Indonezija

orangutani, templji, vulkani, riževa polja, morje

Svet mnogih otokov, kjer ima vsak drugačno vsebino in skupaj sestavljajo celoto, Indonezijo. Zaobjemite čim več otokov in si z nami privoščite pravo indonezijsko dogodivščino. Orangutani na Borneu, Tana Toraja na Sulawesiju, templji in vulkani Jave, bogovi na Baliju ter komodoški varani na Floresu! Tako pestro? Ja, to je naša Indonezija !

ČAS POTOVANJA23.7.2018 – 12.8. 2018
TRAJANJE POTOVANJA21 dni
VELIKOST SKUPINE6 – 16 oseb
CENA2450€ + letalska karta
PRIJAVEZagotovljeno

POUDARKI POTOVANJA

 • Indonezija – 17000 otokov, raznolika kultura, eksotična hrana, prijazni in nasmejani ljudje;
 • 5 otokov – obiščemo pet med seboj popolnoma različnih otokov. Borneo, Flores, Sulawesi, Bali, Javo
 • Tanjung Puting National Park – orangutani v naravnem okolju, plovba po džungelski reki, spanje na ladijski palubi v središču džungle;
 • Jogjakarta – pravo javansko mesto z sultanovo palača in zanimivimi tržnicami;
 • Borobodur – Budina zgodba vklesana v kamen, največji budistični tempelj v Indoneziji;
 • Prambanan – največji hindujski tempeljski kompleks v Indoneziji;
 • Vulkan Bromo – spektakularna kaldera, znotraj katere so 4 vulkani, med njimi dva še vedno aktivna, neverjetni razgledi;
 • Tana Toraja; – animistični obredi, samosvoja arhitektura, lutke TauTau, riževa polja;
 • Makassar – slastne morske specialitete;
 • Bali – otok bogov, kulture in zabave;
 • Ubud – prestolnica glasbe, umetnosti in plesa;
 • Pura Besakih – tempelj vseh templjev, največji tempeljski kompleks na otoku Bali;
 • Komodo – plovba z ladjo do komodoskih varanov, tropske plaže, koralni grebeni;

KONKRETNI PODATKI

ČAS POTOVANJA: 23.7. – 12.8. 2018
TRAJANJE POTOVANJA: 21 dni, lahko izpustite Borne ali Sulawesi in si potovanje skrajšate.
VELIKOST SKUPINE: 6 – 16 oseb;
VODENJE: Matej Hudovernik + lokalni vodniki;
PREVOZI: letala, vlak, najeti kombiji, najeti avtobusi, ladjice;
PREHRANA: 16x zajtrk, 4x kosilo in 4x večerja
PRENOČEVANJE: 12x nočitev v udobnem hotelu, 2x nočitev v preprostem hotelu, 4x nočitev na ladijski palubi;
AKTIVNOST: srednja, nekaj daljših voženj, krajši in daljši sprehodi, krajši sprehodi po džungli;
PODNEBJE: tropsko podnebje, temperature se gibljejo med 25 do 30°C, v višjih legah (Bromo, Tana Toraja) se temperature gibljejo med 16 in 28°C, ponoči lahko še manj;
KDO: Indoenzijci;
JEZIK: Bahasa Indonesia;
IZKUŠNJA: življenjska, nepozabna;
SPOMINI: večni
CENA: 2450€ na osebo v dvoposteljni sobi pri minimalno 12 osebah + letalska karta (prbl 700€ – oktober 2015)
2600€ na osebo v dvoposteljni sobi pri minimalno 6 osebah + letalska karta (prbl 700€ – oktober 2015)

Cena potovanja brez Bornea od 6 dne dalje je 2000€ + letalska karta (prbl. 700€)
Cena potovanja brez Sulawesija do 16 dne je 1900€ + letalska karta (prbl. 700€)

Pridružite se nam lahko tudi kje drugje, ali pa le en del odpotujemo skupaj. Pišite in se bomo dogovorili.

50€ popusta za vse, ki ste že potovali z Gekko-ti
KONTAKT: info@gekko-potovanja.si, 031 333 870 (Matej)

OPIS POTOVANJA

Iz slovenskega ali Sloveniji bližnjega letališča poletimo preko enega od vmesnih letališč v Jakarto. Tam eno noč prespimo v bližini letališča in tretji dan potovanja dopoldne poletimo na Borneo, v Pangkalan Bun. Takoj se zapeljemo do reke, kjer nas že čakajo klotoki, naše ladjice – hiške, s katerimi bomo raziskovali nacionalni park Tanjung Puting in bodo tudi naš dom za naslednji dve noči. S klotoki se vozimo po džungelskih rekah nacionalnega parka Tanjung Puting in opazujemo okolico, kjer živi mnogo živali, med njimi najslavnejši orangutaniOrangutane srečamo tudi na mnogih postojankah, raziskovalnih postajah in zavetiščih za te zanimive primate. Odpravimo se tudi na kakšen sprehod po džungli in smo prava raziskovalna odprava. Iz Tanjung Putinga se spet po veliki reki odpeljemo v bližino Pangkalan Buna, od tam pa na letališče. Poletimo v Semarang na Javo in začnemo z raziskovanjem najbolj naseljenega indonezijskega otoka.

Na Javi spoznavamo indonezijsko zgodovino v kulturni prestolnici Jogyakarti. Obiščemo hindujski tempeljski kompleks Prambanan ter budistični kompleks Borobudur, občudujemo tradicionalne plese. Vlak nas zapelje v Surabayo in v njeni bližini si privoščimo razgled na fantastičen vulkan Bromo. Iz Surabaye poletimo v Labuanbajo, kjer se vkrcamo na ladjico in zaplujemo proti otokoma Rinca in Komodo ter spoznamo največje kuščarje na svetu, komodoške varane. Privoščimo si tudi morske užitke, plavamo in raziskujemo podvodni svet ter se naužijemo sonca. Iz Labuanbaja poletimo v Denpasar na Baliju in dobro spoznamo verjetno najslavnejšega med indonezijskimi otoki. Obiščemo najpomembnejše balijske templje in raziščemo okolico kulturnega, svetovno znanega Ubuda.

Iz Balija poletimo v Makassar, južno prestolnico otoka Sulawesi, od koder po cesti nadaljujemo v pravljični svet svetovno znane Tane Toraje. Dva cela dneva namenimo spoznavanju temu samosvojemu koščku Indonezije. Spoznavamo posebno kulturo in način življenja ljudi Tane Toraje, preseneti nas močna tradicija, sprehajamo se preko neskončnih riževih polj in uživamo prijetno indonezijsko podeželsko odmaknjenost. Iz Tane Toraje se vrnemo nazaj v Makassar in preizkusimo tamkajšnjo slavno ponudbo slastne morske hrane. Iz Makassarja nas čaka le še polet proti Jakarti od tam pa naprej proti domu.

 

PROGRAM

1. dan LJUBLJANA – JAKARTA

Potovanje tisočih milj se začne z enim samim korakom. (Lao Tzu) Kar nekaj teh milj bomo preleteli na  poti proti vzhodu.

 • Mednarodni polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča preko vmesnega letališča v Jakarto.

2. dan JAKARTA

Koliko milj še do Indonezije? Ravno prav, da preklopimo iz domačega v indonezijski čas.

 • Popoldanski pristanek na letališču v Jakarti.
 • Prevoz do hotela in nočitev.

3. dan JAKARTA – PANGKALAN BUN (Kalimantan) – NP TANJUNG PUTING

Indonezija je arhipelag z več kot 17 500 otoki!!! Nekoč je bila edina povezava med otoki preko morja. Še danes ladje veliko plujejo, a mi izberemo letalo, kot večina Indonezijcev. Smer Kalimantan, kakor se imenuje indonezijski del Bornea. To je svet, kjer se življenje odvija ob rekah in po eni od njih zaplujemo tudi mi. Kmalu pustimo civilizacijo za sabo in se znajdemo v gosti džungli. Kot v kakšnem pustolovskem filmu se prebijamo globlje, spremljajo nas mnoge oči izza dreves. Čigave? Ta noč bo ena najlepših… Mimpi manis, kaj ni bahasa indonesia najbolj simpatičen jezik na svetu?

 • Vožnja na letališče v Jakarti in polet v Pangkalan Bun (polet traja prbl. 2 uri).
 • Vožnja iz letališča Pangkalan Bun v pristanišče.
 • Vkrcanje na našo zasebno ladjico in plovba v Nacionalni park Tanjung Puting (416 040 ha velik, zaščiten Nacionalni park, znan po veliki populaciji orangutanov in proboscusovih opic ter po mnogih drugih živalskih vrstah).
 • Obisk enega od zavetišč za orangutane.
 • Nočitev na udobnih podlogah na ladijski palubi pod mrežami proti komarjem.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

4. in 5. dan NP TANJUNG PUTING

Džungla nam paše. Ekipa na ladjici izvrstno skrbi za nas. Z orangutani se počutimo že prave prijatelje. A nemogoče se jih je nagledati. Tako so nam podobni! Je res, da imamo ljudje in orangutani kar 97% enakega DNA? Kako dobro, da imamo dovolj časa za to lepo naravo. Kaj vse še opazimo med zelenjem? Ni boljšega tuša, kot je mandi s svežo, čisto džungelsko vodo! Mandi? Tako Indonezijci poimenujejo vse, povezano z umivanjem. A indonezijski mandi je res nekaj posebnega!

 • Plovba z našo ladjico po kanalih džungelske reke.
 • Obisk enega od zavetišč orangutanov.
 • Kratek treking po džungli.
 • Aktivnosti na ladjici (ribolov, opazovanje narave,…)
 • 1 noč prespimo na udobnih podlogah na ladijski palubi pod mrežami proti komarjem. Drugo noč prespimo v hotelu v prijetnem mestu Pangkalan Bun.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

6. dan NP TANJUNG PUTING – PANGKALAN BUN – SEMARANG (Java) – JOGYAKARTA

Selamat pagi lepa narava! Še eden od teh romantičnih zajtrkov na ladjici in pomahamo orangutanom v slovo!  Danes je potovalni dan, smo kot Indonezijci, za katere je letenje povsem običajen del življenja. En polet nas prestavi v Semerang in pozdravi nas vrveč indonezijski vsakdan.

 • Vožnja na letališče Pangkalan Bun.
 • Polet Pangkalan Bun – Semerang (prbl. 1 ura poleta).
 • Po pristanku v Semerangu vožnja do Jogjakarte.
 • Po prihodu v Jogjo namestitev v hotelu in nočitev.

Zajtrk

7. dan JOGYAKARTA

Globoko muslimanska Java in najprej hindujski, potem budistični tempeljski kompleks? Prambanan in Borobudur nam postrežeta z zgodovino in izgubljamo se v njuni spektakularnosti, čudimo človeški ustvarjalnosti. Za Jogjo pravijo, da je »duša« Jave. Znajdemo se v pristni Indoneziji. Malo tradicije, vrvež vsakdana, barve in vonjave, zaželena drugačnost. Kako se odločiti, kaj bo za večerjo? Vsega po malo. Na eni stojnici bakso, na drugi gado-gado, na tretji…

 • Ogled hindujskega svetišča Prambanan: kompleks iz obdobja 850 – 930 n.š., zgraditi ga je dala hindujska dinastija Sanjaya, danes je pod zaščito Unesca.
 • Ogled budističnega svetišča Borobudur: kompleks iz obdobja 760 – 830 n.š., zgraditi ga je dala budistična dinastija Sailendra pod vplivom velikega budističnega imperija Sriwijaya (650 – 1377).
 • Sprehod po središču Jogyakarte: ogled mestne sultanske palače – kratona iz 18. stoletja, kjer še danes živi sultan in ptičje tržnice.
 • Nočitev v hotelu.

Zajtrk

8. dan JOGYAKARTA – SURABAYA – CEMORO LAWANG

Vozi me vlak v daljave… Danes preko Jave v Surabayo. Mimo mest in vasic, a največ je riževih polj. O, zelena, koliko te je povsod, zelena. Diši po nasi gorengu, je to za nas? Surabayo kar pustimo za sabo in gremo rajši v hribe. Večer bo kratek, saj jutri vstajamo pred sončnim vzhodom. Zato smo tukaj, da vidimo Bromo v vsej njegovi lepoti!

 • Prvi jutranji vlak Jogyakarta – Surabaya (vožnja traja prbl. 4 ure).
 • Vožnja z najetim vozilom Surabaya – Cemoro Lawang (prbl. 3 ure).
 • Namestitev v prenočišču in nočitev.

Zajtrk

9. dan CEMORO LAWANG – SURABAYA

V temi zapustimo prenočišče in se s terenskimi vozili odpeljemo do razgledne točke na vulkan Bromo v barvah sončnega vzhoda. Kakšna predstava narave! Smo sploh še na našem planetu? Ko sonce ogreje zrak, je čas za sprehod. Najprej v kaldero, potem na vrh vulkana Bromo, raziskujemo in uživamo nezemeljsko vzdušje. Kako je lepo! Sploh se ne zavemo, kdaj mine čas in se že spuščamo v Surabayo. Slovo od Jave v stilu, naj bo tokrat mie goreng!

 • Zgodnji odhod in vožnja z džipi na razgledno točko za vulkan Bromo.
 • Celo dopoldne preživimo na vulkanu Bromo. Sprehajamo se po kalderi super vulkana , osvojimo vrh vulkana Bromo in opazujemo vulkansko aktivnost.
 • Okrog poldneva povratek v Cemoro Lawang.
 • Vožnja v Surabayo (prbl. 3 ure).
 • Namestitev v hotelu v Surabayi.
 • Sprehod po središču mesta.
 • Nočitev v hotelu.

Zajtrk

10. dan SURABAYA – LABUANBAJO – KOMODO

Vztrajno se bližamo morju. Še malo, še malo. Je možno, da je takšne lepe riževe terase ustvaril človek? In že je pred nami morje, pravljičen zaliv ob Labuanbaju. Spet si ga privoščimo, a tokrat z ladjico. Plujemo po bistri vodi proti otokom, kjer žive največji živeči kuščarji na svetu, komodoški zmaji. Znani bolj po imenu komodoški varani zrastejo do 3 m v dolžino in lahko dosežejo težo do 70 kg. Žive le še na Floresu in bližnjih otokih, v divjini živečih jih je še med 4000 in 5000.

 • Jutranja vožnja na letališče v Surabayi.
 • Polet v Labuan Bajo preko vmesnega letališča. Po prihodu v Labuan Bajo plovba z ladjo v bližino Komodskih otokov.
 • Možnost kopanja v morju in raziskovanja podvodnega sveta.
 • Nočitev na ladijski palubi na udobnih podlogah ali udobnih posteljah, katere so nam pravtako na voljo v podpalubju.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

11. dan KOMODO – PINK BEACH – MANTA POINT – SAMOTNI ZALIV

Dobro jutro morje! Kako se prileže prva osvežitev v slani vodi! Že sledimo komdoškim zmajem na otoku, ki jim je dal ime, Komodu. Gotovo kakšnega srečamo, a previdno, niso tako mirni, kot izgledajo. Dovolj si vzamemo časa za morske užitke, plavamo in »snorkljamo«, pustimo soncu, da nas napolni z energijo! Dobro, da imamo posadko, ki skrbi za nas in nas še bolj razvaja.

 • Jutranje izkrcanje na otoku Komodo in pohod po otoku (raziskovanje okolice, iskanje komodoških zmajev, 2 – 3 ure hoje).
 • Plovba do roza plaže in postanek za kopanje.
 • Plovba do Manta point-a in postanek za kopanje, raziskovanje podvodnega sveta!
 • Plovba do samotnega zaliva kjer še eno noč preživimo na ladji.
 • Nočitev na ladijski palubi na udobnih podlogah ali udobnih posteljah, katere so nam pravtako na voljo v podpalubju.

Zajtrk / Kosilo / Večerja

12. dan SAMOTNI ZALIV – LABUAN BAJO

Morjeee!!! Zaslužimo si te užitke! Bi kdo vstal pred sončnim vzhodom? Jaaa, vsi smo za! Še zadnje kopanje nato pa povratek v indonezijski vsakdan. A uživanja še ni konec, saj se le preselimo na našo skoraj privatno plažo in tam nadaljujemo naše proste trenutke v raju.

 • Jutranje plovba nazaj v Labuan Bajo (2 uri). Po prihodu v pristanišče kratka vožnja do našega hotela.
 • Po prihodu v hotel prosto za uživanje.
 • Nočitev v hotelu na plaži.

Zajtrk

13. dan LABUAN BAJO

Počitnice!!! Ravno prav! Po dolgem potovanju še kako paše en ležeren dan ob morju. A seveda ne zmanjka možnosti, če nas raziskovalna žilica ne pusti pri miru! Potem še napišemo dnevnik, ki ga do sedaj nismo imeli časa in že je tu večer. Natakar, kaj je na meniju?

 • Prost dan za uživanje na plaži..
 • Prespimo v lepo urejenem hotelu na plaži.
 • Možnost snorklanja, plavanja, najema kajakov, izlet v bližnje mesto,…

Zajtrk

14. dan LABUAN BAJO – DENPASAR (Bali) – UBUD

Bali! Mnogo ljudi najprej, ko pomisli na Indonezijo, pomisli na Bali. Ter na prave tropske počitnice kot iz sanj. A Bali je veliko več. Je svet v malem, kjer hinduizem narekuje vsakodnevno življenje. Hinduizem je seveda tukaj drugačen, balijski. Z unikatnimi, balijskimi templji, kjer ima vsaka podrobnost svoj pomen. Prav takšna so tudi domovanja domačinov, ki imajo vsako minutko svojega življenja načrtovano. Zdi se, kot da nenehno nekaj počno. A to počno v miru, počasi, z občutkom. Vse to je postavljeno v okolje živo zelene tropske narave, romantičnih riževih teras, jezer, samotnih potk, pod mogočne vulkane. Bali je tudi živahen, odprt, moderen, vesel obiskovalcev, z neskončno raznovrstno ponudbo. Njegova mistika začara marsikoga, najbolje da preizkusimo!

 • Jutranji polet Labuan Bajo – Denpasar (1,5 ure poleta).
 • Po pristanku na Baliju vožnja z zasebnim vozilom do templja Tanah Lot (prbl. 1 ura vožnje).
 • Ogled templja Tanah Lot: pomemben balijski tempelj, eden od sedmih morskih templjev na otoku, spektakularna lokacija, naj bi imel več kot 500 – letno zgodovino.
 • Vožnja z zasebnim vozilom v Ubud (prbl. 1 ura vožnje) in namestitev v hotelu.
 • Orientacijski sprehod po Ubudu: riževe terase, opičji gozd,središče naselja.
 • Prosto popoldne v Ubudu za samostojne aktivnosti: nakupovanje, sprehajanje, ogled kakšne od kulturnih predstav, obisk obrtniških delavnic, muzejev,…
 • Nočitev v hotelu.

Zajtrk

15. dan UBUD – VULKAN BATUR – TEMPELJ BESAKIH – LEGIAN BALI

Baliju se je nemogoče upreti. Zakaj bi se mu, konec koncev. Kar je lepo, je lepo. Tudi vulkani na Baliju niso le vulkani, pač pa imajo pomen. Eden med njimi je še posebej znamenit. Gunung Agung. Pod njim je tudi tempelj Besakih, najpomembnejši med vsemi balijskimi templji. Simbolika je neverjetna. Destinacija Legian, podaljšek slavne plaže Kuta. Najbolj živahen del Balija in kraj, kjer je vse mogoče. Pravi za zadnje dni našega odkrivanja Indonezije.

 • Jutranja vožnja z zasebnim vozilom do razgledne točke vulkana Batur (prbl. 1 ura vožnje).
 • Vožnja z zasebnim vozilom do templja Besakih (prbl. 45 min vožnje).
 • Ogled templja Besakih (najpomembnejši tempelj na Baliju, kompleks med sabo povezanih 23 – tih templjev, izvira iz 13. stoletja).
 • Vožnja v Legian (prbl. 1,5 ure vožnje) in namestitev v hotelu.
 • Prost večer.
 • Nočitev v hotelu.

Zajtrk

16. dan LEGIAN BALI – MAKASSAR (Sulawesi) – TANA TORAJA

Spet je čas, da zamenjamo otok. Pričakuje nas Sulawesi! Na Sulawesi smo prišli, da vidimo tisto najlepše, s čimer se pohvali. Pravljičen svet Tane Toraje. Do tja je pot dolga, a zanimiva. Postanek za kavo, kasneje nasi goreng, lep razgled, zanimivo vasico. Veliko se dogaja in čas kar teče. Ponoči sanjamo hiške nenavadnih streh in kulturo, ki ne pusti modernizaciji preveč blizu in se ohranja takšna, kot nekoč. Pristna.

 • Zgodnji jutranji polet Denpasar – Makassar (1,5 ure poleta).
 • Vožnja z najetimi vozili Makassar – Tana Toraja (7 – 8 ur čiste vožnje).
 • Postanki na poti.
 • Pozno popoldanski prihod v Tano Torajo.
 • Namestitev v hotelu in nočitev (naselje Rantepao).

Zajtrk

17. in 18. dan TANA TORAJA

Življenje prebivalcev Tane Toraje se vrti okrog smrti. Težko si je predstavljati, a tukaj ljudje preživijo vsak možen trenutek tako, da zaslužijo denar za primeren pogreb svojih umrlih. Na pogrebnih slovesnostih žrtvujejo bivole in prašiče, njihove hiše imajo strehe nenavadnih oblik in so polne simbolike, na mrtve v njihovih grobovih pazijo kipi človeških podob in velikosti. Spoznavanje Tane Toraje je kulturni dokumentarec v živo. Vse to v okolju živo zelene narave in pomirjujočih riževih teras. Pravljično in hkrati malce strašljivo, a neskončno zanimivo!

 • Dva dneva sta namenjena Tani Toraji.
 • V enem od treh dni obiščemo tradicionalna naselja s tipičnimi hiškami. Spoznamo kulturo in način življenja ljudi Tane Toraje, ogledamo si hiške, tradicionalne grobove. Če je možnost, se udeležimo pogrebne slovesnosti.
 • V drugem od dveh dni spoznavamo naravo Tane Toraje. Sprehajamo se med riževimi polji, obiščemo še kakšno vasico, lepo razgledno točko.
 • Dve nočitvi v hotelu v Tani Toraji (naselje Rantepao).

Zajtrk

19. dan TANA TORAJA – MAKASSAR

Z mislimi še vedno v pravljici Tane Toraje drvimo po sulaveških cestah. Danes bo gotovo čas, da malce spoznamo tudi Makassar. Veliko in zelo živahno mesto, a nas vabi dejstvo, da prav tukaj v lokalnih warungih pripravijo slastno morsko hrano. Obvezno preverimo skupaj z domačini, ki si takšne poslastice še kako radi privoščijo. Selamat makan!

 • Jutranji odhod iz Tane Toraje in vožnja v Makassar (8 – 9 ur čiste vožnje)
 • Postanki na poti.
 • Prihod v Makassar v zgodnjem večeru.
 • Namestitev v hotelu.
 • Sprehod po središču mesta.
 • Nočitev v hotelu.

Zajtrk

20. dan MAKASSAR – JAKARTA – EVROPA

Indonezija, Indonezija, mi bi še ostali. A ker vemo, da si velika, se morda še vrnemo. Upamo, da je še čas za en sprehod, kakšen nasi ali mie goreng! Koliko doživetij gre z nami domov. Komaj čakamo, da o njih povemo čim večim!

 • Prevoz na letališče in polet V Jakarto (2 uri).
 • V skladu s časom se mogoče odpravimo na kratek ogled prestolnice Indonezije.
 • Zvečer se vrnemo na letališče od koder nadaljujemo polete proti Evropi.

Zajtrk

21. dan EVROPA – SLOVENIJA

 • Nadaljevanje poleta proti Sloveniji bližnjemu letališču.
 • Konec potovanja.

PRAKTIČNE INFORMACIJE – Indonezija

Vizumi

Vizum je potreben. Pridobimo ga ob vstopu v Indonezijo in plačilu 35 USD ali ekvivalentu v EUR. Veljavnost potnega lista ob vstopu mora biti najmanj 6 mesecev.

Denar

Valuta je Indonezijska rupija. Plačevanje s kreditnimi karticami je možno v večjih krajih, boljših restavracijah ter hotelih. Denar bomo menjali v banki ali uradni menjalnici. Tekočih stroškov na potovanju bo za dodatnih 200 – 250 EUR.

Namestitve

Večji del potovanja spimo v lepo urejenih hotelih. Vse sobe so čiste in imajo lastno kopalnico. Kakšno noč prespimo tudi v preprostih penzionih, ki pa še vedno nudijo vse udobje, kot sta lastno stranišče in tekoča voda. Dve noči prespimo na ladjici (Borneo), kjer spimo na udobnih podlogah na palubi ladjice (temperatura ponoči ne pade pod 20°C) v lastnih spalnih vrečah. Na ladjici dve noč prespimo tudi na Floresu (v spalnih vrečah na palubi).

Hrana in pijača

Na potovanju imamo vključen zajtrk. Ker je indonezijska kuhinja bogata in raznolika si bomo ostale obroke privoščili v lokalnih restavracijah. Nekajkrat imamo vključeno kosilo ter večerjo. Indonezijska kuhinja je izjemno raznolika. Delno zato ker otočje sestavlja 17000 otokov, delno pa ker so na njeno kuhinjo vplivale indijska, bližnje vzhodna, kitajska ter evropska kuhinja. Tako ima vsak otok svoje posebnosti in specialitete.

Zdravje

Cepljenja niso obvezna. O jemanju antimalarikov in ostalih cepljenjih se posvetujte v popotniški ambulanti ali preverite na www.zdravinapot.net.

Komunikacija

Slovenski operaterji pokrivajo Indonezijo. Signal je praktično povsod. Internet je prisoten v večjih mestih, pogosto je v hotelih tudi WI-FI.

Jezik

Uradni jezik je indonezijščina. Angleščina se govori samo v večjih turističnih centrih.

Podnebje

Indonezija ima tipično tropsko podnebje z sušnim ter deževnim obdobjem. Sušno obdobje je med Aprilom ter Oktobrom, medtem ko deževno med Novembrom in Marcem. Temperature se gibljejo med 25-35°C, v višjih legah (Tana Toraja, vulkan Bromo) pa se tudi nekoliko spustijo.

Kaj vzeti s seboj

Dva kosa prtljage. Dnevni nahrbtnik ter večji kos v katerem je shranjena glavnina stvari. Lahko je kovček, nahrbtnik, potovalna torba.

 • Lahka, ohlapna in udobna oblačila za čez dan.
 • Večeri se lahko v višinskem območju precej ohladijo, zato priporočamo tudi kakšen kos toplih oblačil (pulover, jopica, dolge hlače).
 • Pokrivalo
 • Lahki pohodni čevlji
 • Natikači
 • Kopalke
 • Sončna očala
 • Krema za sončenje
 • Repelent za komarje
 • Opremo za »snorklanje« (ni obvezno saj je mogoče masko, dihalko in plavutke najeti povsod kjer so koralni grebeni)
 • Fotoaparat (priporočljiv s čimvečjo zoom zmogljivostjo)

Varnost

Indonezija je varna dežela, moramo biti pa tako kot povsod vedno pozorni na svoje stvari. Priporočamo, da vzamete s seboj tudi mini ključavnico (žabico), s katero lahko zaklenete svojo večjo prtljago.

Knjige

 • Pramoedya Ananta Toer – This Earth of Mankind
 • Andrea Hirata – The Rainbow Troops
 • Richard Lloyd Parry – In the Time of Madness
 • Lyall Watson’s – Gifts of Unknown Things
 • Tim Flannery’s – Throwim Way Leg

FOTOGALERIJA

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo potovanja
 • Vodenje slovenskega vodnika
 • Lokalne vodnike
 • Nočitve po programu v dvoposteljnih sobah (12x nočitev v hotelu, 2x nočitev v preprostem hotelu, 4x nočitev na ladijski palubi)
 • Vsa prehrana po programu (16x zajtrk, 5x kosilo, 5x večerja)
 • Vse prevoze po programu
 • Vse vstopnine po programu
 • Predstava Ramayana v Jogjakarti
 • 6 notranjih letov (Jakarta – Pangkalan Bun, Pangkalan Bun – Semerang, Surabaya – Labuan Bajo, Labuan Bajo – Denpasar, Denpasar – Makassar, Makassar – Jakarta)

CENA NE VKLJUČUJE:

 • Mednarodni let Benetke – Jakarta – Benetke (cena cca. 700€ – Oktober 2015)
 • Prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni iz Ljubljanskega
 • Vstopni vizum v Indonezijo (35USD ali ekvivalent v evrih)

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo (320€)
 • Napitnine 70€
 • Zdravstveno zavarovanje za tujino (po želji)

Program se uradno izvajaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.

Ime in priimek, naslov, ID za DDV (v primeru, da račun plačuje pravna oseba):

(v primeru obročnega odplačevanja –
možno samo v primeru da plačuje fizična oseba):

(če sopotnika še nimate, pustite prazno in vam ga mi skušamo poiskati)

Način prijave:

Izpolnite prijavnico, dodajte skenirano 2. in 3. stran potnega lista, pritisnite na gumb pošlji in prijavnica bo poslana direktno na naš e-mail naslov. Kopija prijavnice bo poslana tudi na vaš e-mail naslov. Predlagamo, da kopijo izpolnjene prijavnice shranite za vašo osebno dokumentacijo.

S strinjanjem s splošnimi pogoji prijave jamčite za verodostojnost podatkov, ter s tem da ste seznanjeni s programom potovanja in splošnimi pogoji poslovanja TA TRUD, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana.

Sem seznanjen, da mora biti potni list ob vstopu v deželo, v katero potujem, veljaven še 6 mesecev.

Postopek po prejemu prijave:

Po prejemu prijave boste iz strani turistične agencije TA Trud prejeli pogodbo o potovanju in položnico za plačilo akontacije. Po plačilu akontacije je vaše mesto na potovanju zagotovljeno.

Tri tedne pred odhodom na potovanje boste prejeli položnico za preostanek plačila.

Prav tako boste tri tedne pred odhodom na potovanje prejeli obvestilo pred odhodom, kjer boste našli podrobne informacije za uspešno pripravo na potovanje.

 Plačilni pogoji:

 • Ob prijavi se plača akontacija v višini letalske vozovnice ter stroški prijave v višini 15€. To se plača najkasneje v treh dneh po prejemu položnice (oziroma kot je določeno ob prejemu pogodbe). Preostanek se plača 21 dni pred odhodom.
 • Možno je brezobrestno plačilo na obroke. Največje število obrokov je 12. Po zagotovitvi potovanja plačate letalsko karto (v celoti), ter 30% zneska aranžmaja, preostali znesek aranžmaja (70%) pa se razdeli na obroke in se zanj sklene pogodba o plačilu preko direktne obremenitve.

Zavarovanje rizika odpovedi:

 • Odstopnina znaša 4,5% od vrednosti potovanja za ceno aranžmaja ter 4,85% za ceno letalske vozovnice, zanjo pa se je potrebno odločiti ob prijavi.
 • Če za potovanje niste vplačali odstopnine in ga odpoveste, ste dolžni agenciji povrniti stroške, ustrezno od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V skladu s splošnimi pogoji.

Program se uradno izvajaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.