Istanbul – city break

Svetovljanska metropola z orientalskim vzdušjem

O Istanbulu bi lahko napisali knjige. Še vedno ne bi zapisali vsega. Metropola, ki ni prestolnica, ima toliko prebivalstva, da ga je še prešteti težko. Razprostira se kar preko dveh kontinentov. Vse, kar je Istanbul danes, je rezultat razburkane zgodovine skozi stoletja, tisočletja. Mogočni ostanki preteklosti na eni strani in visoki, moderni nebotičniki na drugi. Živahen mestni promet ustvarja vtis, da se mesto ves čas premika, giblje. Tukaj nikoli ne veš, kako se bo dan končal, s kebabom v roki na eni od ulic ali s kozarčkom vina na eni od istanbulskih streh.

ČAS POTOVANJA15.4.2022 – 18.4.2022
TRAJANJE POTOVANJA4 dni
VELIKOST SKUPINE3 - 12 oseb
CENAod 390€ + letalska karta
PRIJAVEZbiramo prijave
Istanbul

POUDARKI POTOVANJA

 • GEKKO STIL POTOVANJA: majhna skupina (na pot se odpravimo že s 3 potniki), fleksibilnost, dobro poznavanje terena, po mestu se premikamo peš in z javnim prevozom;
 • Istanbul: najbolj neverjetna metropola na svetu, ki se razprostira preko dveh kontinentov, mesto kontrastov, mesto orienta in hkrati moderno, sodobno mesto;
 • Hagia Sophia: fascinantna stavba s skoraj 1500-letno zgodovino. Nekoč cerkev, nato mošeja, zatem muzej in zdaj zopet mošeja. Zgodovina razburkanih stoletij v eni stavbi.
 • Modra mošeja: simbol Istanbula, mošeja s 6 minareti in 21 000 keramičnimi ploščicami v notranjosti. Aktivna mošeja, nekoč kompleks, kamor sta spadali tudi šola ter javna kuhinja.
 • Palača Topkapi: Otomanska palača iz 15. stoletja, kjer so sultani dodajali prostore in bogastvo. Zanimiv in predvsem velik kompleks, ki govori o obdobju Otomanov v današnji Turčiji.
 • Sulejmanija: velika mošeja, zgrajena za pomembnega sultana Sulejmana, ki jo je načrtoval sam arhitekt Sinan. Prefinjena notranjost in dobra lokacija.
 • Veliki bazar: neverjeten labirint uličic, trgov, trgovinic, kavarn, čajnic, restavracij… Vse je pokrito in deluje kot mesto v mestu.
 • Začimbni bazar: vonj po orientu je tukaj najbolj značilen. Ne le začimbe, tudi slaščice, oreščki, suho sadje, kava, čaj. Vse to najde tukaj svoj prostor.
 • Azijski del mesta: bivalni del, živilska tržnica, tudi zanimiva zgodovina. Pot z javnim trajektom je doživetje samo zase.
 • Galatski stolp: znameniti, markantni stolp, ki je eden od simbolov mesta, bdi nad predelom, ki je tudi po turški osvojitvi nekdanjega Konstantinopla, ostal bolj »evropski«.
 • Taksim: najlepša v tem delu Istanbula je avenija Istiklal, kjer je neskončno ponudbe, po kateri vozi starinski tramvaj in je vedno živahno, polno ljudi.
 • Hrana v Istanbulu: neskončne možnosti pokušanja zares raznolike turške kulinarike. Naj bo na ulici ali v restavraciji, v kavarni ali na tržnici. Eksotični okusi, zanimive kombinacije, okusno in posebno!

KONKRETNI PODATKI

ČAS POTOVANJA: 15.4.2022 – 18.4.2022
TRAJANJE POTOVANJA: 4 dni
VELIKOST SKUPINE: 3 – 12 oseb;
VODENJE: slovenski vodnik;
PREVOZI: letala, kombi/mini bus, trajekti, tramvaj, metro, avtobus;
PREHRANA: 3x zajtrk;
PRENOČEVANJE: 3x nočitev v lepo urejenem hotelu na dobri lokaciji v Istanbulu;
AKTIVNOST: srednja – precej hoje po mestu;
PODNEBJE: dnevne temperature 15-20°C, nočne temperature 10-15°C – padavine niso pogoste, a možne;
KDO: Turki;
JEZIK: turški;
IZKUŠNJA: življenjska, nepozabna;
SPOMINI: večni
CENA: 390€ na osebo v dvoposteljni sobi pri 9 do 12 osebah + letalska karta (prbl. 250-350€)
430€ na osebo v dvoposteljni sobi pri 6 do 8 osebah + letalska karta (prbl. 250-350€)
490€ na osebo v dvoposteljni sobi pri 3 do 5 osebah + letalska karta (prbl. 250-350€)
KONTAKT: info@gekko-potovanja.si; Matej 031 333 870, Ajda 040 807 303

Protokol povezan s Covid-19 (informacije stalno spremljamo in v primeru sprememb dopolnimo):

 • V Turčijo lahko brez omejitev vstopimo ob predložitvi potrdila o cepljenju, prebolenju. Vstopimo lahko tudi ob predložitvi največ 72 ur starega PCR testa ali 48 ur starega hitrega antigenskega testa. 
 • Pri povratku v Slovenijo je odrejena 10 dnevna karantena. Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, oziroma v državah, ki so sprjete iz strani NIJZ. Informacije se hitro spremnijajo, tako da ni nujno da bo zgornje držalo do novembra.

PROGRAM POTOVANJA

1. dan LJUBLJANA – polet v Istanbul – Sultanahmet (Modra mošeja, Hagia Sophia)

Istanbul je vedno dobra ideja! Ne glede na to, kolikokrat je že kdo bil v Istanbulu, vedno je dovolj razlogov za ponoven obisk. Kdor je prvič, pa naj se pripravi na vrtinec nepozabnih doživetij, saj je to res eno najbolj neverjetnih mest na svetu, ki mu ni para! Takoj po prihodu smo v akciji, mi bi že danes tudi kakšno baklavo in čaj!

 • Polet iz ljubljanskega letališča v Istanbul.
 • Vožnja v hotel v središču mesta.
 • Namestitev.
 • Popoldan se peš sprehodimo do Sultanahmeta, starega središča Istanbula.
 • Obiščemo Modro mošejo ter Hagio Sophio.
 • Sprehod po hipodromu.
 • Nočitev.

2. dan ISTANBUL – Palača Topkapi – Podzemna palača – Hipodrom – Sulejmanija – Veliki bazar – Začimbni bazar – Galatski most

Oh Istanbul, jutro je in že vrviš. Bi kdo bil sultan in živel v takšni velikanski palači, kot je Topkapi? Morda kdo bi, a kljub vsemu ni bilo vedno le lepo… Mi smo bolj za bazarje. Morda ne toliko zaradi nakupov, ampak vzdušje. Tiste ozke uličice, kjer se z lahkoto izgubiš in vmes simpatični lokalčki, kjer skuhajo najmočnejšo turško kavo. Ko pijete turško kavo s prijateljem, to pomeni še dolga leta prijateljstva. Gospod natakar, turško kavo za vse! Še po nekaj začimb skočimo in kako je možno, da se dan preveša v večer?

 • Zjutraj se peš odpravimo proti Otomanski palači Topkapi. Ogled palače, ki je pravi kompleks soban, vrtov in dvorišč ter se zdi kot mesto v mestu. Iz palače so tudi čudoviti razgledi na Marmorno morje ter Bospor.
 • Nadaljujemo peš preko Hipodroma in Rimskega foruma do Podzemne palače, ki so jo ogledamo.
 • Peš se sprehodimo vse do Sulejmanove mošeje, Sulejmanije. Ogled mošeje.
 • Nadaljujemo s sprehodom v Veliki bazar, kjer imamo tudi nekaj prostega časa. Veliki bazar ima več sto-letno zgodovino in neskončno ulic, prodajaln, je prav tako mesto v mestu.
 • Peš se sprehodimo še do Začimbnega bazarja, kjer diši po orientu in poleg začimb spretni trgovci prodajajo še marsikaj zanimivega.
 • Še kratek sprehod na sredino Galatskega mostu, od koder se odpre pogled na naravni zaliv Zlati Rog.
 • Proti večeru vrnitev v hotel.
 • Nočitev.

Zajtrk

3. dan ISTANBUL – trajekt v azijski del mesta Kadiköy – Galatski stolp – Taksim

Kako je super, ko gremo lahko kar tako iz Evrope v Azijo. V Istanbulu je potrebna le vožnja s trajektom. Oh, kako je to nekaj neverjetnega. Trajekti so nadvse slikoviti, polni in vsak ima prijetno čajnico, kjer dobimo… Čaj, seveda. In kakšen simit! Že poznamo simit? Azijski del je drugačen od evropskega, ampak kako drugačen? Opazujemo, najbolj zanimivo je na živilski tržnici. Tržnice povedo vse o mestu, pravijo. Nazaj v Evropo in glej ga, znameniti stolp ter avenija kot se šika za takšno mesto! Kar ni konca lepim dnevom.

 • Peš se sprehodimo do javnega pristanišča ter z javnim trajektom odplujemo v azijski del Istanbula.
 • Sprehodimo se po Kadiköyu, kjer je med drugim nekoč, pred tisočletji, stala prva naselbina na območju, ki mu danes rečemo Istanbul. Kadiköy je danes živahen predel mesta, kjer žive domačini. Tam je prava lokalna tržnica in so mnogi lokali ter restavracije z odlično izbiro.
 • S trajektom se zapeljemo nazaj v evropski del mesta, v Karaköy.
 • Peš se sprehodimo vse do Galatskega stolpa, ki je še eden od markantnih spomenikov zgodovine tega neverjetnega mesta.
 • Nadaljujemo peš vse do predela Taksim po široki, znameniti aveniji Istiklal. Tukaj imamo tudi nekaj prostega časa.
 • Povratek v hotel s tramvajem/metrojem.
 • Nočitev.

Zajtrk

4. dan ISTANBUL – LJUBLJANA

Gürüšürüz Istanbul! Še se vidimo! Nikoli ni dovolj, a bilo je fenomenalno!

 • Zgodaj zjutraj vožnja na letališče.
 • Polet v Ljubljano.
 • Konec potovanja.

PRAKTIČNE INFORMACIJE – TURČIJA

Vizumi

Vizumi ni potreben. Ob vstopu dobimo dovoljenje za bivanje do 90 dni. Potrebujemo le veljaven potni list.

Denar

V Turčiji uporabljajo turško liro. Plačevanje s kreditnimi in debetnimi karticami je možno skoraj povsod, kot tudi dvig gotovine. Denar bomo menjali v uradnih menjalnicah, ki so v večjih mestih. Tam lahko menjate evre.

Prehrana

Tekom potovanja imamo vključen zajtrk. Na potovalni dan računajte na okrog 15-30€ dodatnih stroškov za obroke, prigrizke, kakšno pivo in kavo.

Namestitve

Tekom potovanja spimo v lepo urejenem hotelu na dobri lokaciji v centru mesta. Naš cilj je vedno dobiti hotel v samem središču dogajanja, tako da imate popoldan in zvečer tudi možnost samostojnega raziskovanja.

Hrana in pijača

Preko celotnega potovanja je vključen zajtrk. Zajtrkujemo v hotelih, morebitno kosilo ali večerjo pa si privoščimo v lokalnih restavracijah na poti.

Zdravje

Cepljenja niso obvezna. Za dodatne informacije o priporočljivih cepljenjih in ostalih informacijah, pa se obrnite na: www.zdravinapot.net.

Komunikacija

Slovenski operaterji pokrivajo Turčijo. Signal je prisoten povsod. Internet je prisoten v mestih in naših hotelih.

Podnebje

Podnebje je v poletnem času izjemno podobno našemu. Dokaj visoke temperature, malo padavin in malo temperaturnimi ekstremi. Oktober in november sta še prijetno topla. Povprečna dnevna temperatura pa od 15 do 25°C, ponoči se redko ohladi pod 15°C, a ta možnost ni popolnoma izključena. Padavin je malo, a kakšna nevihta in dež nista izključena.

Kaj vzeti s seboj

Dva kosa prtljage. Dnevni nahrbtnik ter večji kos v katerem je shranjena glavnina stvari. Lahko je kovček, nahrbtnik, potovalna torba, omejitev tukaj ni.

 • Lahka, ohlapna in udobna oblačila za čez dan. Vzemite dovolj toplih oblačil, saj se tudi preko dneva lahko močno ohladi. Bodite pripravljeni tudi na temperature okrog 15°C.
 • Večeri se lahko precej ohladijo, zato vzemite tudi nekaj toplejših oblačil.
 • Pokrivalo
 • Lahki pohodni čevlji
 • Sončna očala
 • Sončna krema
 • Fotoaparat (priporočljiv s čim večjo zoom zmogljivostjo)

Varnost

Turčija je za potovanja varna dežela, moramo biti pa tako kot povsod pozorni na svoje stvari.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo potovanja
 • Prevoz s kombijem iz letališča v mesto in nazaj na letališče
 • Vodenje izkušenega slovenskega vodnika
 • 4 nočitev v lepo urejenih hotelih/penzionih/gostiščih
 • 4x zajtrk
 • Oglede po programu
 • Vozovnica za javni promet po Istanbulu

CENA NE VKLJUČUJE:

 • Mednarodni let predvidoma iz letališča Ljubljana v Istanbul ter dva notranja leta (cena skupaj 250 – 270€, oktober 2020)
 • Vstopnine (poravnajo se sproti 20 do 30€)
 • Dodatnih obrokov
 • Dodatnih ogledov in aktivnosti, ki niso vključeni

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo 120€
 • Testiranje na prisotnost Covid-19 v Turčiji pred povratkom domov (da se izognemo karanteni) – prbl. 30€
 • Zdravstveno zavarovanje za tujino

Ime in priimek, naslov, ID za DDV (v primeru, da račun plačuje pravna oseba):

Odstopnina znaša 4,9% vrednosti aranžmaja, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po sklenitvi pogodbe. Riziko odpovedi se lahko sklene najmanj 15 dni pred pričetkom potovanja.

Odstopnina znaša 5% vrednosti letalske karte, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po nakupu letalske karte. Riziko odpovedi letalske karte se uredi preko zunanjega partnerja, ki karto izda.

V primeru, da ste zgoraj označili z DA in želite, da mi poskrbimo za dodatno zavarovanje, potem od vas potrebujemo še vaš datum rojstva in davčno številko.

(če sopotnika nimate, pustite prazno)

V primeru, da sami sopotnika nimate in bi želeli deliti sobo, vam Gekko potovanja lahko pomagajo pri iskanju sopotnika. Če smo pri tem neuspešni vam bomo priznali 30% popusta na doplačilo za enoposteljno sobo. To določilo ne velja za potovanja, kjer je doplačilo visoko in pri potovanjih z vlakom ali ladjami.

Splošni pogoji:

Splošni pogoji poslovanja za Gekko potovanja.

Način prijave:

Izpolnite prijavnico, pritisnite na gumb pošlji in prijavnica bo poslana direktno na naš e-mail naslov. Na naš email naslov: gekko.prijavnica@gmail.com, pa nam pošljite kopijo 2. in 3. strani vašega potnega lista.

Kopija prijavnice bo poslana tudi na vaš e-mail naslov. Predlagamo, da kopijo izpolnjene prijavnice shranite za vašo osebno dokumentacijo.

S strinjanjem s splošnimi pogoji prijave jamčite za verodostojnost podatkov, ter s tem da ste seznanjeni s programom potovanja in splošnimi pogoji poslovanja turistične agencije Gekko potovanja.

Potrjujete tudi, da ste seznanjeni, da mora biti potni list ob vstopu v deželo, v katero potujem, veljaven še minimalno 6 mesecev od datuma povratka.

Postopek po prejemu prijave:

Po prejemu prijave boste iz strani turistične agencije Gekko potovanja prejeli pogodbo in položnico za plačilo akontacije. Po plačilu akontacije je vaše mesto na potovanju zagotovljeno.

Štiri tedne pred odhodom na potovanje boste prejeli položnico za preostanek plačila.

Dva tedna pred odhodom na potovanje boste prejeli obvestilo pred odhodom, kjer boste našli podrobne informacije za uspešno pripravo na potovanje.

Plačilni pogoji:

Po zagotovitvi potovanja je potnik dolžan plačati akontacijo v višini 30% aranžmaja in morebitna doplačila za riziko odpovedi, turistična zavarovanja. Zunanjemu partnerju Gekko potovanj se plača letalsko vozovnico, razen če ni drugače dogovorjeno. Akontacijo in letalsko vozovnico je potrebno plačati v 3 dneh.

Zavarovanje rizika odpovedi:

Odstopnina znaša 4,9% vrednosti aranžmaja, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po sklenitvi pogodbe.

Če za potovanje niste vplačali odstopnine in ga odpoveste, ste dolžni agenciji povrniti stroške, ustrezno od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V skladu s splošnimi pogoji.

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Gekko potovanja, Planinska 4, 4260 Bled. Za potovanje veljajo splošni pogoji  agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.