Ruanda in Uganda

Gorske gorile, šimpanzi, afriška divjina in prijazni domačini

Najboljše sestavine Afrike skupaj v dveh neverjetnih deželah, Ruandi in Ugandi. Srečanje z gorskimi gorilami in šimpanzi, edinstveno doživetje in življenjska izkušnja, je le začetek. Razgibana pokrajina je odeta v živo zeleno rastje, nacionalni parki so polni afriških živali, povsod so doma prijazni domačini! Ne zmanjka kotičkov za dušo, posebna vzdušja se vrstijo eno za drugim.

ČAS POTOVANJA22.2.2025 – 2.3.2025
TRAJANJE POTOVANJA9 dni
VELIKOST SKUPINE6 - 16 oseb
CENAod 2990€ + letalska karta
PRIJAVEZbiramo prijave

POUDARKI POTOVANJA 

 • Potovanje po Ruandi in Ugandi – dve čudoviti vzhodnoafriški državi, vsaka s svojo zanimivo zgodbo;
 • Ruanda – na žalost jo vsi poznamo po genocidu, ki se je zgodil leta 1994. A Ruanda ima vseeno veliko za pokazati, saj ima polno nedotaknjenih narodnih parkov, jezer in prelepa mesta;
 • Kigali – živahna prestolnica Ruande. Barvite tržnice, številni muzeji in metropolitansko vzdušje;
 • Volcanos narodni park – obiščemo kraj kjer je Diane Fossy preučevala gorske gorile;
 • Uganda – pravi afriški mikrokozmos s čudovitimi nacionalnimi parki, polnimi živali, razgibano zeleno pokrajino, prijaznimi in gostoljubnimi domačini;
 • Nacionalni park Kibale – park, ki se ponaša z mnogo živalskimi vrstami, med katerimi so tudi šimpanzi;
 • Srečanje s šimpanzi – edinstveno doživetje s človeku najbližjimi živalskimi sorodniki;
 • Nacionalni park Queen Elizabeth – levi, sloni, bivoli, nilski konji, antilope, leopardi, hijene,… Drugi največji nacionalni park v Ugandi;
 • »Afriška Švica« – živo zelena pokrajina južne Ugande pod gorovjem Virunga;
 • Nacionalni park Bwindi – pravi tropski deževni gozd z mnogo živalskimi prebivalci, med katerimi so najslavnejše gorske gorile;
 • Srečanje z gorskimi gorilami – eno najmočnejših potovalnih doživetij z živalmi, katerih je na našem planetu le še manj kot 900;
 • Jezero Bunyonyi – najlepše jezero v Ugandi z 29-timi otočki in počitniškim vzdušjem;

KONKRETNI PODATKI

ČAS POTOVANJA: 22.2.2025 – 2.3.2025
TRAJANJE POTOVANJA: 9 dni
VELIKOST SKUPINE: 6 – 16 oseb;
VODENJE: slovenski vodnik + lokalni vodniki;
PREVOZI: letala, za safari predelani kombiji, ladjica;
PREHRANA: 7x zajtrk, 7x kosilo in 6x večerja
PRENOČEVANJE: 7x nočitev v lepo urejenih popotniških lodžih ali kampih z stalnimi šotori s posteljami;
AKTIVNOST: srednja, 2 daljša trekinga po džungli (Gorile, Šimpanzi), dolge vožnje, krajši in daljši sprehodi;
PODNEBJE: tropsko podnebje, temperature se večinoma gibljejo okrog 28°C, v višjih legah pa se spustijo tudi do 15°C;
KAM: Uganda in Ruanda;
KDO: Ugandčani;
JEZIK: angleščina in swahili;
IZKUŠNJA: življenjska, nepozabna;
SPOMINI: večni
CEPLJENJA: Cepljenje za rumeno mrzlico je obvezno.
CENA: 3290€ na osebo v dvoposteljni sobi pri 6-7 osebah + letalska karta (prbl.650 – 850€, januar 2024);
3160€ na osebo v dvoposteljni sobi pri 8-11 osebah + letalska karta (prbl. 650 – 850€, januar 2024);
2990€ na osebo v dvoposteljni sobi pri minimalno 12 osebah + letalska karta (prbl. 650 – 850€, januar 2024);
Dovoljenja za obisk gorskih goril in šimpanzov so vključena (v vrednosti 900 USD)!
KONTAKT: info@gekko-potovanja.si; Matej 031 333 870, Ajda 040 807 303

 

PROGRAM POTOVANJA

1. dan LJUBLJANA – KIGALI

Potovati pomeni živeti!

 • Mednarodni polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča preko vmesnega letališča v Entebbe.
 • Pristanek v poznih večernih urah 1. dne ali zgodnjih jutranjih urah 2. dne.
 • Prevoz do hotela in kratka nočitev.

2. dan KIGALI – RUHENGERI

Šele zdaj dobro vidimo Ruando in koliko je za videti! Saj, za Ruando pravijo, da je Afrika v malem. Na žalost je genocid, ki se je v Ruandi zgodil leta 1994, še vedno izjemno živ spomin. Prav je da se tudi mi spoznamo z dogodki tistega leta in skušamo razumeti. Seveda ne posvetimo celotnega dneva letu 1994, temveč čimbolj spoznamo današnje živahno mesto. Popoldanska vožnja bo ravno toliko dolga, da malo razmislimo o vsem kar smo danes doživeli.

 • Dopoldan namenimo za raziskovanje prestolnice Ruande. Obiščemo Spomenik genocida, Nyamirambo center za ženske in seveda glavno mestno tržnico Kimironko.
 • Popoldan pričnemo z vožnjo proti mestu Ruhengeri, kamor pripemo v večernih urah.
 • Namestitev v hotelu in nočitev.

Zajtrk / Kosilo / Večerja 

3. dan RUHENGERI – NARODNI PARK VULCANOS – JEZERO BUNYONI

Dian Fossey, ameriška zoologinja, se je specializirala za proučevanje vedenja goril ter jih od leta 1967 opazovala v gorskih gozdovih Ruande. Njeno odpravo je financirala organizacija National Geographic Society. Žal je njena izjemna zgodba imela tragičen konec, a sporočilo je ostalo. Gorile bomo še videli, sedaj je čas da obiščemo kraj kjer je Dian Fossey svoje življenje posvetila tem izjemnim bitjem. Prihod ob jezero Bunyoni pa bo pravi balzam za dušo. Voda pomirja, poživlja in ustvarja super vzdušje.

 • Jutranja vožnja do narodnega parka Volcanos. Po prihodu ureditev formalnosti, nato nadaljevanje poti z avtom do izhodišča. Po prihodu začetek hoje do raziskovalnega centra Dian Fossey, ki traja približno eno uro in pol v eno smer. Obisk raziskovalnega centra in groba, nato povratek k vozilu.
 • Po pohodu vožnja do jezera Bunyoni v Ugandi. Na poti prečkanje meje in urejanje obmejnih formalnosti.
 • Namestitev v hotelu ob jezeru.
 • Nočitev.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

4. dan JEZERO BUNYONYI – izlet po jezeru – NARODNI PARK BWINDI

Voda pomirja, poživlja in ustvarja super vzdušje. Jezero Bunyonyi velja za najlepšega v Ugandi in to z razlogom. Hribčki okrog jezera, 29 otočkov na jezeru, večina površine obdelane v slikovite terasice. Pravi kraj za počitek ali akcijo, saj možnosti ne zmanjka!

 • Zjutraj se vkrcamo na naš čolniček in začnemo z raziskovanjem jezera Bunyoni.
 • Ustavimo se na kakšnem otočku in se skušamo čim bolje spoznati z življenjem na jezeru. Po nekajurnem spoznavanju življenja na jezeru se vrnemo nazaj do našega hotela.
 • Ponovno se vkrcamo v naša vozila in odpeljemo do narodnega parka Bwindi, izhodišča za ogled gorskih goril.
 • Nočitev in namestitev v preprostem lodžu.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

5. dan GORSKE GORILE V NACIONALNEM PARKU BWINDI – NARODNI PARK QUEEN ELIZABETH

Srečanje z gorskimi gorilami, katerih na svetu živi le še prbl. 1060. Neopisljivo. Ni enostavno in treking je na trenutke lahko zelo zahteven. Teren neprehoden, razmere neprijetne. A ko stojimo le nekaj metrov stran od teh izjemnih živali, je prav ves trud poplačan. Naredimo nekaj posnetkov, potem pa uživajmo vzdušje in to poučno, čustveno doživetje.

 • Zgodnji odhod in vožnja do izhodišča za ogled gorskih goril.
 • Nacionalni park Bwindi zajema 331 km2površine višinskega in nižinskega, večinoma neprehodnega tropskega deževnega gozda. V parku živi skupaj 113 vrst sesalcev, preko 360 vrst ptic in preko 200 vrst metuljev. Park je najbolj znan po svoji populaciji gorskih goril, ki jih v tem parku živi prbl. 400 od skupaj prbl. 1060-tih gorskih goril, ki še žive na svetu.
 • Pri vhodu v park srečanje z vodniki in spremljevalci na trekingu za sledenje gorskih goril. Razlaga poteka trekinga in pravil obnašanja ob srečanju z gorilami.
 • Treking v parku Bwindi (sledenje gorskim gorilam): obstaja devet družin gorskih goril, ki so navajene na človeško prisotnost za kratek čas vsak dan. Pred začetkom trekinga se obiskovalce razdeli po družinah in treking se začne. Družino sledijo izkušeni, specializirani sledilci. Ker se nikoli točno ne ve, kje se določena družina nahaja, je čas trekinga nepredvidljiv (možno je vse od 2 do 8 ur, tudi manj ali več). Teren, po katerem hodimo, je neraven in neurejen, saj se premikamo po divji džungli. Zato je pomembna primerna oprema in pripravljenost. Srečanje z gorskimi gorilami ni zagotovljeno, a odstotki uspešnosti so zelo visoki. Gorilam se približamo na največ 7 m razdalje in to je gotovo eno najmočnejših potovalnih doživetij nasploh.
 • Po ogledu gorskih goril se odpeljemo v narodni park Queen Elizabeth, sektor Ishasha. (prbl. 2 uri vožnje). Namestitev v lodžu.
 • Nočitev.

Zajtrk / Kosilo / Večerja 

6. dan NACIONALNI PARK QUEEN ELIZABETH

Cel dan v afriški divjini! To je to! Ustavi, voznik, v tistem grmovju se nekaj premika! Ja, gospod lev, tebe čakamo. Daj pridi že na plano iz svoje sence in se nam pokaži v vsej svoji lepoti! A toliko je še drugih, neskončno zanimivih živali. Bi se še kdo okopal skupaj s simpatičnimi nilskimi konji? Seveda, je varno? Hm, tehtajo tono in pol, zelo so teritorialni. Naj ostanejo kar lepo simpatični iz varne razdalje!

 • Dopoldanski safari s terenskimi vozili v nacionalnem parku Queen Elizabeth (začetek pred sončnim vzhodom). Dopoldan preživimo v sektorju Ishasha, ki je znan po levih, ki plezajo na drevesa.
 • Popoldanska vožnja s »safari ladjico« po kanalu Kazinga, kjer imamo možnost videti nilske konje, krokodile, bivole, slone in množico pisanih ptic.
 • Vrnitev v kamp proti večeru.
 • Nočitev.

Zajtrk / Kosilo / Večerja 

7. dan NACIONALNI PARK QUEEN ELIZABETH – FORT PORTAL – NACIONALNI PARK KIBALE

Koliko narave! To pa je počitek za dušo! Iz enega parka v drugega, vmes vožnja skozi zeleno okolico, kako lepo! Čas je še za zadnji safari, kjer sicer ne bomo srečali kraljice Elizabete, saj se po njej park le imenuje, pač pa z malo sreče vse tiste čudovite afriške živali! To je Afrika!

 • Po zajtrku odhod v Fort Portal (približno 2 uri vožnje). Po prihodu obiščemo jamo Amabeere in se sprehodimo po okolici.
 • Iz Fort portal nas čaka krajša vožnja do roba narodnega parka Kibale, kjer se namestimo v preprost lodž.
 • Popoldanski pohod po močvirju (2 – 3 ure) mimo majhnih vaških skupnosti skozi lepo pokrajino, kjer imamo prav tako možnost videti kakšno divjo žival.
 • Nočitev.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

8. dan NACIONALNI PARK KIBALE – ŠIMPANZI – ENTEBBE

Šimpanzi so nam tako zelo podobni! Z njimi imamo skupnega kar 99% DNA-ja. Zdaj smo tam, kjer šimpanzi živijo v svojem naravnem okolju! Fenomenalno! A ne le šimpanzi, nacionalni park Kibale se pohvali z največjo koncentracijo primatov na svetu. Kar peš se odpravimo mednje! V spremstvu izkušenih rangerjev, seveda. Zavedamo se, da je narava nepredvidljiva in nikoli ne vemo, kaj vse bomo videli in doživeli. Ampak, saj to je tisto najlepše! Zato smo tukaj!

 • Vožnja v nacionalni park Kibale (prbl.1 ura).
 • Nacionalni park Kibale je park, ki zajema 766 km2 tropskega deževnega gozda in je dom 13-tim vrstam primatov, več kot 60-tim vrstam ostalih sesalcev, 325-tim vrstam ptic ter preko 250-tim vrstam dreves. Nacionalni park Kibale je ena najboljših lokacij na svetu za opazovanje divjih šimpanzov.
 • Pohod v nacionalnem parku Kibale v spremstvu izkušenih rangerjev – sledenje/iskanje šimpanzov ter drugih primatov in živali. Ker so šimpanzi divji in žive v naravnem okolju, ni zagotovljeno, da jih vidimo. Hodimo po tropskem deževnem godzu, kjer teren ni vedno predvidljiv. (trajanja pohoda ni mogoče določiti, saj je odvisno od tega, kjer se živali nahajajo in kaj se tekom pohoda dogaja)
 • Popoldan pričnemo z vožnjo proti mednarodnemu letališču v mestu Entebbe (5 – 6 ur čiste vožnje).
 • V skladu z urnikom letalskih povezav vožnja na letališče in prijava na mednarodni polet proti Evropi.

Zajtrk / Kosilo

9 . dan ENTEBBE – BENETKE – LJUBLJANA

Skozi temo pomahamo Ugandi v slovo. Hvala za vsa ta izjemna doživetja!

 • Polet preko vmesnega letališča v Benetke.
 • Vožnja v Ljubljano.
 • Konec potovanja.

OSNOVNE INFORMACIJE– Potovanje Ruanda in Uganda

Vizumi

Vizum je potreben. Še pred odhdom preko spleta ureditmo avtorizacijo za vzhodnoafriški vizum. Cena vizuma je 100€, točna navodila pa prejmete 1 mesec pred odhodom na potovanje.

Denar

Valuta v Ugandi je ugandski šiling. Večje zneske se lahko plačuje tudi v ameriških dolarjih. Kreditne kartice (Visa, Mastercard) so sprejete po vseh večjih trgovinah in v hotelih, bankomati za dvig denarja so v vsakem večjem mestu.

Valuta v Ruandi je ruandski frank. Velja enako kot v Ugandi. Na splošno je bolje sprejet dolar, s kreditnimi ali debetnimi karticami pa je možno dvigovanje na bankomatih večjih mednarodnih bankah.

Potovanje ima praktično vse vključeno. Za prehrano je poskrbljeno, vstopnine so vštete kar pomeni da je malo dodatnih stroškov. Priporočamo prbl. 100 – 150€ za celotno potovanje (dodatna hrana in pijača, kakšen spominek).

Namestitve

Na potovanju spimo v lepo urejenih popotniških lodžih ali kampih s stalno postavljenimi šotori in posteljami s posteljnino (spalne vreče ne potrebujemo). Kopalnice so privatne, ponekod nekoliko bolj preproste a vedno čiste. Udobja nam ne tem potovanju ne bo manjkalo saj je Uganda kar lepo razvita turistična destinacija. Seveda pa ne pozabite, da so stvari včasih malo drugačne, kot si predstavljamo.

Hrana in pijača

Na potovanju imamo vključenih kar nekaj obrokov. Zajtrkujemo in večerjamo v kampih ali lodžih, kosilo pa si privoščimo nekje na poti. V času safarija je vključena tudi pitna, ustekleničena voda. Obroke, ki niso vključeni si privoščimo v izbranih restavracijah.

Ugandska nacionalna jed je ugali, podobno kot v ostali vzhodni afriki, nekakšna »bela polenta«, postrežena z različnimi omakami in dodatki. Kuharji na potovanju nas razvajajo tudi z nam bližnjimi jedmi, zajtrki so prilagojeni našim okusom. V Ugandi je močno prisoten vpliv indijske kuhinje.

Zdravje

Cepljenje za rumeno mrzlico je obvezno. Malarija je prisotna v celotni državi, o jemanju antimalarikov in ostalih cepljenjih se posvetujte v popotniški ambulanti ali preverite na www.zdravinapot.net.

Komunikacija

Slovenski operaterji pokrivajo Ruando in Ugando. Signal je prisoten povsod, le v kakšnih odročnih predelih ga včasih za nekaj časa izgubimo.

Internet je prisoten v mestih in nekaterih kampih.

Jezik

V Ruandi je uradni jezik Kinyarwanda, ki je hkrati daleč najbolj razirjen po celotni državi. Uradni jeziki so še francoščina, angleščina in Swahili.

V Ugandi sta uradna jezika swahili in angleščina. Še vedno se močno govorijo jeziki treh največjih jezikovnih skupin, bantski, nilotski in centralno sudanski. Izmed 40 še tradicionalnih jezikov sta najbolj razširjena luganda in soga.

Podnebje

Ruanda in Uganda imata tipično ekvatorialno podnebje z veliko lokalnimi posebnostmi glede na lokacijo. Deževna sezona je omejena na mesece november, april in maj. Temperature se gibljejo med 16°C zjutraj in 28°C podnevi, v višje ležečih predelih pa se lahko še nekoliko spustijo.

Kaj vzeti s seboj

Dva kosa prtljage. Dnevni nahrbtnik ter večji kos v katerem je shranjena glavnina stvari. Lahko je kovček, nahrbtnik, potovalna torba.

 • Lahka, ohlapna in udobna oblačila za čez dan.
 • Večeri se lahko v višinskem območju precej ohladijo, zato priporočamo tudi kakšen kos toplih oblačil (pulover, jopica, dolge hlače).
 • Pokrivalo
 • Lahki pohodni čevlji
 • Natikači
 • Sončna očala
 • Krema za sončenje
 • Repelent za komarje
 • Daljnogled za opazovanje živali (ni obvezno)
 • Fotoaparat (priporočljiv s čimvečjo zoom zmogljivostjo)

Varnost

Potovanje po Ruandi in Ugandi je varno, moramo biti pa tako kot povsod vedno pozorni na svoje stvari. Priporočamo, da vzamete s seboj tudi mini ključavnico (žabico), s katero lahko zaklenete svojo večjo prtljago.

Knjige

Jean Pierre Rassam in Charles Henri Favrod – General Idi Amin Dada (An Autoportrait)

Martin Jamison – Idi Amin and Uganda: An Annotated Bibliography

Dian Fossey – Gorillas in the mist

Turistični vodnik Bradt travel guide – Uganda guide

FOTOGALERIJA

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo potovanja
 • Vodenje slovenskega vodnika
 • Lokalnega vodnik/voznika
 • Nočitve po programu (7x nočitev v lepo urejenih popotniških lodžih ali kampih s stalnimi šotori s posteljami;)
 • Vsa prehrana po programu (7x zajtrk, 7x kosilo in 6x večerja)
 • Voda tekom potovanja
 • Vse prevoze po programu (potujemo s predelanim kombiji z dvižno streho za opazovanje živali)
 • 1 x dovoljenje za opazovanje gorskih goril v vrednosti 700 USD
 • 1 x dovoljenje za opazovanje šimpanzov v vrednosti 150 USD
 • Vse vstopnine po programu (NP Queen Elizabeth, NP Kibale, NP Mburo)
 • Vožnja s safari ladjico po kanalu Kazinga

CENA NE VKLJUČUJE:

 • Mednarodna letalska karta (prbl. 650 – 850€, januar 2024)
 • Prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni iz Ljubljanskega
 • Vstopni vizum v  Ruando in Ugando (100 USD)

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo (220€)
 • Napitnine 60€
 • Zdravstveno zavarovanje za tujino

Ime in priimek, naslov, ID za DDV (v primeru, da račun plačuje pravna oseba):

Odstopnina znaša 4,9% vrednosti aranžmaja, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po sklenitvi pogodbe. Riziko odpovedi se lahko sklene najmanj 15 dni pred pričetkom potovanja.

Odstopnina znaša 5% vrednosti letalske karte, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po nakupu letalske karte. Riziko odpovedi letalske karte se uredi preko zunanjega partnerja, ki karto izda.

V primeru, da ste zgoraj označili z DA in želite, da mi poskrbimo za dodatno zavarovanje, potem od vas potrebujemo še vaš datum rojstva in davčno številko.

(če sopotnika nimate, pustite prazno)

V primeru, da sami sopotnika nimate in bi želeli deliti sobo, vam Gekko potovanja lahko pomagajo pri iskanju sopotnika. Če smo pri tem neuspešni vam bomo priznali 30% popusta na doplačilo za enoposteljno sobo. To določilo ne velja za potovanja, kjer je doplačilo visoko in pri potovanjih z vlakom ali ladjami.

Splošni pogoji:

Splošni pogoji poslovanja za Gekko potovanja.

Način prijave:

Izpolnite prijavnico, pritisnite na gumb pošlji in prijavnica bo poslana direktno na naš e-mail naslov. Na naš email naslov: gekko.prijavnica@gmail.com, pa nam pošljite kopijo 2. in 3. strani vašega potnega lista.

Kopija prijavnice bo poslana tudi na vaš e-mail naslov. Predlagamo, da kopijo izpolnjene prijavnice shranite za vašo osebno dokumentacijo.

S strinjanjem s splošnimi pogoji prijave jamčite za verodostojnost podatkov, ter s tem da ste seznanjeni s programom potovanja in splošnimi pogoji poslovanja turistične agencije Gekko potovanja.

Potrjujete tudi, da ste seznanjeni, da mora biti potni list ob vstopu v deželo, v katero potujem, veljaven še minimalno 6 mesecev od datuma povratka.

Postopek po prejemu prijave:

Po prejemu prijave boste iz strani turistične agencije Gekko potovanja prejeli pogodbo in položnico za plačilo akontacije. Po plačilu akontacije je vaše mesto na potovanju zagotovljeno.

Štiri tedne pred odhodom na potovanje boste prejeli položnico za preostanek plačila.

Dva tedna pred odhodom na potovanje boste prejeli obvestilo pred odhodom, kjer boste našli podrobne informacije za uspešno pripravo na potovanje.

Plačilni pogoji:

Po zagotovitvi potovanja je potnik dolžan plačati akontacijo v višini 30% aranžmaja in morebitna doplačila za riziko odpovedi, turistična zavarovanja. Zunanjemu partnerju Gekko potovanj se plača letalsko vozovnico, razen če ni drugače dogovorjeno. Akontacijo in letalsko vozovnico je potrebno plačati v 3 dneh.

Zavarovanje rizika odpovedi:

Odstopnina znaša 4,9% vrednosti aranžmaja, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po sklenitvi pogodbe.

Če za potovanje niste vplačali odstopnine in ga odpoveste, ste dolžni agenciji povrniti stroške, ustrezno od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V skladu s splošnimi pogoji.

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Gekko potovanja, Planinska 4, 4260 Bled. Za potovanje veljajo splošni pogoji  agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.