Butan

DEŽELA GRMEČEGA ZMAJA

Butan – dežela kot celota je nekaj posebnega. Izjemno ohranjena tradicija, močna skrb za okolje, izolacija od zunanjega sveta. Ni kar tako obiskati Butan, saj je država turizem zelo omejila, posledično je Butan vsekakor posebna dežela, ki ne vidi velike množice obiskovalcev.

ČAS POTOVANJA25.10.2018 - 4.11.2018
TRAJANJE POTOVANJA11 dni
VELIKOST SKUPINE6 - 16 oseb
CENA2860€ + letalska karta
PRIJAVEZagotovljeno

POUDARKI POTOVANJA

 • Butan – dežela kot celota je nekaj posebnega. Izjemno ohranjena tradicija, močna skrb za okolje, izolacija od zunanjega sveta. Ni kar tako obiskati Butan, saj je država turizem zelo omejila.
 • Thimphu – prestolnica Butana ima veliko za pokazati. Razgledna točka, zavetišče takinov, Tashi Choe Dzong, muzej ljudske kulture, tržnica.
 • Wangdue – samostan Wangdue Phodrang na sotočju dveh rek.
 • Samostan Gangtey – obsežen samostan iz 17. stoletja, ki stoji na koncu čudovite vasi.
 • Dolina Phobjikha  – prelepa dolina v osrčju Butana.
 • Samostan v Trognsi – še en lep samostan, rezidenca nekdaj vladajoče dinastije.
 • Chimmi Lhakhang – tempelj, posvečen »božjemu norcu«, do katerega vodi prijeten sprehod.
 • Punakha – samostan Punakha stoji na sotočju »ženske« in »moške« reke. Velik in impresiven samostan.
 • Paro – Narodni muzej Butana (nekoč samostan Ta) ter samostan Rinpung.
 • Samostan Tigrovo gnezdo – uradno ime samostan Taktsang. Spektakularna lokacija, največja znamenitost Butana.

KONKRETNI PODATKI

ČAS POTOVANJA: 25.10.2018 – 4.11.2018
TRAJANJE POTOVANJA: 11 dni
VELIKOST SKUPINE: 6 – 16 oseb;
VODENJE: Matej Hudovernik + lokalni vodniki;
PREVOZI: letala, avtobus/ minibus,;
PREHRANA: 8x zajtrk, 7x kosilo, 7x večerja
PRENOČEVANJE: 8x nočitev v standardnem hotelu (3*);
AKTIVNOST: srednja, tu in tam kakšna daljša vožnja, veliko je sproščene hoje – po mestih in vaseh, v naravi (urejen teren), nekaj bo tudi daljših pohodov (2-3 ure);
PODNEBJE: jesen (september, oktober, november), idealen potovalni čas. Po deževnem obdobju (OKT-NOV). Dnevne temperature se gibljejo med 15 in 25°C (odvisno od nadmorske višine), nočne pa med 5 in 15°C. Kljub temu, da so omenjena obdobja sušna, so možnosti krajših ploh ali neviht;
KDO: Indijci in Butanci;
JEZIK: V indiji Hindi in angleščina v Butanu Dzongkha in angleščina ter še 12 različnih jezikov;
IZKUŠNJA: življenjska, nepozabna;
SPOMINI: večni
CENA: 2860€ na osebo v dvoposteljni sobi pri 12 osebah + letalska karta (cena prbl. 650-750€, februar 2018), doplačilo za manjšo skupino 6-11 oseb 140€;
KONTAKT: 031 333 870 (Matej), info@gekko-potovanja.si

OPIS POTOVANJA

Iz ljubljanskega ali Sloveniji bližnjega letališča poletimo v Indijo, v Kolkato. V Kolkati eno noč prespimo oz. takoj poletimo naprej v Paro (Butan). Prvi dan v Butanu raziskujemo prestolnico Thimphu. Občudujemo razgled nad mestom iz razgledne točke, obiščemo zavetišče takinov, nacionalne živali, obiščemo Tashi Choe Dzong samostan, muzej ljudske kulture, mestno tržnico. Še enkrat prespimo v prestolnici Thimphu.  Zatem nadaljujemo v Punakho. Na poti obiščemo tempelj Chimmi Lakhang na čudoviti lokaciji, do katere se sprehodimo. V Punakhi obiščemo tamkajšnji samostan na sotočju moške in ženske reke. V Punakhi prespimo in naslednji dan nadaljujemo našo pot v Trongso.

Na poti se ustavimo na razgledni točki na nekdanji si samostan Wangdue Phongrang. Nadaljujemo preko prelaza Pelela do mesta Trongsa, ki nas navduši s svojo samostansko utrdbo.  Vrnemo se v dolino Phobjikha, kjer stoji čudovit in obsežen samostan Gangtey. V dolini Phibjikha se soočimo s tradicionalnim načinom življenja in  naužijemo razsežnosti čudovite narave. Vse dni nas spremlja spektakularna okolica tekom naše vožnje. Še enkrat prespimo v Wangdue Phodrangh nato nadaljujemo našo pot v Paro. V Paru si pogledamo samostan Ta, ki je danes Narodni muzej Butana ter zanimiv samostan Rinpung.

Češnja na vrhu smetane potovanja v Butan je samostan Tigrovo gnezdo. Toliko dni že čakamo in prav proti koncu potovanja je naš trud poplačan. Zgodaj zjutraj zapustimo Paro in se zapeljemo na izhodišče za vzpon proti samostanu. Dve uri hoje nas ločita do razgledne točke na samostan Taktsang oz. Tigrovo gnezdo! Ko se naužijemo pogledov na samostan, se vrnemo v dolino in zapeljemo nazaj v Paro. V Paru je možnost nakupov na trgovski ulici. Še ena noč v Butanu in naslednje jutro pomahamo deželi gromečega zmaja v slovo ter poletimo proti Kolkato. Iz Kolkate nadaljujemo pot proti domu preko vmesnega letališča.

PROGRAM POTOVANJA

1. dan LJUBLJANA – KOLKATA

Na potovanju ostanemo brez besed, po vrnitvi imamo ogromno za povedati! (Ibn Batuta)

 • Mednarodni polet iz Ljubljane preko vmesnega letališča v Kolkato (Indija).

2. dan KOLKATA

O vsi ti čari potovanj v oddaljene kraje. Nočni poleti, sprememba ure, utrujenost. A trud je več kot poplačan, ko stopimo iz letališke stavbe v novi deželi. Dobro jutro, Indija! Dobro jutro, Kolkata, sicer le vmesna postaja, saj nas bolj zanima Butan. Za mesto smo že vsi slišali, a le redki ga obiščejo, sedaj je prišel naš čas, da stopimo po stopinjah Matere Tereze.

 • Jutranji pristanek na letališču v Kolkati. Ureditev obmejnih formalnosti in odhod v mesto.
 • V skladu s časom ogled mesta: Victoria Memorial Hall Museum, St. Paul’s Cathedral Church, obisk hiše in groba Matere Tereze.
 • Po končanih ogledih vožnja do hotela, kjer si privoščimo osvežitev in počitek pred nadaljevanjem potovanja.
 • Nočitev v hotelu.

3. dan KOLKATA –  THIMPHU

Metuljčki v trebuhu in navdušenje nad vsem novim, kar nas čaka. Butan je vsekakor posebna dežela, ki ne vidi velike množice obiskovalcev. To nam je všeč, naj se začne! V Butanu do 1960-tih ni bilo cest, avtomobilov, telefona, pošte, elektrike. Butanci so dostop do televizije in interneta dobili šele v letu 1999 (omejen). Morda je tudi to eden od razlogov, zakaj je Butan takšen, kot je. Thimphu je prestolnica in največje mesto Butana, ima nekaj več kot 100 000 prebivalcev.

 • Jutranji polet v Paro (Butan).
 • Po pristanku ureditev obmejnih formalnosti v Butanu.
 • Vožnja v Thimphu.
 • Celodnevni ogled prestolnice Thimpu: Buddha point (razgled na mesto), zavetišče takinov (nacionalna žival Butana), Tashi Choe Dzong (budistični samostan in trdnjava).
 • Nočitev v hotelu (Thimphu).

Zajtrk / Kosilo / Večerja

4. dan THIMPHU – PUNAKHA

Vsi državljani Butana postanejo eno leto starejši ob novem letu. Tako nihče ne pozabi svojega rojstnega dne! Vsak razlog je dober razlog za praznovanje. Včasih se zdi, da v Butanu obiščemo veliko samostanov in templjev. A to so lokacije, kjer se je medila kultura, dogajala zgodovina in med sabo so si različni, imajo različne zgodbe, lokacije. Zato ja, še želimo videti samostane!

 • Jutro izkoristimo še za zadnje oglede v prestolnici Thimphu, po kosilu pa se odpeljemo v Phunako.
 • V Thimphu si ogledamo še: muzej ljudske kulture (predelana 300 let stara hiša), živilska ter rokodelska tržnica.
 • Tik pred prihodom v Phunako, postanek in kratek pohod skozi riževa polja do templja Chimmi Lakhang, posvečenega Drukpi Kuenleyu, znanega kot »božji norec«. Skupaj z ogledom samostana nam bo pot vzela okrog 2 uri.
 • Po prihodu v Phunako namestitev v hotelu.
 • Nočitev v hotelu (Punakha).

Zajtrk / Kosilo / Večerja

5. dan PHUNAKA – TRONGSA

Plastične vrečke so v Butanu prepovedane od leta 1999. Namesto tega so na voljo vrečke za večkratno uporabo iz drugih materialov. Butan se trudi za svoje okolje. Zavedajo se pomena neokrnjene narave. Vsaka pot je lepša in bolj navduši, če je v okolici narava. Vedno si želimo še več narave in Butan nam postreže z obilico narave. Vmes se prikrade tradicija, ki doda piko na i.

 • Zjutraj ogled samostana Punakha. Samostan Punakha slovi kot eden najlepših v Butanu. Stoji na sotočju rek Pho-chu (moška reka) in Mo-chu (ženska reka).
 • Po ogledu vožnja v Trongse. Na poti prečkamo prelaz Pelela (3300m).
 • V primeru jasnega vremena lahko uzremo visoke gore, tudi 7-tisočake.
 • Na poti v Trongso obiščemo vasico Rinchengang, s pogledom na ruševine Wangdi Dzong (samostan). Hoje bo za približno 1 uro.
 • Proti večeru prihod v Trongso.
 • Nočitev v hotelu (Trongsa).

Zajtrk / Kosilo / Večerja

6. dan TRONGSA – dolina PHOBJIKHA

70% Butana je prekritega z gozdom. Narava, narava, narava. Ljudje obožujemo naravo. V Butanu narave vsekakor ne primanjkuje in zelo se trudijo, da bi jo ohranili. To je priložnost, da se nadihamo res svežega, zdravega himalajskega zraka in naužijemo naravnih barvnih tonov. Čudovite doline, visoki hribi ter tu in tam slikovit samostan! Še več naj bo tega!

 • Zjutraj v Trongsi ogled impresivnega samostana Trongsa Dzong, nekdaj rezidence vladajoče dinastije, najpomembnejšega v državi.
 • Obiščemo še obrambni stolp Ta Dzong, znotraj katerega se nahaja unikaten muzej.
 • Nadaljevanje vožnje v dolino Phobjikha.
 • Tik pred prihdom na cilj se ustavimo še v samostanu Gangtey Gompa iz 17.stoletja. V primeru, da nam ostane dovolj časa se sprehodimo do vasi Khewa Lhakhang (1,5 ure hoje).
 • Še krajša vožnja do penziona v slikoviti dolini.
 • Nočitev v preprostem hotelu (Phobjika).

Zajtrk / Kosilo / Večerja

7. dan DOLINA PHOBJIKHA – WANGDUE PHODRANG

V Butanu je tobak od leta 2004 prepovedan. Butan je edina dežela na svetu, kjer je tobak prepovedan. Zeleni košček planeta, Butan, skriva veliko lepot. Odmaknjene doline z majhnimi vasicami so idealna lokacija za občutek »daleč stran od ponorelega sveta«. Dolina Phobjikha nam tega občutka ponudi več kot dovolj!

 • Današnji dan izkoristimo za daljši pohod do vasi Kheylaykha. Hodimo po poti, katero lokalno prebivalstvo uporablja, ko se poleti umaknejo v nižjeležeče kraje in pozimi vrnejo v dolino Phobjikha. Slikovita pot nas vodi skozi vasi, polja, gozdove in pašnike. Pot je nezahtevna in nam bo vzela 4-5 ur.
 • Po prihodu v vas Kheylaykha se ponovno srečamo z našim vozilom in odpeljemo v Wangdue Phodrang.
 • Nočitev v hotelu (Wangdue Phodrang).

Zajtrk / Kosilo / Večerja

8. dan WANGDUE PHODRANG – PARO

Če vam Butanci ponudijo hrano, jo je vljudno najprej zavrniti (z besedami »meshu meshu«). Ko vam jo ponudijo drugič, ali tretjič, jo lahko sprejmete! Butan je poln zanimivosti. Ne le navideznih. Iz dneva v dan smo bolj »domači« tukaj. Doživetje Butana je, tako kot marsikje zapisano, enkratno in posebno.

 • Jutranji odhod in vrnitev v Paro.
 • V Paru obiščemo samostan Ta (Ta Dzong), ki je bil leta 1968 spremenjen v Narodni muzej Butana. Zatem obiščemo še samostan Rinpung, zgrajen leta 1646. Samostan Rinpung je še danes, tako kot nekoč, sedež uprave lokalnega okoliša in funkcionira tudi kot lokalno sodišče.
 • Nočitev v hotelu (Paro).

Zajtrk / Kosilo / Večerja

9. dan PARO – pohod do samostana TAKTSANG

Guru Padmasambhava je v 8. stoletju na hrbtu tigrice priletel do izolirane jame v visokem hribu in tam meditiral. Kasneje so tam ustanovili samostan, ki je danes po svetu najbolj znan kot Tigrovo gnezdo. Najlepše stvari je treba počakati in se zanje potruditi. Tako je tudi na našem potovanju. Samostan Tigrovo gnezdo vneto čakamo že od prvega dne in končno je napočil trenutek, ko ga bomo uzrli. Ja, to je eden najlepših potovalnih trenutkov nasploh. A do tja je, poleg ostalega, tudi dve uri hoje!

 • Zgodnji odhod in vožnja do izhodišča za pohod do samostana Taktsang, imenovanega tudi Tigrovo gnezdo.
 • Pohod traja prbl. 2 uri do razgledne točke za tiste najslavnejše fotografije samostana Taktsang.
 • Dovolj je časa za uživanje v razgledu na samostan in fotografiranje. Zatem obisk samostana in povratek v dolino, na izhodišče.
 • Popoldan povratek v Paro ter nekaj prostega časa v okolici trgovinic s spominki, lokalnimi izdelki.
 • Nočitev v hotelu (Paro).

Zajtrk / Kosilo / Večerja

10. dan PARO – KOLKATA – LJUBLJANA

Butan je edina država na svetu, ki ima negativen ogljikov dioksid (proizvede ga manj, kot ga vsrka). Nadihajmo se torej še malo butanskega svežega zraka. Zatem pomahajmo v slovo tej izolirani, nikoli v zgodovini zavzeti državi. Hvala za res lepo in edinstveno izkušnjo. Še bi se vrnili.

 • Prosto do odhoda na letališče. Čas izkoristimo za raziskovanje okolice.
 • Vožnja na letališče in polet v Kolkato, Indijo, kjer predvidoma pristanemo v popoldanskih urah.
 • Po pristanku prijava na mednarodni polet. Večerni let preko mednarodnega letališča proti Sloveniji.

Zajtrk

11. dan LJUBLJANA

 • Pristanek na vmesnem letališču.
 • Nadaljevanje poleta na ljubljansko ali bližnje letališče.
 • Konec potovanja.

OSNOVNE INFORMACIJE – Butan

Vizumi

Potrebujemo butanski vizum in indijski vizum.

Indijski vizum za doplačilo 50€ uredimo preko spleta, točna navodila prejmete 4 tedne pred odhodom na potovanje, potrebovali pa boste vsaj še 6 mesecev veljaven potni list in fotografijo na belem ozadju. Postopek, za pridobitev Indijskega vizuma je preko spleta izjemno enostaven in hiter.

Butanski vizum pridobimo preko lokalnega partnerja in je vključen v ceno aranžmaja. Informacije o potrebnih dokumentih prav tako prejmete 4 tedne pred pričetkom potovanja.

Denar

V Butanu je lokalna valuta Ngultrum. V veljavi je tudi Indijska rupija (razen bankovcev po 500 in 1000 Rs). Možno je plačevati tudi z ameriškimi dolarji ($). Denar lahko menjamo v hotelih ali bankah, posebnih menjalnicah. Bančni avtomati na tuje kartice ne delujejo. Kreditno kartico viso sprejmejo le hoteli najvišje kategorije in določene trgovine.

V Indiji je lokalna valuta indijska rupija.

Tekočih stroškov na potovanju bo za dodatnih 50-150 EUR.

Namestitve

Spimo v lepo urejenih hotelih kategorije 3*. Vse sobe so čiste in imajo lastno kopalnico. Potrebnega udobja nam na tem potovanju ne bo manjkalo. 

Hrana in pijača

Za čas, ko se bomo gibali v Indiji, je vključen zajtrk. Sicer se bomo prehranjevali v lokalnih restavracijah in poizkusili specialitete Indijske kuhinje. Indijska kuhinja je zelo pestra in zajema širok izbor jedi. Brezalkoholne pijače so na voljo v širokem izboru, alkoholne malce težje dostopne a so.

Za čas potovanja po Butanu so v program potovanja vključeni zajtrk, kosilo in večerja. Ti trije obroki bodo postreženi v hotelih ali boljših restavracijah. Bo pa tudi možnost poizkusiti domačo butansko hrano.

Zdravje

Obveznih cepljenj ni. Indija spada med malarična območja.  O jemanju antimalarikov in ostalih cepljenjih se posvetujte v popotniški ambulanti ali preverite na www.zdravinapot.net.

Komunikacija

Slovenski operaterji pokrivajo Butan. Signal je praktično povsod, le v nekaterih delih ga za kratek čas izgubimo.

Internet je prisoten v vsakem mestu. Večina hotelov ima na voljo brezplačno uporabo brezžičnega omrežja.

Jezik

V Indiji je uradni jezik Hindi, v Butanu Dzongkha. Poleg tega je v obeh državah razširjena tudi angleščina.

Podnebje

SEP – NOV in MAR – MAJ. Idealen potovalni čas, je po koncu deževnega obdobja v začetku septembra ali po zimi in pred začetkom deževnega obdobja ki traja od junija do avgusta. Dnevne temperature se gibljejo med 15 in 25°C (odvisno od nadmorske višine), nočne pa med 5 in 15°C. Kljub temu, da so omenjena obdobja sušna, je možnost krajše plohe ali nevihte. Pripravljeni moramo biti na vse vremenske pogoje.

Kaj vzeti s seboj

Dva kosa prtljage. Dnevni nahrbtnik ter večji kos v katerem je shranjena glavnina stvari. Lahko je kovček, nahrbtnik, potovalna torba.

 • Lahka, ohlapna in udobna oblačila za čez dan.
 • Večeri se lahko v višinskem območju precej ohladijo, zato priporočamo tudi nekaj kosov toplejših oblačil (pulover, jopica, dolge hlače).
 • Pokrivalo
 • Lahki pohodni čevlji
 • Natikači
 • Sončna očala
 • Krema za sončenje
 • Repelent za komarje
 • Fotoaparat (priporočljiv s čimvečjo zoom zmogljivostjo)

Varnost

Indija in Butan sta za potovanja popolnoma varni dežela, moramo biti pa tako kot povsod vedno pozorni na svoje stvari. Priporočamo, da vzamete s seboj tudi mini ključavnico (žabico), s katero lahko zaklenete svojo večjo prtljago.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo potovanja
 • Vodenje slovenskega vodnika in spremstvo lokalnega vodnika
 • Nočitve po programu (11x nočitev v standardnem hotelu (3*)
 • Vsa prehrana po programu (8x zajtrk, 7x kosilo, 7x večerja)
 • Vse prevoze po programu.
 • Mednarodni let Kolkata – Paro – Kolkata
 • Butanski vizum
 • Vsa potrebna dovoljenja in plačane pristojbine za potovanje po Butanu
 • Vse vstopnine po programu

CENA NE VKLJUČUJE:

 • Mednarodni let (cena prbl. 650 – 750€ – Februar 2018)
 • Indijski vizum 50€
 • Prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni iz Ljubljanskega

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo (270€)
 • Napitnine 60€
 • Zdravstveno zavarovanje za tujino

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.

Ime in priimek, naslov, ID za DDV (v primeru, da račun plačuje pravna oseba):

(v primeru obročnega odplačevanja –
možno samo v primeru da plačuje fizična oseba):

(če sopotnika še nimate, pustite prazno in vam ga mi skušamo poiskati)

Način prijave:

Izpolnite prijavnico, pritisnite na gumb pošlji in prijavnica bo poslana direktno na naš e-mail naslov. Na naš email naslov: info@gekko-potovanja.si, pa nam pošljite kopijo 2. in 3. strani vašega potnega lista.  Kopija prijavnice bo poslana tudi na vaš e-mail naslov. Predlagamo, da kopijo izpolnjene prijavnice shranite za vašo osebno dokumentacijo.

S strinjanjem s splošnimi pogoji prijave jamčite za verodostojnost podatkov, ter s tem da ste seznanjeni s programom potovanja in splošnimi pogoji poslovanja turistične agencije Trud.

Sem seznanjen, da mora biti potni list ob vstopu v deželo, v katero potujem, veljaven še 6 mesecev.

Postopek po prejemu prijave:

Po prejemu prijave boste iz strani turistične agencije Izletnik prejeli pogodbo o potovanju in položnico za plačilo akontacije. Po plačilu akontacije je vaše mesto na potovanju zagotovljeno.

Tri tedne pred odhodom na potovanje boste prejeli položnico za preostanek plačila.

Prav tako boste tri tedne pred odhodom na potovanje prejeli obvestilo pred odhodom, kjer boste našli podrobne informacije za uspešno pripravo na potovanje.

 Plačilni pogoji:

 • Ob prijavi se plača akontacija v višini letalske vozovnice ter stroški prijave v višini 15€. To se plača najkasneje v treh dneh po prejemu položnice (oziroma kot je določeno ob prejemu pogodbe). Preostanek se plača 21 dni pred odhodom.
 • Možno je brezobrestno plačilo na obroke. Največje število obrokov je 12. Po zagotovitvi potovanja plačate letalsko karto (v celoti), ter 30% zneska aranžmaja, preostali znesek aranžmaja (70%) pa se razdeli na obroke in se zanj sklene pogodba o plačilu preko direktne obremenitve.

Zavarovanje rizika odpovedi:

 • Odstopnina znaša 5% od vrednosti potovanja za ceno aranžmaja , zanjo pa se je potrebno odločiti ob prijavi.
 • Če za potovanje niste vplačali odstopnine in ga odpoveste, ste dolžni agenciji povrniti stroške, ustrezno od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V skladu s splošnimi pogoji.

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.