Polet z letalom, kako ga preživeti

Vsi, ki radi potujemo, se slej ko prej znajdemo v vrsti za vkrcanje na kakšen dolg polet, ki nas hitro prenese na drugi konec sveta. Težko je srečati ljudi, ki se takšnih poletov resnično veselijo, a vsi smo mnenja, da spadajo zraven k celotni dogodivščini. Poleg tega bi brez letal potovali še veliko, veliko dlje. A obstajajo tudi načini, kako lahko dolg letalski polet postane prijeten in zabaven. Malo za hec, malo zares in morda bo kakšna ideja še kako prišla prav.

Vkrcanje in čakanje v vrsti – tukaj obstajata dve možnosti, ki lahko rahlo olajšata ta obvezen postopek. Ali prehitite množico in se vkrcate med prvimi ter se izognete čakanju in vmes že spoznate letalo, pospravite ročno prtljago, stevardese zaprosite za kozarček pijače. Druga možnost je, da počakate do zadnjega in je večina potnikov že posedenih ter lahko morda poiščete več kot en prost sedež zase, si skrajšate celoten postopek tudi za eno uro! Seveda ni čisto nič narobe z umirjenim čakanjem v vrsti, ko pokličejo vaš predel v letalu.

Spoznavanje sosedov na letalu – še posebej, če potujete sami ali so vas s sopotnikom razsedli daleč narazen, je pogosto prijetno s sosedom poklepetati. Lahko spoznate izjemno zanimive ljudi in celo navežete stik. Morda bo vaš sosed zelo klepetav in zato ne boste mogli spati, početi kar želite, morda bo popolnoma nezainteresiran. Že komentar na to, da vas čaka kar nekaj ur do cilja, lahko sproži pogovor in skrajša polet.

Dolge vrste pred wc-ji na letalu – seveda so vedno točno takrat, ko se odpravimo tja. Navadno se najdlje na letalu čaka na wc po vsakem postreženem obroku in kakšno uro pred pristankom. Da se izognete vrsti lahko prelisičite sistem in se do wc-ja odpravite, ko osebje začne streči hrano in veste, da imajo do vas še dolgo pot. Hkrati je vedno kdo od osebja tam, kjer se pripravlja hrana in lahko dobite še kakšen kozarček pijače.

Pijte dovolj vode – tako nas opozarjajo vsi nasveti za lepo preživet dolg polet. A le kako do te vode? Sicer ponekod jo lahko kupite pred vkrcanjem in nesete s sabo na letalo, a kdo bi se založil za 12 ur? Na dolgih poletih je pitne vode za potnike vedno dovolj. Le priskrbeti si jo morate. Kar pogumno na noge in v zadnji ali srednji del letala, kjer se nahaja osebje in gotovo vas bodo z veseljem postregli. Tam lahko tudi nekaj minut postojite in spijete več kozarčkov zapored, morda še poklepetate z osebjem in imate poleg vode še krajši sprehod, ki prav tako olajša potovanje.

Obroki na letalu – pogosto slišimo in preberemo, kako so letalske družbe dobile priznanja za najboljšo prehrano med poleti, a ko tudi sami te obroke preizkusimo, smo morda drugačnega mnenja. Kljub temu, da glavna jed morda ni po vašem okusu, velja pregledati mali pladenj in poiskati krekerje z dodatki, kakšen kos kruha, morebitno čokoladico. Pogosto lahko od osebja izprosite še kakšen zavitek krekerjev, če drugače ne gre. Sicer pa posebne obroke za dolge polete ponujajo vse letalske družbe, le naročiti jih je treba vsaj 24 ur pred poletom. Med njimi so ne le vegetarijanski, pač pa tudi takšni z morsko hrano, zgolj sadje ali zgolj zelenjava, nizkokalorični obroki. Vnaprej naročene obroke navadno na letalih postrežejo pred ostalimi, klasičnimi obroki! Juhu!

Prespati večino dolgega poleta – sliši se enostavno in tako tudi izgleda. Včasih se nam zdi, da sredi dolgega poleta prav vsi okrog nas trdno spijo. Mi pa se mučimo na vse mogoče načine. Prvo pravilo je, da se ni dobro siliti k spanju na letalu. Drugo, da vsaj dve uri pred poletom ne pijemo kavic in pravih čajev. Včasih je dobro priti na polet utrujen. A večno vprašanje, kako se v tistem sedežu tako namestiti, da lahko zaspimo? Mirno ga spustimo nazaj, saj to tudi sosed za nami pričakuje (vedno počakamo, da mine čas obroka). Potem pa, maska čez oči in naj nas misli odnesejo. Po mnenju mnogih za lažji spanec pomaga tudi kakšen kozarček vina ali kake druge opojne pijače.

Filmi, oddaje, igrice – večina letal je danes opremljenih z osebnimi ekrani, ki ponujajo vse mogoče, da nas zamotijo in nam skrajšajo dolge urice na letalu. Včasih je izbor filmov in oddaj super, drugič spet ne, v vsakem primeru pa se lahko zamotimo. A pazite, zgodi se, da se tako zamotimo in nazadnje ne zaspimo niti za trenutek, kar bi si sicer še kako želeli.

Najlepši trenutki tekom dolgega poleta – zbudite se in ugotovite, da osebje pravkar streže zajtrk. Po zvočniku oznanijo, da se je letalo začelo spuščati proti cilju. Prijetno vas preseneti izbor in okus postrežene hrane. Med izborom filmov je vsaj pet takšnih, ki jih še niste videli!

Nekaj praktičnih nasvetov – vzemite s sabo kakšno plastenko vode za vsak slučaj. Opremite se z nogavicami za letenje, masko za oči, ušesnimi čepki (nekatere letalske družbe sicer to podarijo, druge spet ne). Knjiga – pogosto vas lahko uspava v nasprotju s filmi, oddajami. Bodite prijazni do osebja – le kakšen nasmeh in pozitiven komentar – gotovo boste lažje pridobili tiste dodatne kozarčke pijače ali zavojčke krekerjev. Vedno imejte s sabo dodaten kos oblačil, saj so nekatera letala zelo hladna. Udobna oblačila in lahki čevlji – ne glede na izgled, tako bo veliko prijetneje se namestiti v omejen prostor letalskega sedeža.

Naj bo vsak polet, ki je pred vami, ne le nekaj nujnega, pač pa nekaj dobrega. Če samo pomislimo, kako lepo nam je, da tako hitro pridemo na drugi konec sveta, je takoj lažje in lepše. Sploh pa, če se le malo pripravimo, dodamo kanček humorja in navdušenja, smo že na dobri poti, da bo naš polet prav zares prijeten!

Ajda Šter

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.