Japonska kuhinja zagotovo spada med najboljše na svetu. Med drugim je bila (imenovana Washoku), decembra 2013 dodana na Unesco-v seznam nematerialne dediščine. Otočje smo prepotovali že kar nekajkrat in vsakič znova odkrijemo kakšno zanimivo jed. Sicer bi bil seznam najljubših jedi lahko daljši, a tokrat se omejimo na 10 najznačilnejših.

Sushi

Ko pomislimo na Japonsko kulinariko, gotovo najprej vidimo pred očmi suši. Suši si je utrl pot po vsem svetu in pridobiva svoje ljubitelje iz dneva v dan. Delimo ga na več vrst: maki suši, nigiri suši in temaki. V osnovi je suši kuhan, rahlo okisan riž, kateremu dodamo različne sestavine (ribe, morski sadeži, zelenjava) in ga glede na tip sušija ovijemo v posušen list rdečih alg.

Sashimi

Sashimi je japonska poslastica sestavljena iz zelo sveže, na tanko narezane surove ribe. Seveda obstaja več načinov postrežbe, a nam je daleč najbolj všeč Kaisei Don. Skodelica riža, na katerem je več vrst na tanko narezanih surovih rib, zraven pa spadajo še lignji, hobotnica in morski ježek.

Okonomiyaki

V dobesednem prevodu pomeni »spečen po želji«, med zahodnjaki pa znan kot japonska pizza. Je slana palačinka, sestavljena iz poljubnih sestavin. Običajno sta osnovni sestavini zelje in svinjina, dodajo pa ribje kosmiče, posušeno morsko travo, jajca, sojino omako, majonezo,… skratka vse, kar je na voljo.

Takoyaki

Koščki hobotnice v testu, spečene v posebni posodi, ki ustvari majhne kroglice takoyaki.  Mali kroglasti prigrizki so nato premazani z omako (podobno Worcestrski), majonezo in posuti z zeleno čebulo.

Shabu shabu

Shabu-shabu je japonski izraz za zvok, ko tanke rezine govedine ali svinjine s paličicami prenašamo v vrelo juho. Pogosto si moraš tudi sam pripraviti juho, vse potrebne sestavine pa ti prinesejo na pladnju. Ko je juha gotova, pomočiš kos govedine v juho, nato pa takoj v usta.

Unagi

Unagi je na žaru pečena rečna jegulja, premazana s sladko žar omako. Tradicionalno je unagi idealna jed v vročih in vlažnih poletnih mesecih na Japonskem.

Soba

Soba je japonska beseda za ajdove rezance. Specialiteta nekoliko višje ležečih krajev, kjer je ajda bolje uspevala. V hladnih zimskih mesecih se streže v vroči sojini juhi, medtem ko v vročih poletnih mesecih strežejo hladne na bambusovi podlogi, zraven pa dodajo še sojino juho, v katero rezance pomakamo.

Ramen

Jajčni rezanci v štirih različnih juhah (slana, miso, tonkatsu – svinjska kost in sojina), so na japonskem priljubljeni kot polnočni obrok. Jed je prišla iz Kitajske in je popoln primer, kako so jo Japonci vzeli za svojo.

Tempura

Lahki in puhasti ocvrtki so japonski doprinos svetovni kuhinji ocvrtih živil. S testom obdani morski sadeži in zelenjava so tradicionalno pečeni v sezamovem olju in postreženi z malo soli ali pa s sojino juho v katero ocvrtke pomakamo.

Sladice mochi

Mochi  so tradicionalne sladice, narejene iz posebne vrste japonskega lepljivega riža imenovanega mochigome. Po japonski tradiciji, sladice simbolizirajo srečo in blaginjo, izdelovali pa so jih le okrog japonskega novega leta. Dandanes jih lahko preizkusimo na vsakem koraku preko celotnega leta.  Tradicionalno polnjene s polnilom iz rdečega fižola, danes pa le domišljija postavlja meje, saj jih polnijo s tropskimi sadeži, čokolado, črnim sezamom, kostanjevo kremo,…

Kategorije: ,

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.