Gana, Togo in Benin

Afrika v malem

Predstavljamo vam potovanje, ki vas bo popeljalo preko treh dežel z raznoliko pokrajino in prvobitnimi ljudstvi. Potovali bomo od poraščenih obalnih predelov v gvinejskem zalivu s trdnjavami iz kolonialnih časov in ribiškimi vasicami do savan na severu, kjer v majhnih tradicionalnih vasicah živijo ljudstva na starodavni način. Spoznavali bomo barvite afriške tržnice, slikovite festivale in pogrebna slavja, animistična varovanja… Vse to in srečanja s starodavnimi ljudstvi nam bo pričaralo nepozabno podobo tega dela afriške celine.

ČAS POTOVANJA25.2.2019 - 10.3.2019
TRAJANJE POTOVANJA14 dni
VELIKOST SKUPINE6 - 16 oseb
CENAod 3690€
PRIJAVEKmalu zagotovljeno

POUDARKI POTOVANJA

 • Accra – moderna in živahna prestolnica Gane;
 • Voodoo – verski kult zahodnoafriškega izvora, seveda se udeležimo enega obreda;
 • Pleme Dagomba – stereotipno afriško pleme, ki še vedno živi v pravih tukulih;
 • Tamale – drugo največje mesto v državi, zanimiv preplet moderne in tradicionalne arhitekture;
 • Mole NP – pravi raj za peš safari;
 • Kumasi – duhovna in zgodovinska prestolnica ljudstva Ashanti, ena največjih tržnic na kontinentu, kraljeva palača, tipične vasice,…;
 • Kakum NP – tropski gozd v pravem pomenu besede, spanje v drevesnih hiškah pa le še doda doživetju;
 • Lomé (Togo) – vrveča prestolnica, trgovsko središče, mešanica kolonialnih, tradicionalnih in modernih vplivov;
 • Dasa in Abomey (Benin) – zgodovina nekdanje kraljevine Dahomey in nekaj zanimivih ostankov takratnega časa;
 • Jezero Nokwe in vasica Ganvie (Benin) – slikovito jezero in vasica na kolih, kjer se življenje skozi stoletja ni zelo spremenilo;
 • Voodoo območje (Togo) – spoznavanje tradicionalnih verovanj in zdravljenja;

KONKRETNI PODATKI

ČAS POTOVANJA: 25.2.2019 – 10.3.2019
TRAJANJE POTOVANJA: 14 dni
VELIKOST SKUPINE: 6 – 16 oseb;
VODENJE: slovenski vodnik + lokalni vodniki;
PREVOZI: letala, minibus, avtobus;
PREHRANA: 12x zajtrk in 11x večerja
PRENOČEVANJE: 12x nočitev v standardnem hotelu;
AKTIVNOST: srednja, dolge vožnje, krajši in daljši sprehodi;
PODNEBJE: zelo značilno tropsko savansko podnebje. Ob obali večja vlažnost, na severu višja temperatura. Temperature se gibljejo med 25°C in 35°C;
KDO: Ganci, prebivalci Toga in Benina;
JEZIK: angleščina, francoščina in preko 150 lokalnih jezikov;
IZKUŠNJA: življenjska, nepozabna;
SPOMINI: večni
CENA: 3.690 € (najmanj 20 potnikov), 3.790 € (najmanj 15 potnikov), 3.890 € (najmanj 10 potnikov)
50€ popusta za vse, ki ste že potovali z Gekko-ti
KONTAKT: 031 333 870 (Matej), 040 807 303 (Ajda), matej@gekko-potovanja.si

PROGRAM POTOVANJA

1. dan: Ljubljana – Akra

Zberemo se na ljubljanskem letališču ali se z avtobusom odpeljemo do enega od bližnjih letališč (v tem primeru organiziran prevoz iz Maribora in Ljubljane) in z enim vmesnim postankom poletimo Gani, ki velja za eno najbolj mirnih afriških dežel in ki se hkrati ponaša s čudovito naravo in enimi od najbolj gostoljubnih prebivalcev pod soncem. V Akri pristanemo v večernih urah. Prevoz do hotela, nočitev.

2. dan: Akra – Lome

Po zajtrku začnemo z vožnjo proti vzhodu in po nekaj urah že zapustimo Gano. A kmalu se vrnemo, da jo nekoliko bolj podrobno spoznamo. Sredi dneva prispemo v Togo oziroma njeno prestolnico Lome, ki je živahno mesto s pestro kolonialno zgodovino. Leži tik ob meji z Gano ter ob Atlantskem oceanu. Je križišče kultur in trgovine, zato ima unikaten značaj. V prestolnici si ogledamo: osrednjo tržnico s predelom »Nana Benz« (ženske vodje trga z dragimi tkaninami), kolonialne zgradbe v stari četrti, vudu (fetiš) tržnico z vsemi sestavinami za različne napoje.  V popoldanskih urah si z malo sreče v okolici prestolnice ogledamo pravi vudu obred. Zvečer namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: Lome – Ouidah – Ganvie – Abomey

Pot nadaljujemo v Benin, kjer nadaljujemo z raziskovanjem vuduja, saj v Ouidahu obiščemo muzej – sveti gozd, posvečen temu verovanju. Tu je tudi tempelj kraljevskih pitonov, saj so ti plazilci zelo čaščeni in pomembni v vudujski kulturi. Sledi obisk vasi Ganvie, ki je postavljena na kolih v jezeru in je največja afriška jezerska vas. S čolnom se zapeljemo med hišami in opazujemo vsakodnevno dogajanje. Glavna tradicionalna dejavnost mož je ribolov in večina dnevnih dejavnosti se odvija v pirogah, ki jih spretno krmarijo tudi otroci. Na njih se odpravijo na ribolov, na njih trgujejo, prepevajo… Med potjo imamo kosilo. Nočitev v Abomeyu.

4. dan: Abomey – Savalou – Taneka – Natitingou

Abomey je bil svoje čase najpomembnejše mesto z zahodni Afriki in je uvrščen v Unescovo dediščino. Moč kraljestva je izvirala iz nenehnih vojn, v katerih so sodelovale tudi ženske. Ogledamo si kraljevo palačo in obiščemo zgodovinski muzej. Tu bomo izvedeli več o kraljestvu Dahomey, ki je predstavljal današnji Benin pred francosko kolonizacijo. Današnji Benin je prežet z vudujsko kulturo, ki jo bomo spoznavali na poti proti severu. Srečevali bomo predmete, ki nas bodo spominjali na molitve in daritve bogovom, ki jih domačini prosijo za vse vrste vsakdanjih zadev: od dobre letine in poroke do uspeha v šoli in še marsičesa… Vudu je veliko več kot le neke vrsta črna magija, ko si ga pogosto predstavljamo; je zelo kompleksna religija, ki jo v teh delih sveta prakticira milijone ljudi. Na poti proti severu se ustavimo v vudu svetišču, kjer nam bo bolj podrobno predstavljeno tamkajšnjo verovanje. Za konec obiščemo še vasico ljudstva Taneka, ki po nekaterih raziskovalcih pomeni naslednike skrivnostne kulture Koma, ki je nekoč živela na severu Gane. Taneka naj bi sem prišli že v 9. stoletju pred n. št. Večerja in nočitev.

5. dan: Natitingou-Dapaong

Zopet vstopimo v Togo, kjer mnoga ljudstva živijo na še vedno zelo tradicionalen način. Ustavili se bomo pri ljudstvu Tamberna in njihovemu poglavarju izročili darilo. Njihove vasi so zanimivo utrjene, lega v goratem področju pa jih je zavarovala pred zunanjimi vplivi in sovražniki. Tamberna tako še vedno prakticirajo povsem svoje animistične obrede. Njihova bivališča, ponavadi v treh nadstropjih, so navduševala in navdihovala celo avantgardistične arhitekte, kot je bil Corbusier, v svojo kulturno dediščino pa jih je uvrstil tudi Unesco. Videli bomo številne manjše vasice ljudstva Noba in spoznavali njihov način življenja. Med ogledi kosilo. Dan končano v Dapaongu.  Nočitev.

6. dan: Dapaong-Tongo-Bolgatanga

Danes se bomo srečali s še enim ljudstvom, Talensi. Obiskali bomo njihove vasi in orakeljsko jamo na sveti gori. Vzpetine, ki se tu pojavljajo za domačine predstavljajo bivališča bogov. V jamo je vstop seveda dovoljen le v spremstvu duhovnika oziroma vrača, ki tu opravljajo daritve in rituale. Njihova velika bivališča iz gline, v katerih lahko živi tudi šestdeset ljudi in so pravi labirinti, imajo vhod samo z ene strani. Vsi hodniki, stopnišča, sobe tvorijo neko zelo harmonično celoto in lepoto. Talensi, podobno kot druga plemena živijo v velikih družinah, kjer ima gospodar več žena in tako tudi več otrok. Na poti imamo kosilo. Nočitev v Bolgatangi.

7. dan: Bolgatanga-narodni park Mole

Smo že na severu Gane in pot nadaljujejo mimo manjših vasic, v nekaterih se tudi ustavimo. Naš cilj je narodni park Mole, ki je najbolj obiskan v deželi in se ponaša s pestrim živalskim svetom od slonov, opic, gazel, antilop, vodnih bivolov… Tu živi več kot 90 vrst sesalcev in okoli 300 vrst različnih ptic. Popoldan bomo med trekingom lahko opazovali ta zanimiv živalski svet. Večerja in nočitev.

8. dan: Mole, Larabanga

Zjutraj si privoščimo še eno opazovanje živali, nato pa obiščemo vasico Larabanga. Ta se ponaša z najstarejšo mošejo v zahodni Afriki, ki so jo zgradili mavrski trgovci in je čudovit primer sudanske arhitekture. Domačini nam bodo zaupali nekaj starih legend, nato pa se vrnemo v park Mole, kjer preživimo nekaj časa ob opazovanju živahnih opic. Večerja in nočitev.

9. dan: Larabanga-slapovi Kintampo-Techiman-Kumasi

Pot nas danes vodi proti osrednjemu delu Gane. Pokrajina se nato vse bolj spreminja v savano, vozimo pa se po cesti, kjer so nekoč potekala karavanske poti in povezovale najpomembnejša kraljestva od Sudana, Timbuktuja in Kumasija. Na poti se ustavimo ob čudovitih slapovih Kintampo, v Techimanu pa si ogledamo mošejo iz 13. stoletja. Koran v mošeji naj bi bil prav toliko star kot sama mošeja. Zvečer prispemo v Kumasi, središče ašantske kulture. Večerja in nočitev.

10. dan: Kumasi-Anomabu

Okolica Kumasija je posejana s tradicionalnimi obrtniškimi vasicami, kjer bomo lahko ročno izdelane spominke kupili kar od obrtnikov (les, tekstil). Če bo možnost, se bomo na poti proti Elmini ustavili v kakšni od vasic in prisostvovali pogrebni slovesnosti, ki so tukaj posebna zanimivost. Tako lahko še bolj začutimo ašantsko kulturo in tradicijo skozi plese, rituale, slovesna oblačila … Večerja in nočitev.

11. dan: Anomabu, narodni park Kakum in Elmina

Že zjutraj se nam ponujajo slikoviti prizori, ko bomo opazovali ribiče, ki se v svojih pisanih čolnih vračajo z nočnega ulova. Nato se podamo v narodni park Kakum, kjer je glavna atrakcija hoja po visečih brveh, ki so speljane med krošnjami dreves in od koder lahko s ptičje perspektive opazujemo pragozd pod nami. Po kosilu se vrnemo v Elmino, kjer obiščemo grad, ki je bil sploh prva evropska stavba v podsaharski Afriki. Zgradili so ga Portugalci leta 1482, služil je kot skladišče za zlato, slonovino in druge dragocene materiale, kasneje pa je služil tudi kot zbirni center za prevoz sužnjev v Ameriko. Danes je edinstvena priča nekdanjih časov in spada v Unescovo kulturno dediščino. Nočitev.

12. dan: Anomabu-Cape Coast-Akra

Gana ima tudi tragično zgodovino preseljevanja sužnjev v Ameriko. Zjutraj se najprej ustavimo ob Reki sužnjev, v kateri so sužnje zadnjič pred v prihodom v grad umili, kar označuje tudi obeležje »Zadnji postanek«. Nato pot v Cape Coast, nekdanjo prestolnico kolonije, kjer si ogledamo utrdbo, ki je igrala pomembno vlogo pri tragičnem preseljevanju. Po ogledu pot do Akre in prvo spoznavanje mesta. Večerja in nočitev.

13. dan: Akra-Evropa

Živahna ganska prestolnica, ki se hitro razvija, je znala zadržati svojo identiteto, ki se odraža v mešanju tradicionalnih predelov z obrtniškimi delavnicami in novih, administrativnih četrti. Mnoge še danes elegantne vile nas spomnijo, da je bila Gana najbolj razvita britanska kolonija v Afriki. Ogledamo si tudi Narodni muzej, ki nas pouči o bogati in tudi tragični usodi dežele, pa tudi o njeni umetnosti in kulturi. Obiščemo Trg neodvisnosti, od koder je prvi predsednik Gane Kwame Nkrumah leta 1957 razglasil neodvisnost Gane. Popoldan še nekaj časa za zanimivo nakupovanje, nato pa prevoz na letališče in polet v Evropo.

14. dan: Ljubljana-Maribor

Čaka nas še polet v Ljubljano ali na eno od bližnjih letališč, od koder se z avtobusom vrnemo v Ljubljano in Maribor.

 

OSNOVNE INFORMACIJE – Gana, Togo in Benin

Vizumi

Gana – Za vstop potrebujemo vizum. Vizum bomo uredili na veleposlaništvu Gane v Rimu. Za pridobitev vizuma bomo od vas potrebovali naslednje dokumente:

 • Potni list z veljavnostjo najmanj šest (6) mesecev po prihodu iz potovanja in vsaj dve (2) prazni strani.
 • Izpolnjen obrazec
 • Eno barvno fotografijo za dokumente, ki ni starejša od 6 mesecev
 • Fotokopijo potrdila o cepljenju za rumeno mrzlico

Togo – vizum bomo pridobili ob prihodu na letališče. V primeru, da se do potovanja politika pridobivanja vizuma spremeni, bomo vizum vnaprej uredili na konzulatu Toga na Dunaju.

Benin – vizum bomo uredili na veleposlaništvu Benina v Ženevi ali Rimu. Po zadnjih informacijah, ki smo jih prejeli iz Benina, pa se zna zgoditi, da bodo v kratkem ponovno uvedli vizum ob prihodu, s čimer nam bodo zmanjšali stroške in prihranili nekaj časa.

Doplačilo za vse 3 vizume je 180€.

Točna navodila za pridobitev vizuma boste prejeli en mesec pred odhodom na potovanje.

Denar

V Gani je valuta cedi (GHS). Plačevanje z evri in dolarji je možno le v nekaterih trgovinah s spominki. Denar lahko menjamo v menjalnicah ali bankah. V večjih mestih so močno razširjeni bančni avtomati, ki delujejo tudi na naše kartice. Kreditne kartice  sprejmejo skoraj povsod, le manjše trgovine še ne.

V Togu in Beninu je valuta zahodnoafriški frank (CFA). Plačevanje z evri in dolarji je možno le v nekaterih trgovinah s spominki. Denar lahko menjamo v menjalnicah ali bankah. V večjih mestih so močno razširjeni bančni avtomati, ki delujejo tudi na naše kartice. Kreditne kartice sprejmejo skoraj povsod, le manjše trgovine še ne, a ne zanašajte se na to opcijo, saj je nezanesljiva.

Tekočih stroškov na potovanju bo za dodatnih 150-300 EUR.

Namestitve

Večji del potovanja spimo v lepo urejenih hotelih kategorije 2-3*. Vse sobe so čiste in imajo lastno kopalnico. Potrebnega udobja nam na tem potovanju ne bo manjkalo. Enkrat prespimo v preprostem penzionu, ki pa nam bo še vedno nudil vso potrebno udobje.

Hrana in pijača

Za čas potovanja po Gani, Togu in Beninu imamo vključeni pol penzion. Kosilo si bomo privoščili na poti v lokalnih restavracijah ali pa kakšnem hotelu.

Zdravje

Obvezno je cepljenje za rumeno mrzlico. Gana, Togo in Benin spadajo med malarična območja. O jemanju antimalarikov in ostalih cepljenjih se posvetujte v popotniški ambulanti ali preverite na www.zdravinapot.net.

Komunikacija

Slovenski operaterji pokrivajo Gano, Togo in Benin. Signal je praktično povsod, le v nekaterih delih ga mogoče za kratek čas izgubimo.

Internet je prisoten v vsakem mestu. Večina hotelov ima na voljo brezplačno uporabo brezžičnega omrežja.

Jezik

V Gani je uradni jezik angleščina. V Togu in Beninu je uradni jezik Francoščina.

Podnebje

Od septembra do aprila je idealen potovalni čas. Gana, Togo in Benin imajo tropsko podnebje, temperature se blizu obale kjer je večja vlažnost preko celotnega leta gibljejo okrog 28-30°C. V notranjosti in proti severu pa temperature še nekoliko narastejo in se preko dneva lahko povzpnejo na okrog 35°C, vlažnost pa je nekoliko nižja. Padavin v tem letnem času skorajda ni, seveda pa kakšna popoldanska ploha ni izključena.

Kaj vzeti s seboj

Dva kosa prtljage. Dnevni nahrbtnik ter večji kos v katerem je shranjena glavnina stvari. Lahko je kovček, nahrbtnik, potovalna torba.

 • Lahka, ohlapna in udobna oblačila za čez dan.
 • Pokrivalo
 • Lahki pohodni čevlji
 • Natikači
 • Sončna očala
 • Krema za sončenje
 • Kopalke
 • Repelent za komarje
 • Fotoaparat (priporočljiv s čimvečjo zoom zmogljivostjo)

Varnost

Gana, Togo in Benin so za potovanja varne dežele, moramo biti pa tako kot povsod vedno pozorni na svoje stvari. Priporočamo, da vzamete s seboj tudi mini ključavnico (žabico), s katero lahko zaklenete svojo večjo prtljago.

CENA POTOVANJA:

3.690 € (najmanj 20 potnikov),
3.790 € (najmanj 15 potnikov),
3.890 € (najmanj 10 potnikov),

50€ popusta za vse, ki ste že potovali z Gekko-ti

CENA VKLJUČUJE:

 • letalski prevoz, letališke pristojbine
 • prevoz do letališča in nazaj
 • prenočevanje v hotelih 3*** in 4****
 • polpenzione
 • vse prevoze, vstopnine in oglede s slovenskim vodičem in lokalnimi spremljevalci
 • zdravstveno in nezgodno zavarovanje;

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba 450 evrov
 • priporočljive napitnine 60 USD

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.

Ime in priimek, naslov, ID za DDV (v primeru, da račun plačuje pravna oseba):

(v primeru obročnega odplačevanja –
možno samo v primeru da plačuje fizična oseba):

(če sopotnika še nimate, pustite prazno in vam ga mi skušamo poiskati)

Način prijave:

Izpolnite prijavnico, pritisnite na gumb pošlji in prijavnica bo poslana direktno na naš e-mail naslov. Na naš email naslov: info@gekko-potovanja.si, pa nam pošljite kopijo 2. in 3. strani vašega potnega lista.  Kopija prijavnice bo poslana tudi na vaš e-mail naslov. Predlagamo, da kopijo izpolnjene prijavnice shranite za vašo osebno dokumentacijo.

S strinjanjem s splošnimi pogoji prijave jamčite za verodostojnost podatkov, ter s tem da ste seznanjeni s programom potovanja in splošnimi pogoji poslovanja turistične agencije Trud.

Sem seznanjen, da mora biti potni list ob vstopu v deželo, v katero potujem, veljaven še 6 mesecev.

Postopek po prejemu prijave:

Po prejemu prijave boste iz strani turistične agencije Izletnik prejeli pogodbo o potovanju in položnico za plačilo akontacije. Po plačilu akontacije je vaše mesto na potovanju zagotovljeno.

Tri tedne pred odhodom na potovanje boste prejeli položnico za preostanek plačila.

Prav tako boste tri tedne pred odhodom na potovanje prejeli obvestilo pred odhodom, kjer boste našli podrobne informacije za uspešno pripravo na potovanje.

 Plačilni pogoji:

 • Ob prijavi se plača akontacija v višini letalske vozovnice ter stroški prijave v višini 15€. To se plača najkasneje v treh dneh po prejemu položnice (oziroma kot je določeno ob prejemu pogodbe). Preostanek se plača 21 dni pred odhodom.
 • Možno je brezobrestno plačilo na obroke. Največje število obrokov je 12. Po zagotovitvi potovanja plačate letalsko karto (v celoti), ter 30% zneska aranžmaja, preostali znesek aranžmaja (70%) pa se razdeli na obroke in se zanj sklene pogodba o plačilu preko direktne obremenitve.

Zavarovanje rizika odpovedi:

 • Odstopnina znaša 5% od vrednosti potovanja za ceno aranžmaja ter 4,85% za ceno letalske vozovnice, zanjo pa se je potrebno odločiti ob prijavi.
 • Če za potovanje niste vplačali odstopnine in ga odpoveste, ste dolžni agenciji povrniti stroške, ustrezno od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V skladu s splošnimi pogoji.

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.