Danakilska Depresija in severna Etiopija

HARAR, ERTA ALE, DALOL, LALIBELA, GOROVJE SIMIEN

Unikatna, navdihujoča, neskončno drugačna Etiopija živi v svojem času. V kamen vklesana zgodovina Lalibele in Gondarja, kava, čudovite formacije gorovja Simien, nezemeljske naravne lepote Danakilske depresije. Vse to se prepleta z edinstvenostjo kulture v Etiopiji in vsakodnevnega načina življenja ter ponosnimi prebivalci.

ČAS POTOVANJA27.12.2019 – 5.1.2020
TRAJANJE POTOVANJA10 ali 16 dni
VELIKOST SKUPINE8 - 16 oseb
CENA1650€ ali 2150€ + letalska karta
PRIJAVEZbiramo prijave

POUDARKI POTOVANJA 

POUDARKI POTOVANJA

 • Etiopija – dežela mnogih posebnosti, brezčasnega vzdušja, polna naravnih lepot, zvedavih prebivalcev,… Nikogar ne pusti ravnodušnega!
 • Tigray – spektakularne lokacije samotnih v skalo vklesanih cerkvic;
 • Danakilska depresija – ekspedicija v neizprosen svet pod nadmorsko višino, ekstremne vremenske razmere, izjemne stvaritve narave;
 • Vulkan Dallol – v depresiji, neverjetne vulkanske formacije, pravo vesolje na Zemlji;
 • Slano jezero Asale – v depresiji, kopači soli in kamelje karavane kot iz nekega drugega časa;
 • Vulkan Erta Ale – v depresiji, stalno lavino jezero – naravni fenomen;
 • Jezero Afrera – lebdenje v slanem jezeru sredi spektakularne puščave;
 • Nacionalni park Awash – tipična afriška pokrajina s savanami, akacijami, divjimi živalmi;
 • Harar – prestolnica nekdanjega sultanata, vrveče ozke ulice, številne tržnice in večerno hranjenje hijen;
 • Addis Abeba – živahna prestolnica, vrvež in kavice, Lucy v Narodnem muzeju, tržnica Merkato;

Podaljšek v severni Etiopiji

 • Gondar – »srednjeveška Etiopija z brezčasnimi gradovi in prelepo cerkvijo Debre Birhan Selassie;
 • Gorovje Simien – vrhunska igra narave, soočenje z endemičnimi dželada pavijani;
 • Lalibela (Unesco) – 11 brezčasnih, v skalo vklesanih cerkvic s simboliko Svete dežele iz 12. in 13. stoletja n.š., tradicionalna vasica;
 • Bahir Dar – jezero Tana – izvir Modrega Nila in zanimivi otočki s samostani in cerkvami;

KONKRETNI PODATKI

ČAS POTOVANJA: 27.12.2019 – 5.1.2020 ali 10.1. 2020
TRAJANJE POTOVANJA: 10 ali 16 dni
VELIKOST SKUPINE: 8 – 16 oseb;
VODENJE: Matej Hudovernik + lokalni vodniki;
PREVOZI: letala, najeti kombiji, mini busi, džipi, ladjice;
PREHRANA: 8x zajtrk, 5x kosilo in 4x večerja; v primeru podaljška v severni Etiopiji 14x zajtrk, 5x kosilo in 5x večerja
PRENOČEVANJE: 3x nočitev v standardnem hotelu, 2x nočitev v preprostem hotelu/penzionu, 2x nočitev na prostem ali v šotorih, 1x nočitev v kamnitih zatočiščih na vulkanu Erta Ale; v primeru podaljška v severni Etiopiji dodatnih 6 nočitev v standardnem hotelu;
AKTIVNOST: srednja, vsem pohodom se je mogoče na licu mesta odpovedati;
PODNEBJE: različno, od puščavskega do gorskega in skoraj tropskega. Temperature nihajo med 10-15°C na etiopski planoti ponoči in 35°C in več v Danakilski Depresiji;
KDO: Etiopci, preko 80 etničnih skupin;
JEZIK: Amharski in toliko lokalnih, kot je etničnih skupin, včasih malo angleščine;
IZKUŠNJA: življenjska, nepozabna;
SPOMINI: večni
CENA: Danakilska Depresija (10 dni) – 1650 na osebo v dvoposteljni sobi pri minimalno 12 osebah + letalska karta (prbl. 650€ – marec 2018), v primeru manjše skupine 6-11 oseb doplačilo 150€;
Potovanje s podaljškom v severni Etiopiji (16 dni) – 2150€ na osebo v dvoposteljni sobi + letalska karta (prbl. 650€ – oktober 2018), v primeru manjše skupine 6-11 oseb doplačilo 150€;
50€ popusta za vse, ki ste že potovali z Gekko-ti
KONTAKT:   matej@gekko-potovanja.si, 031 333 870  

 

OPIS POTOVANJA

Preko vmesnega letališča poletimo v prestolnico Etiopije, Addis Abebo. Kratko prvo noč prespimo v prestolnici, naslednji dan se z letalom odpravimo na vzhod Etiopije, v Dire Dawo. V okolici prestolnice vzhoda se začnemo spoznavati z drugačno Etiopijo, obiščemo pa jami Porc Epic in Lega Oda, dve nahajališči neolitskih jamskih poslikav. Iz Dire Dawe nadaljujemo v Harar, prestolnico nekdanjega istoimenskega sultanata. Ozke ulice, številne mošeje, raznolike tržnice za vsakim vogalom, rojstna hiša Haile Selasija in še kaj bi se našlo. Cesta nas od tod preko gora popelje proti narodnemu parku Awash, edinemu košku prave afriške savane na naši poti.

Od tu naprej se počasi začnemo spuščati proti Danakilski Depresiji. Dolga ravna cesta nas vodi mimo številnih postojank do jezera Afrera, kjer za kratek čas uživamo v prijetnem jezerskem vzdušju nato pa se po nekaj urni vožnji približamo vulkanu Erta Ale. Vzpnemo se in občudujemo spektakularno lavino jezero. Preko puščave nas pot pripelje do solinarske vasi Hamed Ela, izhodišča za vulkan Dalol. Tam občudujemo naravne formacije, sprehodimo se po velikem slanem jezeru, kjer tudi pozdravimo kopače soli in njihove kamelje karavane. Iz Hamed Ela se vzpnemo nazaj na Etiopsko planoto in obiščemo eno od spektakularnih cerkvic v pokrajini Tigray. Poletimo nazaj v prestolnico Addis Abebo, od tam pa Etiopiji počasi pomahamo v slovo.

Podaljšek v severno Etiopijo

V primeru podaljška v severni Etiopiji iz Mekele nadaljujemo pot po kopnem do Lalibele. Prelepi Lalibeli namenimo cel dan za raziskovanje fantastičnih v skalo vrezanih cerkva iz 12-tega stoletja. Odkrivamo skrito simboliko in se prepuščamo zgodovini, da nas posrka. V Lalibeli prespimo in naslednji dan poletimo v Gondar. , kjer si ogledamo znamenit kraljevi kompleks in posebno cerkev Debre Birhan Selassie. V Gondarju prespimo. Naslednji dan nas pot vodi višje, k gorovju Simien. Za gorovje Simien imamo dovolj časa, da raziščemo vse tamkajšnje lepote. Poiščemo zanimive opice gelade, nenavadne roželobelije ter občudujemo spektakularne oblike narave. Tudi prespimo v objemu gorovja. Iz gorovja Simien se vrnemo v Gondar, kjer še enkrat prespimo in preverimo mestni utrip. Naslednji dan poletimo v Addis Abebo, od tam pa domov.

PROGRAM POTOVANJA

1. dan  LJUBLJANA – ADDIS ABEBA

Gremo na pot! Etiopija nas pričakuje, oh kako lepo je imeti še nekaj časa na letalih, da »preklopimo« iz domačega v potovalni čas!

 • Mednarodni polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča preko vmesnega letališča v Addis Abebo.
 • Prihod pozno ponoči ali zelo zgodaj zjutraj 2. dan potovanja.
 • Transfer v hotel v mestu in počitek.

2. dan ADDIS ABEBA – DIRE DAWA  – HARAR

Addis Abeba, samo na hitro te pozdravimo, še se vrnemo in si te dobro ogledamo. Etiopija je res posebna dežela. Vrnemo se na letališče in poletimo v popolnoma drug svet, v svet nekdanjih muslimanskih sultanatov na vzhodu Etiopije. Kam le hodijo vsi ti ljudje, ki jih srečujemo? In od koga so vse te živali? Kdo bi vedel, a lepo je, ko se ob in na cesti vedno kaj dogaja. Nekdanji hiši Haile Selasija in Arturja Rimbauda se skrivata znotraj obzidanega mesta v Hararju. Ozke ulice nas vodijo do zanimivih tržnic, pražilnice etiopske kave, številnih malih trgovinic in restavracij. Navdušeni nad injero? Priložnosti bo v živahnem Hararju dovolj!

 • Notranji let Addis Abeba – Dire Dawa (prbl. 1h 30 min)
 • Vožnja Dire Dawa – Harar (1 ura čiste vožnje) z zasebnim džipi.
 • Po prihodu v Harar izkoristimo dan za ogled obzidanega mesta.
 • Po ogledu namestitev v hotelu.
 • Zvečer se vrnemo v mesto in poizkusimo najti hijene, ki vsak večer pridejo v mesto. Najbolj pogumni jih lahko nahranite.
 • Vrnitev v hotel in nočitev.

Zajtrk

3. dan HARAR – AWASH

Še ena od prednosti Etiopije je etiopski koledar, saj smo po njem vsi sedem let mlajši! Juhu! Že zgodaj zjutraj tržnica kata, nato pa vožnja preko gorovja v Awash. Na levi in desni se nam stalno odpirajo pogledi na čudovito etiopsko pokrajino. Do kamor vidimo so obdelana polja, na cesti ljudje in živina, etiopsko življenje se nam ves dan odvija pred našimi očmi.

 • Vožnja Harar – Awash (prbl. 6 – 7 ur čiste vožnje)
 • Postanki na poti: tržnica kata in številni fotografski postanki
 • Po prihodu v Awash namestitev v hotelu in kratek sprehod po mestu.
 • Nočitev.

Zajtrk

4. dan AWASH – LOGIYA

Še košček afriške savane, preden se podamo na pot proti Danakilski Depresiji. Zjutraj se prebijamo prek savane, iščemo divje živali in poizkusimo pod slapom uzreti kakšnega krokodila.  Asfalt!!! Prehitevamo tovornjake in se bližamo cilju. Cilj tokrat ni urejen hotel z kopalnico, ampak prostorno parkirišče s številnimi improviziranimi ležišči in zelo zelo preprosto skupno kopalnico. Udobje modernega sveta danes puščamo za seboj.

 • Jutranji obisk narodnega parka Awash (prbl. 3 ure preživimo v parku)
 • Vožnja v Awash – Logiya (prbl. 5 ur vožnje)
 • Naključni postanki na poti.
 • Namestitev v izjemno preprostem penzionu in nočitev. Tu ne spimo v sobah, ampak na posteljah na dvorišču penziona. Udobno a precej drugače.

Zajtrk / Večerja

5. dan LOGIYA – JEZERO AFRERA

Danakilska depresija, je to še Zemlja? Eden najbolj vročih in za življenje najtežjih območij na svetu, a tako lepa in nenavadna. Fantastična je, svet zase in ena najbolj norih potovalnih destinacij! Z nepričakovanimi prebivalci in kot iz drugega časovnega obdobja vzetimi kameljimi karavanami. Vremenski pekel, a fotografski raj! Obvezna na etiopskem itinerarju.

 • Jutranje urejanje potrebnih dovoljenj za obisk Danakilske Depresije. Ko uredimo (prbl. 1 ura) nadaljevanje vožnje proti Jezeru Afrera.
 • Vožnja z najetimi džipi do Jezera Afrera (3 – 4 ure).
 • Na poti postanki za fotografiranje.
 • Popoldansko uživanje v jezeru Afrera in obalnih vročih vrelcih.
 • Nočitev v šotorih pri jezeru Afrera.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

6. dan JEZERO AFRERA – ERTA ALE

Stati na robu kraterja aktivnega vulkana s stalnim lavinim jezerom v temni noči, to je z besedami težko opisat oz. v trenutku ostanemo brez. Že vzpon, ko začnemo pod 0 in gremo do 613 m nadmorske višine, je sam zase doživetje. In tako daleč daleč stran v samoti pustinje Danakilske depresije. Spati na robu kraterja aktivnega vulkana? Ja, ni boljšega!

 • Vožnja Jezero Afrera – Erta Ale (3 – 4 ur) z najetimi džipi. Na poti številni fotografski postanki in obvezno urejanje dovoljenja za vstop na vulkan pri plemenu Afar.
 • Po prihodu do vznožja vulkana počitek pred nočnim vzponom.
 • Vzpon na Erta Ale s spremljevalno ekipo in lokalnimi vodniki (3 – 4 ure hoje po utrjeni poti). Za prenos potrebščin za to nočitev je poskrbljeno (kamele). Nosimo zgolj vodo, fotoaparat in morebitne ostale sprotne malenkosti.
 • Ogled lavnega jezera Erta Ale.
 • Nočitev v zatočiščih na robu kraterja vulkana.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

7. dan ERTA ALE – HAMED ELA

Prebujajoče se sonce nad vulkanom Erta Ale, še en nezemeljski pogled! Toliko nepozabnih trenutkov, da jih niti fotoaparat ne more zabeležiti! Prijetna utrujenost med vožnjo skozi puščavo, ko misli bežijo na toliko različnih koncev. Danakilska depresija pušča vtis. Za sončni zahod pa vasica, kot iz nekega drugega sveta.

 • Sprehod po robu kraterja Erta Ale pred zajtrkom in sončnim vzhodom (1 – 1,5 ure po neravnem terenu).
 • Spust z Erta Ale do džipov (2 – 3 ure hoje).
 • Vožnja z najetimi džipi do Hamed Ela (3 – 4 ure).
 • Po prihodu postavimo ležišča in se pripravimo na večerjo.
 • Nočitev na prostem, na improviziranih ležiščih.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

8. dan HAMED ELA – DALOL – GHERALTA

Za dobro jutro nas paleta barv na najnižji točki Etiopije ponese v popotniški raj. Kakšen zaključek popotovanja po tem »divjem« delu Etiopije. A prihaja sprememba. Prečkamo rob velikega tektonskega jarka in prispemo v hladno etiopsko višavje. Kako prija hladen zrak, hladna pijača, hladen tuš in mehka postelja.

 • Vožnja z najetimi džipi iz Hamed Ela do Dalol (30 minut vožnje).
 • Sprehod v Dalol po neurejenem terenu približno 2 uri. Nato v bližnji okolici še nekaj fotografskih postankov.
 • Vožnja z najetimi džipi Dalol – Gheralta (3 – 4 ure vožnje)
 • Postanki na poti: naključne vasice, razgledne točke.
 • Namestitev v preprostem penzionu in nočitev.

Zajtrk / Kosilo

9. dan GHERALTA – TIGRAY – MEKELE – ADDIS ABEBA – SLOVENIJA

Le nekaj ur vožnje in glej, čisto drugačen svet! Zrak je še bolj svež, pokrajina hribovita, obrazi drugačni. To je pokrajina Tigray, svet bibličnih vasic in v skalo vklesanih cerkvic na skoraj nemogočih lokacijah. Uau, kakšen razgled, zdaj pa vemo, zakaj cerkvica točno tukaj!

 • Vožnja do vznožja cerkve Mariam Korkor (prbl. 30 minut)
 • Vzpon do cerkvice Mariam Korkor v območju Gheralte (2 uri hoje po neravnem terenu) in ogled cerkvice.
 • Vožnja do letališča v Mekele (2 – 3 uri vožnje). Let do Addis Abebe.
 • Po prihodu v Addis Abebo, prijava na mednarodni let in polet domov.

Zajtrk / Kosilo

10. dan SLOVENIJA

Pomahamo v temo oviti Etiopiji v slovo! Hvala za vse, imeli smo se super!

 • Mednarodni let Addis Abeba – vmesno letališče – Ljubljana ali bližnje letališče.

PODALJŠEK V SEVERNO ETIOPIJO

9. dan GHERALTA – TIGRAY – MEKELE

Le nekaj ur vožnje in glej, čisto drugačen svet! Zrak je še bolj svež, pokrajina hribovita, obrazi drugačni. To je pokrajina Tigray, svet bibličnih vasic in v skalo vklesanih cerkvic na skoraj nemogočih lokacijah. Uau, kakšen razgled, zdaj pa vemo, zakaj cerkvica točno tukaj!

 • Vožnja do vznožja cerkve Mariam Korkor (prbl. 30 minut)
 • Vzpon do cerkvice Mariam Korkor v območju Gheralte (2 uri hoje po neravnem terenu) in ogled cerkvice.
 • Vožnja do Mekele (2 – 3 uri vožnje).
 • Po prihodu namestitev v hotelu in nočitev.

Zajtrk

10. dan MEKELE – LALIBELA

Vodi nas cesta v daljavo, tja v Lalibelo, ki jo že tako težko čakamo. Kako lepa pokrajina je povsod okrog nas in kakšni razgledi! Prijetne vasice, polne ljudi. Postojanke, kjer radi skuhajo kavo mimoidočim popotnikom. Imamo čas za še eno? Seveda! Kako lepo diši. Hvala, pastirček Kaldi, da si odkril to opojno rastlino!

 • Vožnja Mekele – Lalibela z najetim mini busom ali kombiji (7 – 9 ur čiste vožnje).
 • Med vožnjo postanki: naključne vasice, razgledne točke, krajši sprehodi.
 • Pozno popoldanski prihod v Lalibelo.
 • Namestitev v hotelu in nočitev.

Zajtrk

11. dan LALIBELA

Lalibela, kjer človeška ustvarjalnost dokaže, da nima meja! Fantastičnim, v skalo vrezanim cerkvicam ne manjka simbolike in seveda je dovolj skrivnostnih zgodb. Ne le cerkvice, okolica je obstala v času in Lalibela je svet zase v prijetni izolaciji. To fantastično okolje danes gosti najlepši etiopski festival Timkat. Spokojna vasica ima zvečer kakšen lokal ali dva, kjer šele pokaže pravo živahnost. S kozarcem teja v roki in v ritmih etiopske glasbe se večer prevesi v noč!

 • Celodnevni ogled 11 – tih cerkvic  Lalibele (Unesco) in sprehod čez vasico.
 • Lalibela je mesto v severni Etiopiji, znano kot lokacija v skalo vrezanih cerkva iz 12. stoletja.
 • Zgraditi jih je dal kralj Gebre Mesqel Lalibela, ki je poskušal v Etiopiji zgraditi novi Jeruzalem. Zato je v Lalibeli moč najti mnoga biblična imena, že mestna reka se imenuje reka Jordan. 11 cerkva Lalibele je danes tudi pod zaščito Unesca.
 • Nočitev v hotelu v Lalibeli.

Zajtrk

12. dan LALIBELA – GONDAR

Še en kratek let nas in že smo v kraljevem mestu Gondar, nekoč prestolnici Etiopskega imperija. Danes popolnoma običajno etiopsko mesto, nekoč kraljeva prestolnica, mesto blišča in bogastva. Kraljevi kompleks je kot časovni stroj, ki popelje v čase etiopskih kraljev. Zanimive palače, banketne dvorane, prostrani vrtovi… Zgodbe, zgodbice. Etiopske cerkve so polne simbolike in Debre Birhan Selassie še izstopa. Znotraj se ozrite navzgor, saj nas s stropa opazujejo!

 • Jutranji odhod na letališče v Lalibeli od koder poletimo v Gondar.
 • Po prihodu v Gondar ogled mestnih znamenitosti: gradovi Gondarja ter kopališče kralja Fasiladasa in prelepa cerkev Debre Birhan Selassie.
 • Po ogledih vožnja v hotel in namestitev.
 • Prost preostanek dneva za počitek oz. lastno raziskovanje mesta Gondar.
 • Nočitev v Gondarju.

Zajtrk

13. dan GONDAR – GOROVJE SIMIEN

Še malce višje se zapeljimo, naj bo danes višinsko vzdušje v objemu  gorovja Simien! Gorovje Simien, kako lepo je preživeti dan v tej prav zares spektakularni naravi! Ko si tolikokrat rečeš, rad letel bi in ti navdih prelepe okolice daje neizčrpno energijo! Kakšni razgledi, vratolomne potke, nenavadni dželada pavijani, zanimivo rastlinje, pastirji s čredami… Se nam zvrti od višine ali lepote?

 • Jutranji odhod in vožnja v Nacionalni park Simien (prbl. 3 ure vožnje) s postanki za razgled/osvežitev.
 • Po prihodu v park namestitev.
 • Popoldan krajši sprehod po lepi okolici parka Simien ter iskanje zanimivih opic Gelad (pavijani krvavečega srca).
 • Nočitev v Nacionalnem parku Simien.

Zajtrk/Večerja

14. dan GOROVJE SIMIEN – GONDAR

Zbudimo se prav tam v tej izjemni etiopski naravi. Domačini gorovju Simien rečejo božje igrišče. Priležejo se trenutki stran od prave civilizacije v prostrani naravi. Kaj pa lobelije, ki dolga leta rastejo, potem zacvetijo in nato…? Narava je polna presenečenj! Bi se v Gondarju kdo preizkusil v etiopskem tradicionalnem plesu?

 • Dopoldan še več raziskovanja parka. Privoščimo si daljši pohod po prijetni, ravni potki (1 ura umirjene hoje, sprehodu se je možno odpovedati), postanek pri slapu ter nenavadnih rožah lobelijah.
 • Popoldan se vrnemo v Gondar.
 • Po namestitvi v hotelu prost preostanek dneva za počitek.
 • Nočitev v Gondarju.

Zajtrk

15. dan GONDAR – ADDIS ABEBA

Addis Abeba zdaj zgleda drugače, kot ob prvem stiku. Poznamo jo že in prav tako poznamo Etiopijo, zato nam je kar domače. Držimo pesti, da ostane nekaj časa za kakšen nakup. Zatem počasi začnemo mahati Etiopiji v slovo. Najboljše slovo bo seveda z injero! Kdo si upa?

 • Polet v prestolnico Etiopije.
 • Popoldan raziskovanje prestolnice ter možnost zadnjih nakupov v Etiopiji.
 • Zvečer vožnja na letališče v Addis Abebi ter polet proti domu.

Zajtrk

16. dan ADDIS ABEBA – SLOVENIJA

Pomahamo v temo oviti Etiopiji v slovo! Hvala za vse, imeli smo se super!

 • Mednarodni let Addis Abeba – vmesno letališče – Ljubljana ali bližnje letališče.

OSNOVNE INFORMACIJE– Etiopija

Vizumi

Vizum je potreben. Pridobimo ga na veleposlaništvu v Rimu. Ob prijavi vam pošljemo obrazec, vi pa nam pošljete fotokopijo potnega lista. Stroški pridobitve vizuma znašajo 75€.

Denar

Valuta je etiopski birr. Plačevanje v ameriških dolarjih in s kreditnimi karticami je omejeno. Samo v nekaterih trgovinah in večjih hotelih. Plačevanje in dvigivanje denarja s kreditnimi karticami je vedno bolj razširjeno, a večinoma možno samo v Addis Abebi. Drugod bolj omejeno.

Tekočih stroškov na potovanju bo za dodatnih 150-200 EUR.

Namestitve

Večji del potovanja spimo v lepo urejenih hotelih, nekaj noči pa preživimo v zelo preprostih okoliščinah. Ko spimo v standardnih hotelih in penzionih so sobe čiste in imajo lastno kopalnico ter nudijo vso udobje modernega sveta. V danakilski depresiji spimo zunaj, na improviziranih ležiščih ali pa v šotorih. Eno noč prespimo v kamnitih zatočiščih na vrhu vulkana Erta Ale.

Hrana in pijača

Na potovanju imamo vključen zajtrk. Ostale obroke si privoščimo v lokalnih restavracijah. V Danakilski depresiji je vključen polni penzion.

Etiopska nacionalna jed je Injera, ogromna palačinka iz tefa ali sirka na katero se dodajo različne mesne ali zelenjavne omake. Svetovni kulinarični biser!

Zdravje

Za rumeno mrzlico je cepljenje obvezno, certifikat o cepljenju pa je obvezen, če v ciljno državo vstopa iz države z rumeno mrzlico.  O jemanju antimalarikov in ostalih cepljenjih se posvetujte v popotniški ambulanti ali preverite na www.zdravinapot.net.

Komunikacija

Slovenski operaterji pokrivajo Etiopijo. Signal je praktično povsod, le v nekaterih delih Danakilske Depresija ga izgubimo.

Internet je prisoten v vsakem mestu. Večina hotelov ima na voljo brezplačno uporabo brezžičnega omrežja.

Jezik

Uradni jezik je amharščina. Poleg tega je najbolj razširjena oromščina, tigrejščin, najdemo pa še toliko lokalnih jezikov, kot je etničnih skupin. V večjih mestih se govori tudi malo angleščine.

Podnebje

Deževna sezona je omejena na mesece od junija do septembra. Preostanek leta je v večini sončen in suh. Temperature se v višinskem območju (Addis Abeba, Gondar, Debark, Bahir Dar, Lalibela…) gibljejo med 15 in 28°C podnevi ter padejo tudi do 10°C ponoči. V nižinskem območju (Danakilska Depresija) se dnevne temperature gibljejo okrog 35°C podnevi ter okrog  25°C ponoči. Je pa danakilska depresija znana po ekstremih zato temperature, ki presegajo 40°C niso nič neobičajnega. Naša zima ter zgodnja pomlad (od oktobra do maja) je idealno obdobje za potovanje v Etiopijo.

Kaj vzeti s seboj

Dva kosa prtljage. Dnevni nahrbtnik ter večji kos v katerem je shranjena glavnina stvari. Lahko je kovček, nahrbtnik, potovalna torba.

 • Lahka, ohlapna in udobna oblačila za čez dan.
 • Večeri se lahko v višinskem območju precej ohladijo, zato priporočamo tudi kakšen kos toplih oblačil (pulover, jopica, dolge hlače).
 • Pokrivalo
 • Lahki pohodni čevlji
 • Natikači
 • Sončna očala
 • Krema za sončenje
 • Repelent za komarje
 • Fotoaparat (priporočljiv s čimvečjo zoom zmogljivostjo)

Varnost

Etiopija je varna dežela, moramo biti pa tako kot povsod vedno pozorni na svoje stvari. Priporočamo, da vzamete s seboj tudi mini ključavnico (žabico), s katero lahko zaklenete svojo večjo prtljago.

Knjige

Danilo Jelenc – Etiopija in Eritreja

Ernest Petrič – Od cesarja do voditelja

Bogomil Ferfila – Etiopija: dežela tisočerih čudes

Jean Christophe Rufin – Abesinec

Turistični vodnik Bradt travel guide – Ethiopia guide

FOTOGALERIJA

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo potovanja
 • Lokalne vodnike
 • Nočitve po programu
 • Vsa prehrana po programu (polni penzion v Danakilski Depresiji)
 • Vse prevoze po programu
 • Vse vstopnine po programu
 • Vsa dovoljenja za Danakilsko Depresijo
 • Najem policije za spremstvo v Danakilski Depresiji
 • Vsa dovoljenja za potovanje po Etiopiji
 • Notranje lete po programu

CENA NE VKLJUČUJE:

 • Mednarodni let do Addis Abebe (cena cca. 650€  –  oktober 2018)
 • Prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni iz Ljubljanskega
 • Dodatnega zavarovanja za tujino
 • V primeru manjše skupine 6-11 oseb doplačilo 150€
 • Vstopni vizum v Etiopijo ter stroški pridobitve 75€

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo 180€ (v primeru podaljška 290€)
 • Napitnine 60€ (v primeru podaljška 75€)
 • Zdravstveno zavarovanje za tujino

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.

Ime in priimek, naslov, ID za DDV (v primeru, da račun plačuje pravna oseba):

(v primeru obročnega odplačevanja –
možno samo v primeru da plačuje fizična oseba):

(če sopotnika še nimate, pustite prazno in vam ga mi skušamo poiskati)

Način prijave:

Izpolnite prijavnico, pritisnite na gumb pošlji in prijavnica bo poslana direktno na naš e-mail naslov. Na naš email naslov: info@gekko-potovanja.si, pa nam pošljite kopijo 2. in 3. strani vašega potnega lista.  Kopija prijavnice bo poslana tudi na vaš e-mail naslov. Predlagamo, da kopijo izpolnjene prijavnice shranite za vašo osebno dokumentacijo.

S strinjanjem s splošnimi pogoji prijave jamčite za verodostojnost podatkov, ter s tem da ste seznanjeni s programom potovanja in splošnimi pogoji poslovanja turistične agencije Trud.

Sem seznanjen, da mora biti potni list ob vstopu v deželo, v katero potujem, veljaven še 6 mesecev.

Postopek po prejemu prijave:

Po prejemu prijave boste iz strani turistične agencije Izletnik prejeli pogodbo o potovanju in položnico za plačilo akontacije. Po plačilu akontacije je vaše mesto na potovanju zagotovljeno.

Tri tedne pred odhodom na potovanje boste prejeli položnico za preostanek plačila.

Prav tako boste tri tedne pred odhodom na potovanje prejeli obvestilo pred odhodom, kjer boste našli podrobne informacije za uspešno pripravo na potovanje.

 Plačilni pogoji:

 • Ob prijavi se plača akontacija v višini letalske vozovnice ter stroški prijave v višini 15€. To se plača najkasneje v treh dneh po prejemu položnice (oziroma kot je določeno ob prejemu pogodbe). Preostanek se plača 21 dni pred odhodom.
 • Možno je brezobrestno plačilo na obroke. Največje število obrokov je 12. Po zagotovitvi potovanja plačate letalsko karto (v celoti), ter 30% zneska aranžmaja, preostali znesek aranžmaja (70%) pa se razdeli na obroke in se zanj sklene pogodba o plačilu preko direktne obremenitve.

Zavarovanje rizika odpovedi:

 • Odstopnina znaša 5% od vrednosti potovanja za ceno aranžmaja , zanjo pa se je potrebno odločiti ob prijavi.
 • Če za potovanje niste vplačali odstopnine in ga odpoveste, ste dolžni agenciji povrniti stroške, ustrezno od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V skladu s splošnimi pogoji.

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.