Tanzanija – Serengeti in Zanzibar

Serengeti in oddih na Zanzibarju

Jambo Tanzanija, kjer se izpolnijo sanje o afriškem safariju . Živali, o katerih gledamo oddaje, se sprehajajo okrog nas v parkih Tanzanije. Sloni, levi, žirafe, zebre, bivoli, gnuji in le kdo bi naštel še isto vse ostale? Tanzanija, Afrika v malem z živalmi, divjino, plemeni in še tisto češnjico na vrhu smetane, rajskim Zanzibarjem.

ČAS POTOVANJA30.11.2017 - 10.12.2017
TRAJANJE POTOVANJA11 dni
VELIKOST SKUPINE6 - 16 oseb
CENA1880€ + letalska karta
PRIJAVEKmalu zagotovljeno

POUDARKI POTOVANJA

 • Afriški safari – izpolnite si svoje sanje o Afriki in se z džipi podajte na safari po najlepših tanzanijskih nacionalnih parkih;
 • Krater NgoroNgoro – največja popolna kaldera na svetu in nacionalni park, raj za divje živali;
 • NP Serengeti – legendarni nacionalni park, velika migracija in velikih 5 (lev, leopard, slon, nosorog, bivol);
 • NP Manyara –veliki tektonski jarek, pragozd poln življenja, jezero Manyara in neskončne kolonije plamencev;
 • Masaji – barviti bojevniki slavnega imena;
 • Rajski Zanzibar – tropski otok s kristalno čisto vodo, dolgimi peščenimi plažami in odlično morsko hrano. Tropske počitnice kot iz razglednice;

KONKRETNI PODATKI

ČAS POTOVANJA: 30.11. – 10.12. 2017
TRAJANJE POTOVANJA: 11 dni
VELIKOST SKUPINE: 6 – 16 oseb;
VODENJE: Matej Hudovernik + lokalni vodniki;
PREVOZI: letala,  džipi, mini bus;
PREHRANA: 9x zajtrk, 4x kosilo in 4x večerja
PRENOČEVANJE: 4x nočitev v standardnem hotelu, 2x kampiranje v urejenem kampu, kjer prespimo v šotorih z posteljami, 2x kampiranje v urejenem kampu v naravi, kjer spimo v šotorih z podlogami;
AKTIVNOST: majhna, večji del potovanja preživimo v iskanju živali z našimi vozili, krajši sprehodi, plavanje in druge aktivnosti na Zanzibarju;
PODNEBJE: različno, od zmernega do tropskega. Temperature nihajo med 18-28°C v nacionalnih parkih na severu in okoli 30°C na bolj vročem Zanzibarju;
KDO: Tanzanijci, preko 120 etničnih skupin;
JEZIK: Swahili in angleščina ter toliko lokalnih, kot je etničnih skupin;
IZKUŠNJA: življenjska, nepozabna;
SPOMINI: večni
CENA: 1880€ na osebo v dvoposteljni sobi pri minimalno 10 osebah + letalska karta (prbl. 600€ – september 2015), v primeru manjše skupine 6-9 oseb doplačilo 100€
50€ popusta za vse, ki ste že potovali z Gekko-ti
KONTAKT: info@gekko-potovanja.si, 031 333 870 Matej

OPIS POTOVANJA

Poletimo iz Slovenije ali bližnje države preko vmesne postojanke v Afriko. Namestimo se v Arushi, pravemu izhodišču za najlepše safarije v Tanzaniji. Že drugi dan potovanja se odpravimo tja, zaradi česar smo prišli. V divjino. Prvi na našem seznamu je Narodni park Manyara, znan po bogatem, živo zelenem rastlinju na eni strani in Velikem tektonskem jarku na drugi. Seveda ne manjka živali, ki še dopolnijo lepe prizore. Iz parka Manyara se odpeljemo proti slavnemu Serengetiju in na poti spoznamo življenje Masajev v eni od njihovih številnih vasic ob poti.

Serengeti nas pričaka s svojimi slovitimi savanami, kjer živi Velikih 5 (slon, lev, črni nosorog, bivol in leopard) in kjer je moč videti tiste številčne črede pašnih živali. Ker prenočujemo kar v parku samem, imamo na voljo veliko časa, da nam narava pokaže vse svoje lepote! Krater Ngorongoro je gotovo nekaj zelo posebnega. Rajsko lep in skoraj neresničen že iz razgledne točke ima kot krater naravno oviro, svoj rob. Zato živali ne migrirajo drugam in ostaja znotraj velika populacija zelo raznolikih živali. Safari v Ngorongoru je torej čisti užitek! Že je čas za vrnitev v Arusho, ki bo tudi naša odskočna deska za polet na Zanzibar.

Zanzibar že s svojim imenom marsikaj pove. Svetovno znan otok nas navadno popelje v tiste tipične tropske sanje s plažo kot iz najlepših razglednic in vsemi užitki, ki spadajo zraven. Seveda, vse to obstaja in je še kako resnično na Zanzibarju. Obmorske počitnice na eni od rajskih plaž Zanzibarja z vsem tistim, kar spada zraven. Dnevi hitro minejo in prehitro pride slovo od naših čudovitih tropskih počitnic, ko smo že na poti proti velikemu Dar Es Salaamu z letalom, od koder nadaljujemo letalske polete proti domu.

PROGRAM

1. dan LJUBLJANA – ARUSHA

Jambo! Wewe tayari kwa safari? Že obvladamo swahili? Če ne, so urice na poletu proti Tanzaniji prava priložnost za učenje! Wacha kuwatwanga barabara! Čas je, da odrinemo!

 • Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča preko vmesnega na letališče Kilimanjaro v Tanzaniji.
 • Pristanek pozno zvečer 1. dan ali zgodaj zjutraj 2. dan potovanja.
 • Po pristanku vožnja v hotel in nočitev.

2. dan ARUSHA – NP MANJARA

Safari!!! Zdaj gre zares, civilizacijo zelo radi pustimo za sabo! Džipi in afriška masažna cesta, najboljša kombinacija! Obdaja nas narava in napetost se stopnjuje. Kaj nas čaka za grmovji danes? Menjajo se podobe divjine in pomislimo, da gledamo dokumentarec? Ja, ampak tokrat smo mi v glavnih vlogah! Pravilo safarija: vzemi le spomine in fotografije, za sabo pusti zgolj kakšno stopinjo.

 • Zjutraj srečanje z lokalno ekipo.
 • Vožnja z našimi džipi v NP Manyara (2 –3 ure čiste vožnje).
 • Popoldanska safari vožnja NP Manyara v naših džipih s sledenjem divjih živali.
 • Nočitev v šotorih v urejenem kampu.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

3. dan NP MANYARA – NP SERENGETI

Masaji, morda najslavnejše afriško pleme na svetu? Zdaj smo v njihovih krajih in jih srečujemo med vožnjo, zavite v tipična karirasta ogrinjala. Njihovo življenje, romantika divjine ali boj za preživetje v neizprosni naravi? Povedali nam bodo. Serengeti slovi že iz znane skladbe o Afriki in tudi mi se bomo prepričali, da je to to. Lepota neokrnjene narave, kjer slišimo prav vsako oglašanje živali in druge nam neznane zvoke divjine. To je prava, najlepša uspavanka!

 • Vožnja z našimi džipi v NP Serengeti (4 – 5 ur čiste vožnje).
 • Na poti v Serengeti obisk ene od masajskih vasi s predstavitvijo načina življenja.
 • Sledenje živalim na poti v naš kamp v NP Serengeti.
 • Nočitev v šotorih v urejenem kampu.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

4. dan NP SERENGETI

Narava se prebuja zgodaj in prav tako mi. Zdaj gre zares! Džipi se prebijajo po poteh v parku in mi smo stalno pozorni na dogajanje okrog nas! Bomo videli Velikih 5? To ve le narava, kar le še doda k adrenalinu! Kmalu vsi navdušeno sodelujemo pri safariju, opazujemo okolico in pozabimo na čas, kosilo. Kosilo? To pa ne! Dobro, da naša ekipa tako lepo skrbi za nas! Še en večer znotraj divjine in spomini na lep dan nas zazibljejo v sanje.

 • Celodnevni safari v NP Serengeti.
 • NP Serengeti je najbolj znan po svojih prostranih savanah, ter da je dom Velikim petim (slon, lev, leopard, bivol, črni nosorog), ogromnim čredam pašnih živali in mnogim drugim živalskim vrstam.
 • Nočitev v šotorih v urejenem kampu.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

5. dan NP SERENGETI – NP NGORONGORO – KARATU

Kako pogosto že uporabljamo frazo hakuna matata? Tako, da nas bo spremljala tudi doma. To je prav! Ngorongoro, kjer se je narava poigrala in nam pripravila vrhunski safari teren. Ogromen krater že davno ugaslega ognjenika kar vrvi od divjega življenja. Seveda se vse začne s čudovitimi razgledi. Nadaljuje med živalmi, ki so lahko zelo blizu… nas!

 • Vožnja z našimi džipi v NP Ngorongoro (1,5 – 2,5 ure čiste vožnje).
 • Safari v NP Ngorongoro.
 • Ngorongoro je NP v kraterju ogromnega, davno ugaslega ognjenika in je dom več kot 30 000 živalim.
 • Vožnja v Karatu (prbl. 1 ura čiste vožnje).
 • Nočitev v šotorih v urejenem kampu.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

6. dan KARATU – ARUSHA – ZANZIBAR – NUNGWI

O Zanzibarju se veliko govori in vse je res. Je tropski, rajski, zgodovinski, začimbni, počitniški, uživaški otok. In še mnogo več! Pripravljeni, da preverimo pridevnik rajski? Tukaj smo. Je to razglednica ali resničnost? Naj se užitek začne!

 • Vožnja na letališče v Arushi in polet na Zanzibar. (2 – 3 ure čiste vožnje)
 • Po pristanku vožnja v Nungwi in namestitev v hotelu.
 • Prosto popoldne in večer za obmorske užitke.
 • Nočitev v hotelu na plaži.

Zajtrk

7, 8, in 9. dan NUNGWI

Zjutraj skočimo na plažo, zaplavamo v čistem, turkiznem morju. Si nadenemo masko in raziskujemo podvodni svet. Morda se gremo potapljat! Zleknemo se na snežno beli plaži pod kakšno palmo ali senčnikom in… uživamo! Dopoldne naročimo kavico, popoldne koktejl. Odpravimo se na sprehod in poklepetamo s poslovnimi masaji, kupimo kakšno malenkost s stojnic. Ko se vse to odvrti, ponovimo. Tako se to počne na Zanzibarju!

 • Trije prosti dnevi na plaži Nungwi na Zanzibarju.
 • Možne dodatne aktivnosti (za doplačilo): izlet v mesto Stone Town in ogled začimbnega vrta, izlet z ladjico s »snorklanjem« in morsko pojedino, potapljanje, plavanje z delfini (če je možnost), »kajtanje«, najem motorja in lastno raziskovanje otoka, masaže…
 • Nočitvi v hotelu na plaži Nungwi.

Zajtrk

10. dan NUNGWI – STONE TOWN – DAR ES SALAAM – EVROPA

Dopoldansko čofotanje v toplem morju, ki obliva Zanzibar, da se napolnijo baterije še za domače dni. Slovo je težko, a toliko lepih spominov in doživetij je, da nas vlečejo naprej! Znajdemo se v civilizaciji velikega mesta in vemo, da je čas za povratek proti domu.

 • Prosto dopoldne za zadnje obmorske užitke na plaži Nungwi.
 • Vožnja na letališče v bližini Stone Towna in polet v Dar Es Salaam (polet Zanzibar – Dar Es Salaam traja prbl. 30 min).
 • V skladu s časom vožnja v središče mesta Dar Es Salaam in priložnost za zadnjo večerjo na tem potovanju.
 • Vrnitev na letališče in polet proti Evropi.

Zajtrk

11. dan EVROPA – SLOVENIJA

Hitro je minilo, a komaj čakamo, da pogledamo fotografije in povemo vse o naši dogodivščini čim več ljudem!

 • Nadaljevanje mednarodnega poleta iz vmesnega na ljubljansko ali bližnje letališče.
 • Konec potovanja

PRAKTIČNE INFORMACIJE – Tanzanija in Zanzibar

Vizumi

Vizum je potreben. Pridobimo ga ob vstopu v Tanzanijo in plačilu 50 USD.

Denar

Valuta je tanzanijski šiling. Večje zneske se lahko plačuje tudi v ameriških dolarjih. Kreditne kartice (Visa, Mastercard) so sprejete po vseh večjih trgovinah in v hotelih, bankomati za dvig denarja so v vsakem večjem mestu.

Tekom safarija je večina stvari vključenih ceno potovanja in takrat je malo dodatnih stroškov. Na Zanzibarju so vključene nočitve z zajtrkom in ogledi po programu, zato je tam kakšen strošek več. Priporočamo prbl. 150 – 200€ za celotno potovanje (dodatna hrana in pijača, kakšen spominek).

Namestitve

Na safariju štirikrat kampiramo v prostornih in udobnih safari šotorih, primernih za dve osebi v lepo urejenih kampih. V Arushi prenočimo v udobnem, lepo urejenem in čistem popotniškem hotelu v dvoposteljnih sobah s privatnimi kopalnicami. V Stone townu prenočimo v hotelu v samem središču mesta s klimatiziranimi dvoposteljnimi sobami in privatnimi kopalnicami. Ob morju na Zanzibarju prenočujemo v lepo urejenem hotelu na sami plaži v dvoposteljnih, klimatiziranih sobah s privatno kopalnico. Hotelski kompleks ob morju vključuje tudi restavracijo, bazen in potapljaški center.

Hrana in pijača

Na safariju imamo vključen polni penzion. Zajtrkujemo in večerjamo v kampih, kosilo si privoščimo na poti v obliki »lunch paketa«. V času safarija je vključena tudi pitna, ustekleničena voda. Vse ostale dni imamo vključen zajtrk v hotelih, kjer prenočujemo. Ostale obroke si privoščimo v lokalnih restavracijah.

Tanzanijska nacionalna jed je ugali, nekakšna »bela polenta«, postrežena z različnimi omakami in dodatki. Kuharji na safariju nas razvajajo tudi z nam bližnjimi jedmi, zajtrki so prilagojeni našim okusom. V Tanzaniji je močno prisoten vpliv indijske in kitajske kulinarike. Na Zanzibarju je veliko slastne, sveže morske hrane.

Zdravje

Pogojno obvezno je cepljenje proti rumeni mrzlici. Uradno veljajo vsa področja Tanzanije pod 1800 m nmv za malarična. O jemanju antimalarikov in cepljenjih se posvetujte v popotniški ambulanti ali preverite na www.zdravinapot.net.

Komunikacija

Slovenski operaterji pokrivajo Tanzanijo. Signal je prisoten povsod, le v kakšnih odročnih predelih ga včasih za nekaj časa izgubimo.

Internet je prisoten v mestih in nekaterih kampih.

Jezik

Uradni jezik je swahili, zelo razširjen je tudi angleški jezik. Poleg tega Tanzanijci govorijo še vsaj 130 lokalnih, plemenskih jezikov.

Podnebje

Tanzanija ima tipično tropsko podnebje z veliko lokalnimi posebnostmi glede na lokacijo. Deževna sezona je omejena na mesece oktober in november ter april in maj. Temperature se v višinskem območju (Arusha, Serengeti, Ngorongoro, Manjara,…) gibljejo med 15 in 30°C podnevi ter padejo tudi na 10°C ponoči. V nižinskem območju (Zanzibar, Dar es Salaam) se dnevne temperature gibljejo med 25 in 35°C podnevi ter med 20 in 25°C ponoči. Za vroče obdobje velja čas med decembrom in marcem, za hladnejše čas med junijem in septembrom. Naše poletje (julij, avgust) je idealno obdobje za potovanje v Tanzanijo.

Kaj vzeti s seboj

Dva kosa prtljage. Dnevni nahrbtnik ter večji kos v katerem je shranjena glavnina stvari. Lahko je kovček, nahrbtnik, potovalna torba.

 • Lahka, ohlapna in udobna oblačila za čez dan.
 • Večeri se lahko v višinskem območju precej ohladijo, zato priporočamo tudi kakšen kos toplih oblačil (pulover, jopica, dolge hlače).
 • Pokrivalo
 • Lahki pohodni čevlji
 • Natikači
 • Kopalke
 • Sončna očala
 • Krema za sončenje
 • Repelent za komarje
 • Daljnogled za opazovanje živali (ni obvezno)
 • Fotoaparat (priporočljiv s čimvečjo zoom zmogljivostjo)

Varnost

Tanzanija je varna dežela, moramo biti pa tako kot povsod vedno pozorni na svoje stvari. Priporočamo, da vzamete s seboj tudi mini ključavnico (žabico), s katero lahko zaklenete svojo večjo prtljago.

Knjige

Peter E. Temu – Tanzania: My country as I see it
Stefanie Zweig – Nikjer v Afriki
Tepilit Ole Saitoti – The worlds of a Maasai warrior
Aidan Hartley – The Zanzibar chest
Tone Pavček – Juri Muri v Afriki

Turistični vodnik Bradt travel guide – Tanzania safari guide

FOTOGALERIJA

CENA VKLJUČUJE:

 • notranja leta Arusha – Zanzibar in Zanzibar – Dar Es Salaam
 • namestitve po programu (4x kampiranje v urejenih kampih, 1x nočitev v lepo urejenem popotniškem hotelu, 4 x nočitev v hotelu na plaži, s klimatiziranimi sobami)
 • vsa prehrana po programu (med safarijem vključen polni penzion, drugod zajtrk)
 • vse prevoze po programu
 • vstopnine in oglede s slovenskim vodnikom ter lokalnimi spremljevalci
 • zdravstveno zavarovanje

CENA NE VKLJUČUJE:

 • Mednarodna letalska vozovnica Evropa – Kilimanjaro – Dar Es Salaam – Evropa (prbl. 600€ – Decembre 2016)
 • Prevoza do bližnjega letališča v kolikor odhod ni iz Ljubljanskega

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • vstopni vizum v Tanzanijo (50 USD ali 50€), v primeru leta preko Nairobija Kenijski tranzitni vizum (20 USD)

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • napitnine 50 evrov (vodniku na poti)
 • enoposteljna soba 280 evrov
 • dodatnih izletov na Zanzibarju (celodnevni izlet v Stone Town z obiskom začimbnega vrta 35USD, plavanje z delfini 30USD, Jozani Forest 30USD, snorklanje na Mnemba Atolu 25USD)

Potovanje se uradno izvaja preko turistične agencije Izletnik Celje d.o.o., Aškerčeva ulica 20, 3000 Celje. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije.

Izbrano potovanje:

Ime in priimek: (enako kot v potnem listu)

Naslov:

Kontaktni telefon (GSM):

E-mail naslov:

PLAČNIK RAČUNA
Ime in priimek, naslov, ID za DDV (v primeru, da račun plačuje pravna oseba):

ŠTEVILKA TRR
(v primeru obročnega odplačevanja –
možno samo v primeru da plačuje fizična oseba)
:

Želim vplačati zavarovanje rizika odpovedi – 4,5% vrednosti potovanja za aranžma : DANE

Želim vplačati zavarovanje rizika odpovedi – 4,85% vrednosti letalske vozovnice – velja le za letalsko vozovnico: DANE

Želite doplačati dodatno zavarovanje za tujino?: DANE

Želim plačilo po naslednjih plačilnih pogojih :
Plačilo v celoti ob prijaviAkontacija v višini vrednosti letalske karte ob prijavi. Ostalo 21 dni pred odhodomNajveč na 12 obrokov (TRAJNIK). 30 % ob prijavi.

Ostalih 12 obrokov želim plačati vsakega : samo v primeru obročnega odplačevanja
8.18.28. dne v mesecu

Če želite manj obrokov, ustrezno navedite:

V dvoposteljni sobi bom z: (če sopotnika še nimate, pustite prazno):

Želite doplačati za enoposteljno sobo: DANE

Pripnite skenirano 2. in 3. stran potnega lista (največja velikost datoteke, ki jo lahko pošljete je 1 MB):

V celoti se strinjam s spodaj napisanimi pogoji: DANE

Način prijave:

Izpolnite prijavnico, dodajte skenirano 2. in 3. stran potnega lista, pritisnite na gumb pošlji in prijavnica bo poslana direktno na naš e-mail naslov. Kopija prijavnice bo poslana tudi na vaš e-mail naslov. Predlagamo, da kopijo izpolnjene prijavnice shranite za vašo osebno dokumentacijo.

S strinjanjem s splošnimi pogoji prijave jamčite za verodostojnost podatkov, ter s tem da ste seznanjeni s programom potovanja in splošnimi pogoji poslovanja Izletnik Celje d.o.o. .

Sem seznanjen, da mora biti potni list ob vstopu v deželo, v katero potujem, veljaven še 6 mesecev.

Postopek po prejemu prijave:

Po prejemu prijave boste iz strani turistične agencije Izletnik prejeli pogodbo o potovanju in položnico za plačilo akontacije. Po plačilu akontacije je vaše mesto na potovanju zagotovljeno.

Tri tedne pred odhodom na potovanje boste prejeli položnico za preostanek plačila.

Prav tako boste tri tedne pred odhodom na potovanje prejeli obvestilo pred odhodom, kjer boste našli podrobne informacije za uspešno pripravo na potovanje.

 Plačilni pogoji:

 • Ob prijavi se plača akontacija v višini letalske vozovnice ter stroški prijave v višini 15€. To se plača najkasneje v treh dneh po prejemu položnice (oziroma kot je določeno ob prejemu pogodbe). Preostanek se plača 21 dni pred odhodom.
 • Možno je brezobrestno plačilo na obroke. Največje število obrokov je 12. Po zagotovitvi potovanja plačate letalsko karto (v celoti), ter 30% zneska aranžmaja, preostali znesek aranžmaja (70%) pa se razdeli na obroke in se zanj sklene pogodba o plačilu preko direktne obremenitve.

Zavarovanje rizika odpovedi:

 • Odstopnina znaša 4% od vrednosti potovanja za ceno aranžmaja ter 4,85% za ceno letalske vozovnice, zanjo pa se je potrebno odločiti ob prijavi.
 • Če za potovanje niste vplačali odstopnine in ga odpoveste, ste dolžni agenciji povrniti stroške, ustrezno od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V skladu s splošnimi pogoji.

Potovanje se uradno izvaja preko turistične agencije Izletnik Celje d.o.o., Aškerčeva ulica 20, 3000 Celje. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije.