džipom skozi nacionalni park Kruger ali sprehod ob obali, polni pingvinov, nepozabnih srečanj z divjimi živalmi ne zmanjka!

Idealno podnebje

Splošno gledano ima Južna Afrika veliko sončnih dni, ki v nekaterih krajih dosežejo tudi številko 300 na leto! Tudi sicer je podnebje zelo prijetno. Zime so mile, poletja prijetna. Ni hude, omejujoče vročine in prav tako ni hudega mraza. Je lahko še boljše?

Presenetljiva zgodovina

Začne se s prvimi naseljenci davno pred štetjem časa. A prvič zapišejo današnjo Južno Afriko v zgodovino raziskovalci sveta v 15. stoletju. Tukaj je slavni Rt Dobrega upanja, ki ga je obkrožil slavni Vasco da Gama in pripotoval v Indijo po novi poti. Sledili so mu še mnogi drugi in kmalu je Cape Town postal večje naselje, saj je bila lokacija prvim prišlekom nadvse všeč. Novejša zgodovina govori o Apartheidu in borbi za svobodo, Nelsonu Mandeli in njegovih sodobnikih.

Kulinarika in vina

Južnoafričani imajo nadvse radi dobro hrano. Kakor je za Afriko značilno, je meso izjemno popularno. A ne le meso, tudi morska hrana in ribe na ogromno različnih načinov, kajti mnoge kulture so pustile vsaka svoj pečat. Vsem tem slastnim jedem v Južni Afriki lahko dodamo kozarček okusne vinske kapljice, saj južnoafriško vino slovi daleč naokrog, po celem svetu.

Izjemna biološka raznolikost

Že odstotki povedo svoje, saj je v Južni Afriki 6% svetovnih vrst živali in plazilcev ter 10% svetovnih vrst rib, ptic in rastlin. Če nadaljujemo, le rastlinska kraljevina okrog Cape Towna zajema 9600 različnih rastlinskih vrst, od katerih hih je 70% endemičnih. Sama Mizasta gora ima 1500 rastlinskih vrst, kar je za takšno območje neverjetno veliko!

Samosvoja, živahna kultura

Ljudje mnogih različnih etničnih porekel so ustvarili današnjo kulturo. Tukaj so se premešali evropski, afriški in azijski vplivi. Od prvotnih evropskih naseljencev, ki so prišli med odkrivanjem novih poti po svetu do mnogih afriških ljudstev in kasnejših azijskih priseljencev. Vse to je prispevalo k današnji unikatni kulturi Južne Afrike. Vsem sta skupna pozitiven odnos do življenja in gostoljubnost do obiskovalcev.

Jezik

Ena od prednosti potovanja po Južni Afriki je gotovo ta, da angleški jezik govorijo praktično vsi prebivalci. To je tako prijetno in enostavno ter pripomore k navezovanju novih stikov z domačini. Sicer jezikov govor Južnoafričani veliko, a vedno preseneča dejstvo, da je angleški najbolj razširjen ter da večina prebivalcev tekoče govori vsaj dva, še raje pa tri jezike!

Lunapark adrenalinskih doživetij

Hm, že enajsti razlog, kljub temu, da naj bi jih bilo deset! A naj mu bo, še ta! Za vse ljubitelje adrenalinskih doživetij je Južna Afrika gotovo izvrstna destinacija. Možnosti nikoli ne zmanjka in nekatere so na voljo le tu. Potapljanje med nevarnimi morskimi psi, najvišji bungee jumping na svetu, lebdenje s padalom v zraku nad Cape Townom, blo-karting ob spektakularni plaži,…

Ajda Šter

Značke:

Kategorije: , ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.