Japonska – nekaj mitov in presenečenj prvih dni

O vsaki deželi, kamor potujemo, vedno kaj preberemo in »slišimo«. Nič drugače ni bilo z Japonsko. Prebrala o njej sicer nisva prav veliko, saj pred odhodom nisva imela ne časa ne priložnosti. Seveda pa sva prestregla vse novice v zvezi z Japonsko in skoraj vsakdo, ki je slišal, kam se odpravljava, je rad povedal kaj, kar je slišal o Japonski. Prav zato naju je na potovanju samem marsikaj presenetilo. Prav vse v pozitivnem smislu.

Japonci jedo samo suši

Seveda, ko pomislimo na japonsko kulinariko, prav vsi pomislimo na suši. Midva sva si sicer sušija prav želela se najesti do onemoglega, saj nama je neznansko všeč in naju ne bi motilo, če bi Japonci jedli le suši. Marsikdo nama je rekel, »ja kaj bosta pa jedla« in »od sušija je nemogoče preživeti«, »tam so vsi presuhi«. Zgodba je v resnici popolnoma drugačna. Japonska kulinarika pozna še neskončno vrsto jedi poleg sušija! Pravzaprav je suši pogosto le predjed ali prigrizek pri čakanju na pravi obrok. Seveda je japonska hrana pripravljena na drugačen način, kot je pri nas, a to je le dobro! Tudi zato potujemo, da okusimo in ne le vidimo drugačnost! Midva sva se kot navdušenca nad sušijem kar držala večerij s pladenjčki sušija v najinih sobah. Preko dneva pa pokušala ostalo ponudbo. Takoyaki, okonomiyaki, ramen,… To je zgolj začetek. Prav vsaka jed je bila nekaj posebnega. Drugačne začimbe, drugačne sestavine. Všeč nama je bilo, da je japonska hrana zelo lahka, sveža, čistih okusov. Morske hrane je na voljo ogromno v različnih oblikah. Pripravijo tudi najboljšo govedino na svetu, kobe govedino. Da sladic sploh ne začnemo naštevati… Torej dejstvo, da Japonci jedo samo suši, gotovo ne drži. Glede lakote pa je tu in tam dobro dodati dnevu nekaj piškotov ali kakšno čokolado, pa je trebuh poln. Japonske porcije res niso med največjimi, so pa med okusnejšimi!

Japonska je zelo draga

Tudi o tem sva marsikaj slišala in se že vnaprej pripravila na to, da to ne bo eno najinih najcenejših potovanj! A že na začetku so naju cene na Japonskem presenetile. Vsekakor ni zelo poceni, ni pa tudi tako nenormalno drago. Vzporednico lahko potegnemo z evropskimi državami. Določene stvari tudi s Slovenijo. Vse je odvisno od lokacije in želja. Kosilo v dobri restavraciji v Tokyu lahko nanese tudi okrog 100€ na osebo, v preprosti restavraciji nekje v bolj stranski restavraciji pa tudi pod 10€. V kakšnem manjšem mestu še manj. Hoteli se dobijo tudi že od 40€ na noč dalje, a za to ceno ne pričakujmo luksuza, pač pa majhno, a čisto in zelo funkcionalno sobo brez zajtrka. Nama je zadostovalo. Vstopnine so zelo zmerne za vse znamenitosti. Prevozi s hitrim vlakom shinkansenom pa so druga stvar. Če vozovnico za vlak kupite pred potovanjem prek interneta, je cena zelo ugodna. Če pa vsako vozovnico kupite sproti tekom potovanja, so cene res visoke. Na splošno niso cene na Japonskem prav nič pretirane, ampak primerne za razvito, dobro stoječo državo. Ko sva po prihodu domov približno izračunala, koliko sva za potovanje na Japonsko zapravila, sva bila pozitivno presenečena, saj je bil znesek manjši od pričakovanega. Seveda pa ne gre Japonske primerjati z mnogimi azijskimi državami, kjer je potovanje dandanes še vedno zelo ugodno tudi s primerjavo domačih življenjskih stroškov.

Japonci ves čas samo delajo

Teh zgodbic je veliko, kako Japonci delajo ves čas in se sploh nikoli ne spočijejo. Prav gotovo velja, da delajo veliko, ampak ali to ne velja tudi za naš »zahodni« svet? Glede na zgodbice sva si predstavljala, da v japonskih mestih preko dneva nikjer nikogar ne bo. Spet sva bila presenečena. Parki so bili polni, prav tako nakupovalna središča, ulice mestnih središč. In to ne le ob praznikih in koncih tedna, tudi na delovne dni. To niso bili le otroci in starejši ljudje, ampak mešane starosti. Ne vsi v službenih oblekah z malico v roki, ampak tudi sproščeno oblečeni. In tudi tisti z malico so lepo mirno klepetali na klopicah v parkih. Mestne ulice nikoli niso bile opustošene, ampak vedno vrveče in polne ljudi.

Japonci so bolj zadržani

Da ne bomo vseh mitov le podirali, tega lahko potrdimo. Japonci so prav zares bolj zadržani. A hkrati so tudi zelo ustrežljivi, spoštljivi in pripravljeni pomagati. Malokrat se zgodi, da te Japonec sam od sebe ogovori, a ko potrebuješ pomoč, se potrudijo. Veliko se priklanjajo, ko pozdravijo, se zahvalijo, opravičijo… Zelo so prijetni ljudje vsekakor. Po mnogih potovanjih preko Azije in Afrike je bila Japonska prav v tem smislu izjemno prijetno presenečenje. Nihče te ne cuka za rokav, nihče ti nič ne prodaja, nihče te od blizu ne opazuje. Saj ne, da bi nam šlo to na živce, a prileže se potovanje po Japonski, ko svoj čas lahko prav zares nameniš ogledom in spoznavanju kulture, življenja.

Za naju je bila Japonska v prvih dneh eno veliko pozitivno presenečenje. V resnici nisva imela velikih pričakovanj, pa vendarle nekaj vplivov vsega, kar sva o tej lepi državi slišala. O mnogih lepotah lepe Japonske pa naslednjič…

Kategorije:

Blog napisal/a Matej Hudovernik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.