Islandija – zimska pravljica

Skoraj vse vključeno, zimska pravljica, spektakularni ognjemet

Islandija vabi že s svojim imenom! Dežela ledu ima veliko za pokazati! Menjajoče se fantastične pokrajine, nenavadni naravni pojavi, slikovita mesta in vasi. Prevozimo južni del otoka in svojo večerno energijo usmerimo v opazovanje severnega sija. Smo fleksibilni, saj vozi vodnik in bomo čas na Islandiji dobro izkoristili.

ČAS POTOVANJA26.1.2023 – 30.1.2023
TRAJANJE POTOVANJA5 dni
VELIKOST SKUPINE3 - 8 oseb
CENAod 1200€ + letalska karta
PRIJAVEKmalu zagotovljeno

POUDARKI POTOVANJA

 • VKLJUČENO:  kopanje v geotermalnih bazenih Modre lagune, izlet s super jeep po ledeniku z obiskom ledenih jam, preproste večerje;
 • GEKKO STIL POTOVANJA: majhna skupina (na pot se odpravimo že s 3 potniki), fleksibilnost (vodnik je tudi voznik), dobro poznavanje terena;
 • AURORA BOREALIS: polarni sij, severni sij, avrora,… eden najlepših naravnih pojavov. Z malo sreče viden tudi tekom našega potovanja, samo eno jasno noč potrebujemo;
 • Islandija: spektakularna dežela z neprecenljivimi naravnimi lepotami, divjo pokrajino, presežkom prostora, nenavadna okolja, prijetna za potovanje;
 • Gejzir Strokkur: aktivni, trenutno s tretjim najvišjim izbruhom vode na svetu (do 40 m), del Zlatega trikotnika;
 • Slapovi Islandije: Gullfoss, Oxarafoss in še kakšen bo na naši poti. Vsi različni, vsi markantni, vsak na svoj način;
 • Kopanje v naravnih geotermalnih bazenih Blue Lagoon: obvezno doživetje na Islandiji, kopanje v lavnih bazenih s toplo vodo, ki je povrhu še zdravilna;
 • Reykjavik: islandska prestolnica je znana po futuristični in tradicionalni arhitekturi, živahni glavni nakupovalni ulici, prijetnem vzdušju, nenavadnih muzejih;

KONKRETNI PODATKI

ČAS POTOVANJA: 26.1.2023 – 30.1.2023 (datum odhoda se lahko zaradi različne letalske povezave zamakne za +- 1 dan)
TRAJANJE POTOVANJA: 5 dni
VELIKOST SKUPINE: 3 – 8 oseb;
VODENJE: slovenski vodnik/voznik;
PREVOZI: letala, kombi, avto ali mini bus;
PREHRANA: 4x zajtrk, 3x večerja;
PRENOČEVANJE: 4x nočitev v standardnem hotelu. Možnost doplačila za enoposteljno sobo;
AKTIVNOST: srednja – nekaj je krajših in daljših pohodov, v prostem času več možnosti za sprehajanje;
PODNEBJE: od 0 do 5°C podnevi in od -5 do 0°C ponoči, padavine so na Islandiji skoraj stalnica. Lahko pričakujemo vse. Dež, sneg in tudi popolnoma sončne dni. Kot pravijo Islandci, počakaj 5 minut in vreme se bo spremenilo (na boljše ali še slabše :));
SVETLOBA: Ker je Islandija tik pod polarnim krogom so dnevi konec decembra kratki a vedno daljši. Sonce bo na našem nebu povprečno več kot 6ur in pol, ko pa dodamo še mrak in zoro pa dobimo okrog 8-9 ur uporabne svetlobe (od približno 09:00 do 17:30). Program je prilagojen tako, da imamo prvo vožnjo še ob zori, tako da na prvo lokacijo pridemo ko se popolnoma zdani. Podobno je izkorščen preostanek dneva. Največji plus dolgih noči je zagotovo možnost videti severne luči (Auroro borealis).
KAM: Islandija
KDO: Islandci;
JEZIK: islandski, angleški;
IZKUŠNJA: življenjska, nepozabna;
SPOMINI: večni
CENA: 1200€ na osebo v dvoposteljni sobi pri 6 do 8 osebah + letalska karta (prbl. 300 – 450€)
1300€ na osebo v dvoposteljni sobi pri 3 do 5 osebah + letalska karta (prbl. 300 – 450€)
KONTAKT: info@gekko-potovanja.si; Ajda 040 807 303, Matej 031 333 870;

Način potovanja

Tokrat bomo na potovanju vozili sami, oziroma ker bo skupina majhna, bo vozil slovenski vodnik. To je eden izmed najbolj razširjenih načinov potovanja po državi, hkrati pa nam omogoča večjo mero prilagodljivosti, saj bomo odvisni samo od sebe. Potovali bomo z najetim kombijem, dnevno pa nas čaka okrog 3-4 ure vožnje (kakšen dan nekaj več) ostali čas pa je namenjen sproščenim ogledom. Vsi hoteli bodo na strateških lokacijah, na voljo nam bodo privatne dvoposteljne sobe (za doplačilo enoposteljna) z lastno in enkrat skupinsko kopalnico. Vključili smo zajtrke in preproste večerje.  in vključenim zajtrkom. Preproste večerje pripravi vodnik ali pa obiščemo kakšno lokalno restavracijo, kjer si privoščimo kakšno Islandsko specialiteto.

PROGRAM

1. dan LJUBLJANA – Dunaj/Budimpešta – KEFLAVIK – REYKJAVIK

Jaaa, gremo! Veseli, na poti tja gor proti severu v eno vizualno najlepših dežel na svetu. Najprej letališče, prva kavica, spoznavanje in že letimo. Islandija je svet zase, a dobro organizirana in izjemno prijetna že ob prvem stiku.

 • Vožnja na letališče Dunaj (ali Budimpešta).
 • Polet na Islandijo.
 • Po pristanku in prevzemu prtljage prevzem našega vozila.
 • Začetek vožnje proti Reykjaviku.
 • Po prihodu v Reykjavik namestitev in nočitev.

2. dan REYKJAVIK – Zlati trikotnik (krater Kerid, slap Gullfoss, gejziri) – REYKJAVIK

Islandija, komaj čakamo, da se bolje spoznamo! Današnjim stvaritvam narave pravijo kar Zlati trikotnik. Z dobrim razlogom, saj bomo danes videli kar nekaj tistih najbolj markantnih stvaritev narave, ki so znane tudi po celem svetu. Pustimo se prepričati in na koncu smo med tistimi, ki navijajo, da počakamo le še en izbruh gejzira Strokkur. In še enega…

 • Prvi postanek bo v narodnem parku Thingvellir. Razpoka med dvema tektonskima ploščama (Severno-Ameriško in Evrazijsko), kraj Islandskega prvega parlamenta in slap Oxara. Ja čaka nas čudovit sprehod (prbl 2 uri počasne hoje po urejenih poteh).
 • Naslednji postanek pri čudovitem slapu Gullfoss, ki nas navduši!
 • Še postanek na območju gejzirov. Počakamo izbruhe Strokkurja, danes najvišjega gejzirja na Islandiji, ki bruhne vodo do 40 m visoko. Ostali gejzirji mirno čakajo na močnejšo vulkansko aktivnost.
 • Nato vožnja nazaj do hotela v Reykjaviku.
 • Namestitev in nočitev.

Zajtrk / Večerja

3. dan REYKJAVIK – polotok Reykjanes – Modra laguna – REYKJAVIK

Ali koga že kaj zebe? O, tu in tam pa nas malo že. A nič nas ne moti, ker se toliko dogaja!. Danes se vozimo po čudovitem polotoku in tu je divja islandska narava, je geotermalna aktivnost, so slikovita jezera. Ko pade mrak, je čas za namakanje v prijetni topli vodi naravnih bazenov Modre lagune.

 • Vožnja do polotoka Reykjanes.
 • Prvi postanek si privoščimo pri eni najpomembnejših cerkva na južnem delu Islandije. Strandkirkja ima zanimivo zgodbo o izgubljenih pomorščakih, na plaži tik ob njej pa se bodo z malo sreče sončili tjulnji.
 • Nadaljujemo do geotermalnega polja Krysuvik, kjer vidimo puhajoče fumarole z vročim zrakom, vrele blatne bazenčke in še več podobnih aktivnosti.
 • Postanek pri čudovitem jezeru Kleifarvatn.
 • Ko pade mrak, obiščemo Modro laguno, eno bolj poznanih znamenitosti Islandije in si privoščimo namakanje v topli geotermalni vodi.
 • Po sprostitvi pa nas čaka le še krajša vožnja do Reykjavika.
 • Proti večeru namestitev v hotelu.
 • Nočitev.

Zajtrk/ Večerja

4. dan REYKJAVIK – ogled mesta – otoček Grotta – muzej na prostem Árbær – REJKYAVIK

Islandska prestolnica je enostavno nadvse prijetna! Zanimiva katedrala, inovativno poslikane ulice, nekaj tradicionalne in nekaj futuristične arhitekture. Ni veliko gneče, a kljub vsemu je Reykjavik živahen. Vsekakor smo za najbolj slavne hot-doge v mestu, tega ne bomo izpustili. Bi se kdo kopal v Atlantiku prvega januarja 2021? Morda malce hladno, a nepozabno doživetje!

 • Sprehod po prestolnici (ogledi od zunaj): nakupovalna ulica Laugavegur, katedrala Hallgrimskirkja, koncertna dvorana Harpa, spomenik Sun Voyager. Postanek pri najslavnejših hot-dogih v Reykjaviku, ki si jih je privoščil sam Bill Clinton!
 • Kratka vožnja nas loči od malega otočka Grotta. Seveda ne izpustimo priložnosti za sprehod in se preko nasipa sprehodimo do svetilnika.
 • Vrnemo se nazaj v mesto, kjer obiščemo zanimiv muzej na prostem Árbær in se vrnemo nazaj v čas na Islandijo pred nastopom moderne dobe.
 • Še zadnjo večerjo si privoščimo v mestu nato pa vrnemo v hotel.
 • Nočitev.

Zajtrk / Večerja

5. dan REYKJAVIK – polet domov

Z lahkoto rečemo, bilo je lepo in polni premnogih vtisov se vračamo v naš svet. Za vedno ostanejo z nami vtisi divje narave nenavadnega otoka in prijetnih ljudi, ki so se naučili v tej neizprosni naravi živeti.

 • V skladu z urnikom letalskih povezav, vožnja na letališče v Keflaviku.
 • Polet proti Dunaju/Budimpešti ali Milanu.
 • Še vožnja v Ljubljano.
 • Konec potovanja.

Zajtrk

PRAKTIČNE INFORMACIJE – Islandija

Vizumi

Vizumi ni potreben. Potrebujemo le veljaven potni list.

Denar

Na Islandiji uporabljajo Islandsko krono. Plačevanje s kreditnimi in debetnimi karticami je možno skoraj povsod, kot tudi dvig gotovine.

Prehrana

Tekom potovanja imamo vključen zajtrk, tako da je nekaj dodatnih stroškov. Na potovalni dan računajte na okrog 15-30€ dodatnih stroškov za obroke, prigrizke kakšno pivo in kavo. Zajtrkujemo v hotelih, morebitno kosilo si privoščimo v lokalnih restavracijah na poti. Vključene so preproste večerje katere pripravi vodnik. Večerje bodo sestavljene iz juhe, narezka in Islandskih posebnosti. Preprosto a dobro.

Namestitve

Tekom potovanja spimo v hotelih/penzionih/gostiščih/hostlih v dvoposteljnih sobah z zasebno ali deljeno kopalnico. Stremimo k temu, da zagotovimo čimvečkrat zasebno kopalnico, a tam kjer zaradi razpoložljivosti to ne bo možno, bomo imeli skupne kopalnice. Le te so na Islandiji lepo urejene in čiste.

Zdravje

Cepljenja niso obvezna. Za dodatne informacije o priporočljivih cepljenjih in ostalih informacijah, pa se obrnite na: www.zdravinapot.net.

Komunikacija

Slovenski operaterji pokrivajo Islandijo. Signal je prisoten praktično povsod. Internet je prisoten v mestih in naših hotelih.

Podnebje

Avgust je idealen potovalni čas. Je zadnji poletni mesec, vreme pa je stabilno. Povprečna dnevna temperatura je sicer nizka, a Avgust je najtoplejši mesec. Tempreature se preko dneva gibljejo od 10 do 15 °C, poznajo tudi ekstreme ko se temperatura povzpne do 20°C. Ponoči se le redko ohladi pod 5°C, a ta možnost ni popolnoma izključena. Padavin je v povprečju malo, a kakšna nevihta in dež nista izključena.

Kaj vzeti s seboj

Dva kosa prtljage. Dnevni nahrbtnik ter večji kos v katerem je shranjena glavnina stvari. Lahko je kovček, nahrbtnik, potovalna torba, omejitev tukaj ni.

 • Lahka, ohlapna in udobna oblačila za čez dan. Vzemite dovolj toplih oblačil, saj se tudi preko dneva lahko močno ohladi. Bodi pripravljeni tudi na temperature okrog 5°C.
 • Večeri se lahko precej ohladijo, zato vzemite tudi več toplejših oblačil.
 • Dežnik ali anorak
 • Pokrivalo
 • Lahki pohodni čevlji
 • Sončna očala
 • Sončna krema
 • Kopalke
 • Fotoaparat (priporočljiv s čim večjo zoom zmogljivostjo)
 • Adapter za električne vtičnice

Varnost

Islandija je za potovanja varna dežela, moramo biti pa tako kot povsod pozorni na svoje stvari.

FOTOGALERIJA

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo potovanja
 • Vse prevoze po programu s kombijem ali avtom
 • Vodenje izkušenega slovenskega vodnika, ki je hkrati tudi voznik
 • 4x zajtrk, 3x preprosta večerja
 • 4x nočitev v hotelih
 • Kopanje v geotermalnem bazenu Blue Lagoon
 • Oglede po programu, parkirnine, vstopnine
 • Vstopnine po programu
 • Vse stroške najema vozila, zavarovanj, bencina in parkirnin

CENA NE VKLJUČUJE:

 • Mednarodni let predvidoma iz letališča v Minhnu, Dunaju ali Budimpešti (cena prbl. 300€ – 450€, cena september 2021)
 • Prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni iz Ljubljanskega
 • Dodatnih obrokov
 • Dodatnih ogledov in aktivnosti, ki niso vključeni

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo 320€
 • Zdravstveno zavarovanje za tujino

Ime in priimek, naslov, ID za DDV (v primeru, da račun plačuje pravna oseba):

Odstopnina znaša 4,9% vrednosti aranžmaja, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po sklenitvi pogodbe. Riziko odpovedi se lahko sklene najmanj 15 dni pred pričetkom potovanja.

Odstopnina znaša 5% vrednosti letalske karte, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po nakupu letalske karte. Riziko odpovedi letalske karte se uredi preko zunanjega partnerja, ki karto izda.

V primeru, da ste zgoraj označili z DA in želite, da mi poskrbimo za dodatno zavarovanje, potem od vas potrebujemo še vaš datum rojstva in davčno številko.

(če sopotnika nimate, pustite prazno)

V primeru, da sami sopotnika nimate in bi želeli deliti sobo, vam Gekko potovanja lahko pomagajo pri iskanju sopotnika. Če smo pri tem neuspešni vam bomo priznali 30% popusta na doplačilo za enoposteljno sobo. To določilo ne velja za potovanja, kjer je doplačilo visoko in pri potovanjih z vlakom ali ladjami.

Splošni pogoji:

Splošni pogoji poslovanja za Gekko potovanja.

Način prijave:

Izpolnite prijavnico, pritisnite na gumb pošlji in prijavnica bo poslana direktno na naš e-mail naslov. Na naš email naslov: gekko.prijavnica@gmail.com, pa nam pošljite kopijo 2. in 3. strani vašega potnega lista.

Kopija prijavnice bo poslana tudi na vaš e-mail naslov. Predlagamo, da kopijo izpolnjene prijavnice shranite za vašo osebno dokumentacijo.

S strinjanjem s splošnimi pogoji prijave jamčite za verodostojnost podatkov, ter s tem da ste seznanjeni s programom potovanja in splošnimi pogoji poslovanja turistične agencije Gekko potovanja.

Potrjujete tudi, da ste seznanjeni, da mora biti potni list ob vstopu v deželo, v katero potujem, veljaven še minimalno 6 mesecev od datuma povratka.

Postopek po prejemu prijave:

Po prejemu prijave boste iz strani turistične agencije Gekko potovanja prejeli pogodbo in položnico za plačilo akontacije. Po plačilu akontacije je vaše mesto na potovanju zagotovljeno.

Štiri tedne pred odhodom na potovanje boste prejeli položnico za preostanek plačila.

Dva tedna pred odhodom na potovanje boste prejeli obvestilo pred odhodom, kjer boste našli podrobne informacije za uspešno pripravo na potovanje.

Plačilni pogoji:

Po zagotovitvi potovanja je potnik dolžan plačati akontacijo v višini 30% aranžmaja in morebitna doplačila za riziko odpovedi, turistična zavarovanja. Zunanjemu partnerju Gekko potovanj se plača letalsko vozovnico, razen če ni drugače dogovorjeno. Akontacijo in letalsko vozovnico je potrebno plačati v 3 dneh.

Zavarovanje rizika odpovedi:

Odstopnina znaša 4,9% vrednosti aranžmaja, potnik pa jo mora urediti v roku 24 ur po sklenitvi pogodbe.

Če za potovanje niste vplačali odstopnine in ga odpoveste, ste dolžni agenciji povrniti stroške, ustrezno od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V skladu s splošnimi pogoji.

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Gekko potovanja, Planinska 4, 4260 Bled. Za potovanje veljajo splošni pogoji  agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.